Nyiss a világ felé!

A Szimbiózis Napok elnevezésű kulturális antropológiai fesztivál idén immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre május 13-14-én a Kossuth Klubban.

Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Sokféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, kiállítás, filmvetítés, arábiai, indiai, roma zene- és táncbemutató várja az érdeklődőket.

A különböző témák körüljárásához a fesztivál – szervezőinek szándéka szerint, illetve a felvetett témákból adódóan szinte természetes módon – bevonta a határ- és rokon tudományterületek, valamint a civil és művészeti szféra, valamint a közélet képviselőit, hogy találkozási lehetőséget biztosítson számukra, és a különböző megközelítések bemutatásával, az azokra való reflektálással valami több szülessen meg.

A fesztivál idei fókuszában India áll és a himalájai kultúrák. Számos vetítéssel egybekötött előadás, beszélgetés, alkotóműhely, zenei program, táncbemutató, ételkóstoló, jógafoglalkozás, filmvetítés, fotókiállítás és tárlatvezetés kínál új ismereteket és élményeket. Szó lesz a modern hinduizmusról, az indiai aszkéta hagyományokról, a saivata bölcseletről és vallásgyakorlatról,

 

Egy tibeti pokoljárás-történetről, az Arunachal Pradeshben található Tawang kolostorról és az ott élő, tibeti buddhista monpa törzsről is hallhatunk előadást. Megismerkedhetünk a Krisna-tudattal és a hívek életével, a tanuló évektől a házasságkötésen át a gyereknevelésen keresztül egészen a halál és a gyász feldolgozásáig. Beszélgethetünk szerzetesekkel életmódjukról, világszemléletükről, az indiai ételekről. A fotókiállítások képein és a kapcsolódó előadásokon keresztül bepillanthatunk India mindennapjaiba, a vándor kovács Loharok világába, a hidzsrák (India transzvesztitái) életébe, végigkövethetjük az indiai cigányturizmustól a törzsi politikáig vezető folyamatot. Megismerkedhetünk a régió játékaival, indiai, nepáli tibeti mesékkel, mítoszokkal. A táncbemutatók ízelítőt adnak a gazdag indiai tánckultúrából és a kortárs tánc világát megtermékenyítő hatásából.

A fesztivál programjai során előadást hallhatunk a nyugati sziú indiánok mai vallási életéről, egy afro-brazil eredetű kultuszról és párizsi kultuszházairól, örmény identitásokról, európai zsidó közösségekről, a “Global Education Through Sports” című eseményről, egy izraeli-palesztin barátságos rögbimérkőzésről, Mexikó színeiről, Európa meszticizálódásáról és a közel-keleti változásokról. Megtudhatjuk, hogyan lesz szentből játékbaba Japánban. Boldizsár Ildikó író-meseterapeuta a mese értékéről tart előadást. Gyarmathy Éva klinikai szakpszichológussal a tanulási nehézségek (pl. diszlexia, figyelemzavar, hiperaktivitás) és a kulturális sajátosságok kapcsolatáról beszélgetünk. Górcső alá kerül a fogyatékosság és a társadalmi integráció témája a túlnépesedés és a klímaváltozás problémája. Megismerkedhetünk az önkéntesség kultúrájával és egy-egy speciális területével: az Európán túli önkéntességgel, a hospice-szal, az önkéntesek bevonásával megvalósított kultúramentéssel a Himalájában Kőrösi Csoma nyomdokain, az önkéntesség szerepével a drogprevencióban és az ártalomcsökkentésben (West Balkán: balkáni állapotok az önkéntes party service-ben), illetve a fenntartható turizmus létrehozásában (Szenegálban). Az Önkéntesek Élő Könyvtárában személyes beszélgetésekre is alkalom nyílik. A roma kultúra iránt érdeklődőket a Terne Phrala együttes fergeteges zenei előadása, fiatalok alkotásaiból nyíló kamarakiállítás, a tiszadobi fiatalok színielőadása (“Álmaink”) várja, valamint kerekasztal a romakutatások aktualitásáról, illetve a fiatal tehetségek kibontakoztatásáról. A művészetantropológiai szekció témái a művész és a művészet meghatározása, a börtönrajzok, a börtönbeli öltözetek, a filmgyári öltözködési szokások, a szépség és a test antropológiája, a public art és a participációs alapú kortárs képzőművészeti akciók.

Részletes program péntekre, szombatra.

Jó szórakozást, izgalmas együttgondolkodást, sok felfedezést és kellemes időtöltést kívánnak a fesztivál szervezői.