LABLAB – Nemzetközi design workshop

Egymástól tanulni és együtt építeni – ez a jelszava a ma kezdődő LABLAB, azaz a Learn And Build Laboratory nemzetközi design workshopnak.

A programon, ami az Európai Unió Fiatalok Lendületben Programjának támogatásával valósul meg, 39 hallgató vesz majd részt, 4 ország 8 különböző egyeteméről. A 10 napos műhelymunka során 3 projekten fognak dolgozni a tervező szakos diákok. A helyszín a bajai Petőfi sziget lesz, melynek – a Bajai Polgármesteri Hivatalnak és a Baja Marketingnek köszönhetően – egész területét az itt készített műalkotások és köztéri installációk fogják ellepni.

A három projekt a tárgytervezés, a land art (tájművészet) és a hulladék-újrafelhasználás lesz. A három napos programok során előadásokkal és kerekasztalbeszélgetésekkel egybekötött tervezés fog folyni a workshop céljának megfelelően a legkülönbözőbb összetételű csapatokban. Az angol, portugál, spanyol és magyar nemzetiségű diákok közt van formatervező, designmenedzser, grafikus, fotós, képzőművész, éptőművész és építőmérnök is. A lényeg, hogy a különböző szakmai és kulturális háttérrel rendelkező tervező hallgatók megtalálják egymással a közös hangot és olyan alkotásokat hozzanak létre, amely ötvözi különböző képességeiket és látásmódjukat.

A tábort a B-terv és a CSEKK (Csomópont Egyetemisták Közti Kooperáció) szervezte. A González Marcell által alapított B-terv egy olyan öntevékeny kör, ami a BME terméktervező szakosainak kínál lehetőséget az autodidakta fejlődésre, a CSEKK (alapítók:Csernátony Fanni, Ferth Tímea – MOME) pedig egy olyan diákcsoport, ami tagjainak megteremti azt a lehetőséget, hogy más szakok és egyetemek diákjaival tudjanak közösen dolgozni.

A workshop lényege azonban nem csak a szakmai kapcsolatok alakítása és a tanulás – a megvalósuló tervek Baja lakosságát is érintik. Napjainkban nem lehet eléggé hangsúlyozni a természetben töltött idő és a környezetvédelem fontosságát, így a land-art és a köztéri installáció projekt célja ezen értékek közvetítése lesz.

lablabdesignworkshop.net23.net

ilablab.wordpress.com