LENKE-BÁL – Pengessünk együtt Bódvalenkéért!

 A Lenke-bál egy jótékonysági est, melynek célja, hogy nehéz sorsú bódvalenkei családokhoz juttasson el élelmiszer adományt. A borsod megyei Bódvalenkén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tervezőcsoportja, a MOME EcoLab közösségfejlesztési projektet indított el. A faluban tapasztalt nehéz helyzet arra késztette a fiatal csapatot, hogy gyűjtésbe kezdjenek az éhező közösség megsegítésére. A Lenke-bálon a MOME designer hallgatói és oktatói ajánlják fel tombolanyereményként alkotásaikat, valamint a vendégek megkóstolhatják a vakarót a Romani Platni tálalásában és hamisítatlan roma zenére mulathatnak a Romungro Gipsy Band jóvoltából.

Mi a Lenkeprojekt?

 A nagyközönség először tavaly októberben találkozhatott a MOME Ecolab (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és a Széchenyi István Szakkollégium közös kezdeményezésével. 2012 nyarán egy designerekből, építészekből, szociológusokból, közgazdászokból álló csapat hosszútávú ökoszociális projektbe fogott az északkelet-magyarországi Bódvalenkén. A többségében roma lakosú, elzárt közösségében az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el a 12 ezer forintot, a lakosság 40%-a gyermek és fiatalkorú.

A Lenkeprojekt célja, hogy a kulturális identitás erősítésével, közösségfejlesztéssel és bevételteremtéssel segítse elő a mélyszegénységben élő borsodi falu társadalmi integrációját. A központi téma a gasztrokultúra: hogyan lehet a helyi erőforrásokra alapozva, környezetbarát és piacképes termékekkel hosszú távú bevételi forrást teremteni? Mit tanulhatunk egy közösségről – egy közösségtől – ha megismerjük szokásaikat, természethez való viszonyukat? A projektről bővebben itt olvashat: http://bodvalenkeprojekt.blogspot.hu

Mi lesz a Lenke-bálon?

A Lenke-bál alkalom arra, hogy bárki bekapcsolódjon ebbe a nem mindennapi kísérletbe: a falu és az egyetem, a design és a szociális segítségnyújtás interakciójába. A belépők és a tombolajegy árát a szervezők teljes egészében élelmiszerre fordítják, amit az éhező bódvalenkei családokhoz juttatnak el. Találkozhatunk a Lenkeprojekt résztvevőivel megtudhatjuk mi történt 2012-ben, és mik a tervek 2013-ra. Végre szerezhetünk egy példányt a Lenkeország masinája c. roma gasztro-könyvből, amit a közkedvelt gasztro-blogger Mautner Zsófi (Chili&Vanilia) mutat be a közönségnek. A Lenkeprojekt központi témája 2012-ben a roma gasztrokultúra volt: a bálon a Romani Platni tálalásában megkóstolhatjuk a vakarót, azaz a cigánykenyeret – egy kicsit másképp, kicsit egészségesebben, mint megszokhattuk.

 

A Lenke-bál kiemelt eseménye lesz a MOME Design Tombola, ahol a MOME jelenlegi és volt designer hallgatóinak és tanárainak a gasztronómiához kapcsolódó alkotásait nyerhetjük meg. Felajánlásukkal a tervezők maguk is az akció támogatóivá válnak. A talpalávalóról a Romungro Gipsy Band gondoskodik.

A Lenke-bálon egy különleges télbúcsúztatóban lehet részünk, ahol tánccal, jókedvvel és önzetlenséggel űzzük el a széthúzás és előítéletesség rossz szellemét. A MOME EcoLab és a Kultúrgorilla mindenkit szeretettel vár a társadalmi segítségnyújtás, a design és a gasztronómia e szokatlan találkozására!

 

Időpont: 2013. március 7., 19:00-1:00

Helyszín: Csináltam neked egy éttermet, és ez sem elég (Kultúrlokál)

1075 Budapest, Madách Imre út 8.

Az esemény Facebook oldala itt található: http://www.facebook.com/events/159972520823672/

 Az esemény a MOME EcoLab (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) és a Kultúrgorilla szervezésében jött létre.