Every Thing We Touch

Vajon hány különféle tárgyat érintünk meg egy nap 24 órája alatt? És mit mesélnének ezek a tárgyak rólunk olyasvalakinek, aki nem ismer bennünket? Paula Zuccotti Londonban élő designer 2015-ben fogott bele “Every Thing We Touch” elnevezésű fotóprojektjébe, és azóta több mint hatvan ember életéről rajzolt profilt a szereplők által megérinett tárgyak bemutatásán keresztül.

A Design Hét alatt volt szerencsém személyesen találkozni Paulával a PH21 Galériában megrendezett kiállításának megnyitója alkalmával, ahol elmesélte a projekt történetét, a fotózással kapcsolatos inspiráló élményeit és nagy méretű printeken mutatta be munkáját. Ráadásul volt olyan kedves, hogy adott nekem ajándékba egy példányt a könyvéből!

Az “Every Thing We Touch” projekt keretében tárgyakon keresztül ismerhetjük meg emberek történetét hat kontinensről és hét különböző generációból. A szereplők tárgyai saját jogon helyezkednek a történetmesélő szerepébe, sokat elárulva tulajdonosaik életmódjáról, munkájáról, érdeklődéséről, arról, hogy mi inspirálja őket, miben hisznek, vagy mik a félelmeik – átfogó és rendkívül változatos képet adva így a földön egymás mellett élő különféle kultúrák életmódjáról.

etwt03

“A projekt alapszabályai egészen egyszerűek voltak. Felkerestem embereket és megkértem őket, hogy gyűjtsék össze azokat a tárgyakat, melyeket egy általuk választott nap 24 órájában megérintenek. Megkértem őket, hogy tartsanak meg mindent a buszjegytől a recepteken át az újságokig. A fotózás során végigmesélték egy napjukat miközben egymás után átadták ezeket a tárgyakat. Az őszinteség kulcsfontosságú volt, a részvétellel azt vállalták, hogy minden tárgyat megmutatnak – meséli Paula a munkáról.

A könyben először ezeket a fotókat láthatjuk, bármiféle leírás nélkül, így az olvasó következtetni tud, hogy ki lehet a képen szereplő tárgyak tualjdonosa. Férfi vagy nő? Hogy nézhet ki? Vajon hol él és hogyan, mivel foglalkozik? Néhány képet könnyebb “olvasni”, néhány azonban összetettebb benyomást ad. Lapozás után részletes leírást találhatunk a képen szereplő tárgyakról, és egy személyleírást a tulajdonosukról.

001 002 003

Volna kedvetek részt venni a 24 órás tárggyűjtésben? Paula ötletéből kiindulva most nyitottá válik a kezdeményezés különféle narratívák, esztétikai minőségek és technikák felé, melyekkel dokumentálható és megosztható életünk egy napja. A végeredmény egy kép formájában kell hogy megszülessen, ami lehet kollázs, vagy önálló fotó is. A beküldés határideje november 28. A részletekkel kapcsolatban itt olvashattok többet.

Paula csodálatos könyve kapható az Amazonon!