Crosstalk Video Art Festival

Szeptember 13 és 15. között 6. kiadásával jelentkezik a nemzetközi Crosstalk Video Art Festival, két helyszínen: a Higgs Mezőben és a Toldi Moziban.

 

…animációs, found footage, dokumentarista, experimentális, digitális trash, pop, staged, formalista, koncept, zenei klippes, absztrakt, layeres, flux, kollázsolt, loopolt, manipulált, talált, low és high tech, kézikamerás, ugróvágásos, stop motion technikás, super 8-ból digitalizált, vágott és vágatlan…

Idén a The Man Who Fell to Earth a fesztivál keretsztorija; az a film, amelyikben David Bowie 57 TV képernyőn nézi egyszerre a műsort. A dátum, vagyis a ’70-es évek már a galaktikus távolság messzeségében a TV-vel egyetemben (bár e téren várjuk ki az Apple fejlesztéseit), nézési szokásaink terén talán mégsem vettük fel rendesen a korszak diktálta ütemet. Bowie evolúciós változása arra is felhívja a figyelmet, hogy létjogosultsága van más attitűdöknek is a filmes narráció “elejétől a végéig” dramaturgiája mellett. A kortárs filmelméletben felelevenített vaudeville-jelenség ezért a multiplitás-szeretetért strófol, amennyiben a hatalmi harcokat és piacérdekeket kiszolgáló narratív filmen követ el puccsot. A ’90-es évektől térfoglalási igényeit megerősítő új média segítségére volt például az absztrakció poétikák megjelenésének, amik eddig kiszorultak a csapásirányból mind a mozikban mind a lakások katódsugaras készülékeiben. A digitális média műfaji határtámadásai mellett a világ legkülönbözőbb pontjairól beszerzett videóanyagok biztosítják az etnokulturális hozzáadott értéket.

A fesztiál évi egy alkalommal összegzi és mutatja be a videótermés legújabb trendjeit nemzetközi beágyazottsággal, a budapesti ifjúsági szubkultúra kiemelt helyszínein. A Crosstalk fesztivált 2008 és 2009-ben a Gödörben, 2010-ben a Merlinben, az utóbbi két évben a Gozsdu udvarban tartottuk. Idén először megvalósítjuk a művészmozikba való betörést is, így a Toldi Moziban a “hosszú”, az “archív” és a “külföldi” videószelekció várja közönségét.  Az éves fesztiválmegjelenés mellett évközben a Video Presentation sorozattal tartjuk ébren az érdeklődést, amely alkalmakon külföldi és magyar videóművészek tevékenységét ismertetjük meg a közönséggel moderált beszélgetések és vetítések során. A videó műfaját népszerűsítő, egyben kritikai élű megismerését lehetővé tévő programok azokról a potenciálokról beszélnek, amelyet a film kevésbé tudott megvalósítani nagy költségvetésű, összehangolt csapatmunkát igénylő technikai szükségletei miatt. A videó mindazt a konvencionális kényszert képes levetni magáról, amit a forráshiány, a high tech felszerelés, a felső direktívák vagy a manipulatív médiakörnyezet jelentenek.

A Crosstalk Video Art Festival évente egyszer három napon keresztül futó videó- és médiaművészeti fesztivál: a digitális mozgóképpel foglalkozik, annak legújabb trendjeit összegzi nemzetközi akciórádusszal. A digitális mozgókép gyors kifutását és hipersebes váltásait a háttértechnika fejlesztései határozzák meg, illetve a médium alapvető demokratikus karaktere, ami lehetővé teszi az egyre szélesebb tömegek számára az azonnali képrögzítést és közvetítést. A nyitottság, nyilvánosság és demokratikusság hátulütője azonban a world wide weben hozzáférhető információ végeláthatatlansága, – amely korlátlan szabadsággal kínálja fel magát az olyan tevékenységnek, amelyet a szörfözés szó ír le, – és ebben túlságosan is megengedő a minőségi szűréssel. A videómegosztó portálokon közvetlenül hozzáférhető mozgóképes anyagokkal szemben a Crosstalk egy olyan platform kíván lenni, ami a felkészült szakértői gárda médiaismeretével és kritikai attitűdjével navigálja az újmédiában barangoló érdeklődőket.

Helyszínek:

1, Higgs Mező: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 11.

2, Toldi Mozi: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Időpontok:

  1. szeptember 12: nyitóest
  2. szeptember 13-15: vetítések

 

www.crosstalkvideoartfestival.com

www.facebook.com/crosstalkvideoartfestival