Maform

Csire Géza 2009-ben tervezett paq foteljéről már sokat hallhattunk, most utánajártunk, hol tart a fotel sorsa, milyen keretek között dolgozik a tárgy tervezője, mik a tervei és min munkálkodik éppen. Kiderült, hogy idő közben Molnár L. Péterrel közös céget alapítottak Maform néven, mely mára már 7 embert foglalkoztat és saját tervek mellett megrendelésre is terveznek. Gézával beszélgettünk.

– Ki áll a Maform mögött és mióta dolgoztok együtt?

– 2010 őszén alapítottuk a cégünket, a Maformot Molnár L. Péterrel. Egyrészt ügynökségként, megrendelésre dolgozunk, főleg tárgy- és formatervezési, UX és UI design projekteken és emellett saját termékeket is fejlesztünk, ilyen a paq is, melynek az alapgondolatát még 2009-ben dolgoztam ki.

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter?

– Szeretjük a munkánkat úgy megfogalmazni, hogy olyan design, ami megértésen alapul. Ez arra vonatkozik, hogy egyetlen tárgy, egyetlen tervezett dolog sem születik légüres térben. Igyekszünk kutatni és ténylegesen megismerni a felhasználói környezetet, legyen szó gazdasági, szociális vagy kulturális környezetről, és ezeknek együttesen megfelelő végeredményt létrehozni.
Szeretünk átlépni a sablonokon és elhagyni a felesleges körítéseket, tartalmasan egyszerűsíteni úgy, hogy a lényeget emeljük ki.

maform_modulo

– Milyen szempontok lebegnek előttetek egy-egy tárgy tervezésekor?

– Mi az a mélyen emberi tényező, ami indokolja magának a tárgynak a létezését. Rövidebben, mi értelme ennek? Az átalakuló, mozgó, összecsukható dolgok lenyűgöznek, van, hogy a saját tárgyaimat is átszabom, mindegy mi az eredeti funkciója. Rengetegszer fordul elő, hogy bemegyek egy boltba és bizonyos méretű, alakú és anyagú dolgot keresek egy projekthez, az eladó értetlenkedik, hogy vajon fém lámpaburát, vagy fém salátástálat keresek. Aztán hamar rájön, hogy a kettő majdnem ugyanolyan.

Nem a mozgó és változtatható alkatrészektől lesz valami átalakítható, hanem attól, ahogyan az adott tárgyra gondolunk. Nem szükséges a tárgynak változnia, elég ha az változik, ahogyan vagy amire használjuk és máris mást kapunk. Mindenkinek vannak koncepciói egy tárgyról, arról, hogy hogyan kell működnie, az izgalom ott van, amikor ez felborul és meglepődünk. Tervezéskor ez a meglepődő pillanat lebeg a szemem előtt.

Cubilog-01-b

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– A saját fejlesztésű paq fotellel leszünk jelen. Ez egy ágyfotel, ami egy zippzár mozdulattal alakítható ülőbútorból kényelmes fekhellyé. Tökéletes megoldás kis helyekre, tulajdonképpen egy mini vendégszoba is. Az összecsukott állapotában merevítőként szolgáló belső henger kis tárolóvá és éjjeli szekrénnyé válik a kinyitás után. A zippzárral össze is kapcsolhatunk két matracot és egy kényelmes méretű franciaágyat kapunk.

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Szeretnénk, ha a szakmában minél többen megismernének és emellett persze fontos, hogy az újdonságra nyitott vásárlókat is aktivizáljuk.

paq_4

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a céget a megalapítás óta hét főre sikerült bővíteni és folyamatosan fejlődünk. Ez természetesen köszönhető annak is, hogy nemrég az evopro csoport tagjai lettünk és így biztos hátteret tudhatunk magunk mögött. A hangsúly a csapaton van, ennek az összeállítása és a fejlődés fenntartása az igazi siker.

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– Az alapvetéseken túl, minthogy jobb és jobb tárgyakat hozzunk létre és tervezzünk, most azon dolgozunk, hogy a külföldi piacokon is megjelenjünk a paq fotellel, még ebben az évben.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Több fejlesztés is folyik jelenleg, amik még titkosak, de kifejezetten izgalmasak, ezt megígérhetjük. Folyamatosan dolgozunk ezeken és ha eljön az ideje természetesen szeretnénk, ha minél többen megismernék majd őket. Emellett pedig állandóan azon vagyunk, hogy fejlesszük a csapatszellemet a cégen belül, hogy egyre minőségibb munkára legyünk képesek.