Dante Ritual – Szőke Gábor Miklós Egerben

Az egri trinitárius templomban a BUMBUM július 12-én, este 9 órakor, hatalmas buli keretében nyitja meg Szőke Gábor Miklós önálló kiállítását. A „Dante Ritual” címet viselő giga-installáció, ami a galéria tervei szerint a közeljövőben Angliába és Németországba is ellátogat, különleges élménnyel gazdagítja a látogatókat.

A BUMBUM kortárs galéria a folyamatos programok, kiállítások mellett olyan egyedi projekteket tervez, melyek a magyar kortársművészetet nemzetközi közönség elé tárják. A júliusban nyíló kiállításon a művész fantáziavilága – melynek ihletője saját négyéves dobermannja, Dante – elevenedik meg egy gyönyörű barokk templomtérben. Dante Szőke Gábor Miklós visszatérő múzsája, a Dante kultusz elindítója és teljhatalmú ura.

Dante életének és uralkodásának történetei szobrokban, festményekben, installációkban válnak valósággá. A hatalmasságok „bejátszák” az egész teret, az installáció humoros és egyszerre félelmetes ebben a szakrális térben, ahol a világ kilenc sötét ura és az uralkodó különös megvilágításba kerül. A megidézett világ nem demokrácia. Hűvös, rideg autokrácia, ahol az emperátornál van az ítélkezés joga. A hatalmas tér lehetőségeit a művész ki is használja, újabb és újabb figurákkal bővítve az óriási installációt. Dante a XXI. század mitikus figurája. Történetei azonban időtlenek, mint a szenvedés, a zsarnokság, az erőszak, a részvét vagy az együttérzés.

A nemrég felújított, monumentális épültre impozáns méretei és terei miatt esett a választás, ahol a Birodalom szeánsza különleges miliőben jelenhet meg.Az estet az Európa-szerte ismert Zagar zenekar frontembere, Zságer Balázs erre az alkalomra készített Live Act-je nyitja meg, melynek része egy különleges zenei párbaj a birodalom udvari zenészével. A Dante Birodalom egyenruháit pedig Sármán Nóra divattervező készíti.

www.facebook.com/danteempire

Helyszín: Eger, Templom Galéria Trinitárius utca 5.

Megnyitó: 2011. július 12. kedd, 21:00
A kiállítás mindössze csak hat napig lesz látható, július 18.-ig tart nyitva.

 

 

 

 

Comments are closed.