Fine Line – Finom átmenet

Két hasonlóan gondolkodó fiatal tervezőcsapat, a Béta és a Dombon-a-tanya együttműködéséből született meg a Fine Line, azaz Finom Átmenet elnevezésű formatanulmány. Gondolatkísérletük emberi emóciókat transzformál izgalmas és páratlanul esztétikus módon hétköznapi használati tárgyakká.

Nagyon izgatottan vártuk  a számunkra különösen kedves Béta és Dombon-a-tanya közös gondolkodásából született kísérleti kollekciót a Design Héten, és csak ámultunk és bámultunk, mikor megláttuk a kész darabokat! Míg a Béta csapata finom megmunkálású, bőrből készült táskákat tervez, a Dombon-a-tanya régi, elavultnak gondolt  használati tárgyaknak ad új életet, felhívva a figyelmet a kézi munka és a tradicionális kézműves mesterségben rejlő értékekre. Az együttműködésükből létrejött kísérleti táskakollekció darabjai a használó legmeghatározóbb tulajdonságaira, emberi vonásaira reflektál a forma alakításakor.

Milyen egy gyerek?
Alkotó, Gyűjtögető, Találékony
Egy gyerek, mint tárgy titkos rekeszek halmaza. Meseszerű, gyűjtögető, zugokkal és cselekkel teli ezerrészes fakk-halmaz.

Alábbiakban a tervezők írnak a Finom Átmenet létrejöttéről, céljáról és a koncepció megvalósulásáról:

Kérdés, hogy hol találkozhat a design a divattal, a feszes rendező elv a funkcionalitásból eredő díszítéssel?

Kérdés, hogy mi az a pont, ahonnan a két rendszer erősíti egymást és nem vetekszik egymással?

 A 2011-es Design Hétre adott válaszunk egy formatanulmány. Egy olyan gondolatkísérlet, ami tárgyakká transzformál általános emberi érzelmeket, reakciókat és tulajdonságokat. Vizsgálja magát az embert, mint emocionális és racionális lényt, nemre és életkorra való tekintettel.  Olyan, a régmúltból fakadó szokásokat vesz alapul, amik mindannyiunkra jellemzőek. Olyan általános téziseket vizsgál, amiktől mindenki számára egyértelművé válik ezen tárgyaknak mind a tervezési, a viselkedési és a használati rendszere.

Milyen egy piknik?
Megismételhetetlen, Társas, Felszabadult
Egy piknik, mint tárgy egy kompakt egész, funkcionalista doboz. Szétnyitható asztal, hordozható teríték két személyre.

 Ebből az elvből négy fajta táska született.   A férfi, a női, a piknik és az iskola táska.

Milyen egy férfi?
Hatékony, Büszke, Technicista
Egy férfi, mint tárgy puritán, egyszerű, sallangmentes. Egy minimális darab fa, egy minimális darab bőrrel.

Mindegyikre a lehető legletisztultabb forma jellemző, a legegyszerűbb eszközökkel bemutatva. Nyers fa tömbökből kimart struktúrák, növényi cserzésű bőr pántokkal, finom, utalásszerű, egyszerűségre törekvő megoldásokkal. A gyönyörű famunkát Bazsó Ferenc és Kosaras György készítette.

Milyen egy nő? Szenvedélyes, Divatos, Szentimentális
Egy nő, mint tárgy irracionális, mégis díszítő és kedves. Szentimentális tárgyak gyűjteménye.

A Fine Line egyelőre koncepció, de elképzelhető, hogy a nagy sikerre való tekintettel néhány a sorozat darabjai közül később kapható lesz a Dombon-a-tanya hamarosan induló webshopjában! A kollekció október végéig megtekinthető a Mono kirakatában!

Nagyon reméljük, hogy ezzel nem ér véget, hanem most kezdődik csak igazán az öt hölgy sikeres, eredményes és szívet melengető együttműködése!

www.dombon-a-tanya.hu

www.thebetaversion.com