GOMBOLD ÚJRA! KÖZÉP-EURÓPA CENTRAL EUROPEAN FASHION DAYS

A Design Terminál immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Gombold újra! kortárs öltözék- tervezési pályázatot. Újdonság, hogy 2013-ban a pályázat témáját és inspirációs forrásait tekintve is átlépi az országhatárt: a Gombold újra! ezúttal közép-európai kulturális értékek által ihletett pályamunkákat vár, ezáltal ráirányítva a figyelmet a régió szellemi örökségére és a négy ország közös kulturális értékeiben rejlő lehetőségekre. A várható nemzetközi vendégekkel a szervezők célja egy új, közép-európai jelentőségű divatesemény életre hívása.

A GOMBOLD ÚJRA! TÖRTÉNETE

A Design Terminál a magyar kreatív ipar fejlesztéséért felelős állami intézmény, azzal a küldetéssel, hogy elősegítse a kreatív iparban tevékenykedő fiatalok hazai kibontakozását, és felhívja a hazai és nemzetközi befektetők figyelmét a tehetségükben rejlő üzleti lehetőségekre.
A Design Terminál egyedülálló kezdeményezése a Gombold újra! pályázat, melynek célja a fiatal magyar divattervezők támogatása. Az első pályázat döntője 2011-ben az Európai Unió magyar elnökségének kísérőeseménye volt, melyen a fiatal tervezők a magyar viselettörténet által inspirált, modern kreációikat mutathatták be. A kezdeményezés sikere nyomán 2012 tavaszán, a második alkalommal kiírt megmérettetés zárórendezvényén a verseny legjobbjai mellett tíz, a szakmában már elismert magyar divattervező is bemutatkozott a szélesebb nyilvánosságnak, emellett a divat és az üzlet kapcsolatát vizsgáló konferencia és vásár is helyet kapott a program- sorozatban.

A pályázatot immár két éve övező szakmai érdeklődés és közönségsiker arról győzte meg a szervezőket, hogy a Gombold újra! nem csupán folytatásra, de bővítésre is érdemes. Így született meg a Gombold újra! Közép Európa koncepciója a Central European Fashion Days részeként. Célunk, hogy a kreatív iparágak területén erősítsük a regionális együttműködés gondolatát, és hogy a feltörekvő közép-európai tervezők a nagyközönség mellett a nemzetközi divatipar látóterébe is bekerüljenek. A pályázók számára ezért idén már a közép-európai értékeket és hagyományokat jelöljük meg a verseny inspirációs forrásaként, valamint a záróeseményen – versenyen kívül – vendégül látjuk négy ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia fiatal divattervezőit is, hogy bemutassák 2013/2014 őszi-téli kollekcióikat. Reméljük, hogy a kezdeményezés révén, együttműködve a régió tervezőivel és a négy ország szakembereivel, erősödhet Magyarország, egyúttal Közép-Európa pozíciója a kreatív iparágak területén.

A PÁLYÁZAT: GOMBOLD ÚJRA! KÖZÉP-EURÓPA

A pályázat célja, hogy közép-európai – cseh, lengyel, magyar, szlovák, vagy éppen általános közép-európai – kulturális értékek és hagyományok által inspirált, ugyanakkor kimagasló színvonalú ruhadarabok és kiegészítők szülessenek. A jelentkezők a 2014-es trendekhez igazodva, a megadott inspirációs forrásokból kiindulva 5 darabos kortárs öltözékkollekcióval, vagy kiegészítőkollekcióval pályázhatnak. Több trendkutató ügynökség szerint a következő 2-3 szezonban Közép-Kelet-Európa lesz az egyik legizgalmasabb inspirációs forrás a divatvilágban, a pályázat tehát nem is lehetne aktuálisabb. Mitől lehet jellegzetes a közép-európai országok divatja? Képesek-e megjelenni az öltözködésben a közép-európai kulturális értékek úgy, hogy a végeredmény a nemzetközi trendekbe illeszkedjen? A pályázóktól ezekre a kérdésekre is várjuk a választ. A pályázaton csak magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személyek és magyarországi adószámmal rendelkező jogi személyek, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek vehetnek részt. Ugyanakkor a versenyt lezáró divatbemutatón a régióból felkért tervezők is bemutatják kollekcióikat.

KATEGÓRIÁK

A jelentkezők szakmai előmenetelük alapján „Newcomer” / Új tehetségek, illetve „Old- hands”/ Feltörekvő tervezők (akik készítettek már legalább négy kollekciót) kategóriákban indulhatnak. Mindkét kategória esetében Öltözék-, vagy Kiegészítőkollekció alkategóriák közül választhatnak a pályázók.

Az Öltözékkollekció, illetve a Kiegészítőkollekció tervezése esetében is 5 teljes öltözékkel (egy öltözék tartalmazhat több ruhadarabot is) vagy kiegészítővel lehet pályázni. Az 5 darabos kollek- cióból 1 db az inspirációs forrásokat esszenciálisan megjelenítő látványöltözék, illetve látványkiegészítő kell, hogy legyen, a további 4 db pedig az előbbi leképezése hordható darabokká, melyek együttesen, egy minikollekciót alkotva mutatják be a pályázó tervezői képességeit.

A pályázaton való részvételhez 2013. április 2-ig a www.gomboldujra.hu weboldalon kell regisztrálni, és a pályázati anyagokat feltölteni. 

