Finn design és gasztrokultúra a Design héten

A tavalyi, nagy sikerű lengyel programok után az idén szeptember 28. és október 7. között megrendezésre kerülő Design Hét Budapest Finnországot, vagyis a Helsinkitől mintegy 100 kilométernyire található Fiskars Village-et kérte fel díszvendégnek.

A Copper Smithy és FiskarsForum, Fiskars

A varázslatos kis művészfaluban az elmúlt két évtizedben egy, a nagyvilág számára is vonzó és példaértékű új minőség jött létre, a lokális értékekre, a helyi nyersanyagokra, a hagyományokra, a kézműves tudásra és a kis közösségek erejére alapozva. Napjainkra Fiskars Design Village a Slow Life és a Slow Design ötvözésének talán legszebb és legharmonikusabb példájává vált. A designfeszt kapcsán szervezett programokon keresztül a művészek által formált település nemcsak iparművészeti és design értékeit mutatja be a magyar közönségnek, de a vidék gasztrokultúrájába is belekóstolhatunk.

Kavécsészék – tervező: Anneli Sainio
ISIS lámpa – Tervező: Camilla Moberg 201

A finn programok zászlóshajó kiállítása, a Fiskars Design Village goes Budapest: Modern és Klasszikus egyenesen a Helsinki Design Múzeumból érkezik hozzánk, ahol a World Design Capital 2012 program hivatalos része volt. Az 1996-ban alapított Cooperative of Artisans, Designers and Artists in Fiskars (a Fiskars-i Kézművesek, Designerek és Művészek Szövetsége) tagjainak munkáiból válogató tárlat a Design Terminál felső szintjén szeptember 28. és október 28. között várja a látogatókat.

Nyaklánc – Tervező: Elina Makkonen Käpylehmä
ISIS glass – Tervező: Camilla Moberg – Kivitelezés: Kari Alakoski – Fotó: Winfrid Zakowsk

Fiskars Village életében a design és a művészetek mellett a gasztronómia is fontos szerepet játszik. A művészfaluban működő Fiskars Wärdshus-nak köszönhetően a kortárs finn és skandináv gasztrokultúrával ismerkedhetnek az érdeklődők a fesztivál első napján nyíló, majd október 21-ig Budapesten, a Szabadság téri Hütte Caféban működő pop-up étteremben, amelyet finn designerek munkáival és design klasszikusokkal rendeznek be. A Wärssy pop-up étteremben kínált ételeket a Slow Food és a Slow Dining alapelvei szerint, friss alapanyagokból, helyben készíti Patrick Karlsson chef.

A Fiskars Design Village goes Budapest: Modern és Klasszikus kiállításon látott tárgyak közül több meg is vásárolható a Design Terminál földszintjén, a Hybridart Design Shop & Caféban szeptember 29. és október 28. között működő Onoma pop-up üzletben. A Budapest Design Meetup szeptember 29-én 19:00-kor az Ankerben kezdődő különkiadásának keretében az érdeklődők Leena Pasanen, a Finnagora igazgatójának, valamint a falu alkotó művészei közül Karin Widnäs, keramikus művész, Antti Siltavuori, építész és ipari formatervező, illetve Camilla Moberg, ipari formatervező előadását hallgathatják meg.