Gyönyörű holland porcelán – Blue D1653

Nevezhetjük kortárs nosztalgiának, az újdonság eredetiségnek, vagy a holland design letisztult formaiságának – a Blue D1653 kollekció darabjai szemet gyönyörködtető esztétikummal ötvözik a klasszikus holland porcelánfestészet hagyományait és a kortárs design formavilágát. És honnan a név? A Blue a tradicionális delfti kék festett kerámiákra utal, D, mint design, 1653 pedig a Royal Delft porcelángyár alapításának éve.

Számomra talán a kortárs design egyik legizgalmasabb aspektusa a hagyományos tárgyvilághoz való nyitott, szabad és szellemes visszakanyarodás, melynek köszönhetően tradicionális tárgyaink kapnak a modern életmódhoz illeszkedő, új funkciót. És persze kik járnának ebben (is) az élen, ha nem a hollandok? Lássuk, hogyan szüleik újjá a híres-neves “delfti kék” porcelán!

 A Royal Delft neves és nagy múltra visszatekintő holland porcelángyára nemrégiben mutatta be új, Blue D1653 elnevezésű kollekcióját, melyet a gyár Arian Brekveld, Chris Koens és Damian O’Sullivan designerekkel való együttműködésben valósított meg. A tradicionális porcelánfestészet inspirálta darabok szabadon ötvöznek különböző anyagokat, ezzel kölcsönözve kortárs jelleget a kollekció darabjainak.

A kerámiapalackok dekorálásához a tervezők a tradicionális “delfti kék” porcelánok díszítőmotívumaihoz nyúltak vissza egészen a 17. század végére. A drága kézművestermék kortárs, költséghatékony átültetéseként a mintákat már nem kézzel festik, hanem egy speciális eljárás során a mázba égetik. A modern megjelenést az ízléses kék színű textilgallér teszi teljessé, melyen a gyár neve ráadás dekoratív elemként jelenik meg. A palack kék gallérja egyúttal finom utalás a munkásosztály számára is elérhető, megfizethető designra.

 Míg a palackok elsősorban dekorációs funkciót töltenek be, a kollekció többi darabja – az étkészlet, teáskanna, és a vázák – hétköznapi használatra készültek. Karakterüket az időtlen design és a finom formák, lágy vonalak jellemzik.

www.blued1653.com

www.royaldelft.com