ÉRTÉKELÉS

A beérkezett pályázati anyagokat neves szakértők alkotta tervzsűri, illetve nemzetközi döntőzsűri értékeli, és választja ki a kivitelezésre érdemesnek ítélt kollekciókat az alábbi szempontok alapján:

–  igazodás a 2014-es trendekhez
–  a kiválasztott inspirációs forrás(ok) felhasználásának módja
–  a kiválasztott inspirációs forrás(ok) indirekt megközelítése
–  a kollekció felépítettsége, egységessége
–  a kivitelezés minősége

A ZSŰRI
TERVZSŰRI:
Zsótér László, rektorhelyettes – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
Anda Emília, divattervező – ANDA
Wojciech Dziedzic, a Divat Tanszék vezetője – School of Form, Poznan, tanár – Central Saint Martins, London
Harmati Hedvig, a Textil Tanszék vezetője – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
Olo Krizova, a Prague Fashion Weekend művészeti igazgatója
Simonovics Ildikó, művészettörténész, a “streetfashionbudapest” kurátora
A Slovak Fashion Council vezetőségének képviselője*

DÖNTŐZSŰRI:

Az InStyle International magasrangú képviselője*
Jacek Klak, a Lodz Fashion Week ügyvezető igazgatója*
Kopek Gábor, rektor – Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest
Luu Anh Tuan, divattervező – Anh Tuan
Sebestyén Márta, magyar népdalénekes, UNESCO Művész a békéért
Maria Straneková, divattervező – Mayamay, tanár – Thomas Bata University, Zlín Szűcs Péter, főszerkesző – InStyle Magyarország, Fashion Issue
Zoboki Gábor, építész – ZOBOKI-DEMETER & Társai Építésziroda

A nagyszabású divatshow keretében rendezett eredményhirdetést 2012. június 8-án, szombaton tartjuk a Millenárison.

DÍJAZÁS

A Gombold újra! Közép-Európa pályázatának győztesei minden eddiginél komolyabb szakmai díjakban részesülnek.

NEWCOMER – új tehetségek:

A kategória győztesének segítséget biztosítunk saját márkája beindításához, mely magában foglalja a kisarculatának megterveztetését és kollekciójának lookbook- és imázsképeinek elkészítését egy professzionális fotóssal. Emellett a kategória győztese szakmai gyakorlatot tölthet el egy ismert divattervező műhelyében, valamint bemutatkozhat a brnoi STYL, illetve STYL-KABO szakvásáron.

OLDHANDS – feltörekvő tervezők:

A kategória győztesének bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a 2014-es Párizsi Divathét (Ősz-Tél) kísérőrendezvényén, a ZipZone showroomban, ehhez a 2013 őszi Premiere Vision szakvásáron anyag- vásárlási költségkeretet biztosítunk, valamint finanszírozzuk egy 15-20 darabból álló mintakollekció legyártását.

2013-ban a Gombold újra! Közép-Európa támogatói között üdvözölhetjük a Nemzeti Külgaz- dasági Hivatalt (HITA), melynek fő feladata a befektetés-ösztönzés, valamint a közép- és kisvállalkozások exportfejlesztése. Ennek jegyében a HITA kiemelten fontosnak tartja a nemzetközi színvonalon dolgozó magyar divattervezők – így a leendő nyertes pályázók – külpiaci érvényesülésének, nemzet- közi kitörésének támogatását: ezért a Hivatal 500-500 ezer forinttal járul hozzá az Oldhands katergória Öltözék-, illetve Kiegészítő-alkategóriájában legjobbnak bizonyuló tervezők megjelenéshez a párizsi ZipZone Showroomban.

A fentieken túl az esemény szponzorai ebben az évben is több értékes különdíjat osztanak ki a döntősök között.

A ZÁRÓESEMÉNY

CENTRAL EUROPEAN FASHION DAYS

A Gombold újra! Közép-Európa záróeseményét Central European Fashion Days néven vezetjük be a nemzetközi közönség körében. A június 8-i rendezvény magában foglalja a Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntőjét, a régió országaiból meghívott tervezők bemutatóját, a szakmai konferenciát és a vásárt is.

Célunk, hogy a jövőben a meghívott tervezők bemutatója, valamint a verseny nemzetközi tematikája és zsűrije mellett a pályázat résztvevői köre is nemzetközivé váljon, ezzel létrejöjjön egy minden elemében regionális jelentőségű, új divatesemény.

A Central European Fashion Days ezzel középtávon alkalmassá válhat a magyar és más közép-európai tervezők nemzetközi bemutatkozására, egyúttal növelheti Magyarország és Budapest esélyeit a régió kreatív ipari csomópontjának címéért folytatott versenyben.

FONTOSABB IDŐPONTOK

2013. február 5. – Sajtótájékoztató / Regisztráció kezdete 2013. április 2. – Jelentkezési határidő
2013. április 5-6. – Tervzsűrizés I.
2013. május 13. – Kivitelezési határidő

2013. május 17-18. – Tervzsűriés II.
2013. június 7. – Döntőzsűrizés / VIP fashion night 2013. június 8. – Divatbemutatók, eredményhirdetés 2013. június 9. – B2B találkozók

További információk és pályázati kiírás: www.gomboldujra.hu

Forrás: Sajtóanyag