A Design Világnapja Magyarországon

2012. június 29-én, a világ számos pontjához hasonlóan, Magyarországon is immáron ötödik alkalommal ünnepeljük meg a Design Világnapját (World Industrial Design Day). Ezen jeles esemény alkalmából a Magyar Formatervezési Tanács és a Forum Hungaricum közös meghívására a holland és egyben az európai design élet kulcsfontosságú szereplője, Zuzanna Skalska trendkutató, tervezési stratéga tart előadást, amely egyben a Design Hét Budapest fesztivál bevezető eseménye. A prezentáció fókuszában a nemzetközi design trendek mellett, csatlakozva az idei designfeszt tematikájához, a Slow Design áll.

A június 29-én délelőtt 10.00-kor kezdődő előadásra a Design Terminál Erzsébet téri épületében (Budapest V. ker., Erzsébet tér 13.) kerül sor. Az előadás angol nyelvű, a szervezők magyar nyelvű tolmácsolást biztosítanak; a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet 2012. június 25-ig: mfti@hipo.gov.hu.

A lengyel származású Zuzanna Skalska 1991 óta él Hollandiában, ahol az eindhoveni Design Academy-n és a Royal Academy of Fine Art & Design-on (Den Bosch) folytatta tanulmányait. A diploma megszerzése után a Philips Designnál helyezkedett el mint a stratégia részleg trendelemzője. 2001-ben kezdett Hollandia legnagyobb design tanácsadó cégénél, a VanBerlo-nál dolgozni, ahol a mai napig a legkülönbözőbb iparágakban végez trendkutatásokat. Zuzanna éves szinten több mint 25 nemzetközi szakmai és kereskedelmi vásáron vesz részt; számos szeminárium és előadás mellett, világszerte különböző konferenciák meghívott előadója.

Zuzanna 2004 óta tagja az eindhoveni Dutch Design Week vezetőségének, illetve 2011-ben csatlakozott a Design Cooperation Brainport tanácsadó testületéhez. Mindezeken túl az Eindhoveni Műszaki Egyetem ipari formatervező tanszékének előadója, valamint szülőhazájában, Lengyelországban kezdeményezője volt egy új design akadémia, a poznani School of Form létrehozásának (2011).

Az Icsid (Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége) megalakulásának 50. évfordulója alkalmából, 2007. június 29-én hirdette meg először a Design Világnapját. Ezen a napon világszerte együtt ünnepelnek a tervezők és a designrajongók. A nemzetközi megmozdulás célja, hogy a design jelentőségét, nem csak a szakma, hanem a nagyközönség felé is hangsúlyozza.

Az előadáson való részvételhez regisztráljatok itt  június 25-ig: mfti@hipo.gov.hu!