Magyar Design 2017 – Fészek Részek

Bergovecz László 2013. szeptemberében, külföldi tanulóéveiről hazaérve kezdte megfogalmazni a Fészek Részek projektet. 2014-ben vált igazivá ez az alapvetően Lackó nevéhez köthető a gondolat, amikor megérkeztek az első megrendelések az első terméknek látszó tárgyakra, a Hashtag polc prototípusára. A márka munkásságában a környzetettudatosság és a fenntarhatóság első számú szempont: a Fészek Részek bútorainak különlegessége, hogy okos gyártmányrajzuknak köszönhetően hulladékanyag nélkül előállíthatóak. Az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design standján való részvételről, és az idáig vezető útról beszélgettünk a tervezővel.

– Hogyan írható le a Fészek Részek bútoraira és kiegészítőire jellemző tervezői karakter?

– A szakma a nomád bútor kategóriába sorolja a Fészek Részek lakberendezési tárgyait. Ami a megjelenésében még hozzáad a könnyen lapra szerelhető tárgyakhoz, az az a tény hogy a kiterítve puzzle-jelleggel kapcsolódó alkatrészek mesélnek az előállítási folyamatról. Ez az őszinteség jól látszik az összeszerelés után is, mivel egyszerű csapolások tartják egyben az elemeket, így kerülve ki a fém alkatrészek alkalmazását, illetve a ragasztó használatát.

bergoveczlaszlo_feszekreszek_Hastag_Polc_polc_magyardesign_2017_1

– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– A fentieket természetesen a tervezés folyamatában sem lehet elhanyagolni. Minden apró változtatás a tárgyban alapvető jellegzetességeket tud átformálni. Ez a kirakós-játék jellegű illeszkedés azért fontos, mert minimalizálja a hulladéktermelést. Hulladékcsökkentésre való törekvések persze vannak az esztétikai szempontokból kiinduló tárgytervezéskor is, de mindaddig, amíg nem rendeljük alá a formát az etikai megközelítésnek – a gyakorlati tapasztalataim szerint – az ilyen módon fennmaradó nyesedékanyag 10x (!) több. Ezt hívom környezettudatos megközelítésnek. Természetesen nincs kompromisszum a felületkezelő anyagokat illetően sem. A cég, akinek a termékeit használom impregnálásra és színezésre, azt állítja, hogy a termelés során sem károsítja a környezetet és nem használ olyan adalékokat, amiknek a kipárolgása kárt okozna akár egy egészen fiatal fejlődő szervezetben. Nem mintha kifejezetten a friss gyermekes családok lennének a márka célközönsége, de úgy vagyok vele, hogy ha bébinek jó, akkor mindenki boldog, még az érzékenyebbek is, a nagyok közül.

bergoveczlaszlo_feszekreszek_G_Asztal_asztal_magyardesign_2017_2 bergoveczlaszlo_feszekreszek_G_Asztal_asztal_magyardesign_2017_3 bergoveczlaszlo_feszekreszek_G_Asztal_asztal_magyardesign_2017_1bergoveczlaszlo_feszekreszek_Bean_Asztal_asztal_magyardesign_2017_4

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– Idén a frissen bemutatott Hashtag Széket viszem magammal, és egy régóta – 2 éve – formálódó újdonságot, a Slash Polc Plusz Íróasztalt villantom meg. A Slash polc Plusz Íróaszal egy létező termékből született hibrid, ami egyszerre nyújt tárolási lehetőséget és ad felületet otthoni munkavégzéshez. Mindkét tárgy természetesen a Fészek Részekre jellemző környezettudatos tervezési módszerrel lett megtervezve. A csavarmentes szék megjelenésében egy kicsit merész, az benne a pláne, hgy összerakott állapotában is rakásolható. Szétszedett állapotban legalább 25 szék elfér egy átlagos csomagtartóban (ezt még le kell azért ellenőriznem, mert lehet, hogy akár 28 is). Természetesen nincs benne csavar, vagy villa, vagy kanál, vagy mittoménmiket tesznek a tárgyakba manapság. És egy gyakorlatlan ember 5 perc alatt szereli össze..

feszekreszek bergoveczlaszlo_feszekreszek_hashtagszek_szek_magyardesign_2017_2 bergoveczlaszlo_feszekreszek_Slash Polc_polc_magyardesign_2017_1 bergoveczlaszlo_feszekreszek_Slash Polc_polc_magyardesign_2017_2

– Miért különleges számodra az idei kiállítás?

– Az idei évben jelen lesznek azok a fiatal tervezők is, akiknek segíthettem az elmúlt évek során. Volt, aki gyakornokként tekintett magára, és volt, aki egyenrangú formatervezőként dolgozott egy-egy projekten velem és amiken együtt gondolkoztunk, most végre testetöltenek és be is tudjuk mutatni a nagyközönség előtt. Név szerint Baraksó Alexandra, Puzsér Zsanna, Deme Tamás, May Balázs és Győre Máté tervezők munkáit láthatják az érdeklődők. Fantasztikus figurák, tehetségesek és csak úgy vibrál körülöttük a levegő, amikor a munkákról beszélünk.

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

 – A Fészek Részek Projekt folyamatosan körül van rajongva azok által, akik ismerik a törekvéseket és a tárgyakat. Arra gondoltunk, hogy felcsavarjuk a hangerőt: a piaci jelenlétünket szeretnénk erősebbé tenni. Ennek egy egészen átfogó, stratégia nyitólépése a Magyar Design kiállításon való szereplés.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Egy alkalommal megkeresett a Kézzelfogható Alapítvány: a megrendelés vak szobrászok alkotásait tartó, gyorsan építhető posztamensekről szólt. A fejemben az volt a feladat, hogy a tárgy képes legyen tanulás vagy töprengés nélkül is irányítani azt, aki összeépíti úgy, hogy a tárgy összeépítője nem látja az alkatrészeket. Amikor a prototípust bemutattam, éppen Marcsi is ott volt, aki nem lát, de ha teheti, mindenbe fejestugrik. Már félig összerakta, amikor én még csak azt magyaráztam, hogy ez a dolog fából készült… Meg sem próbáltam a könnyeket elrejteni a szememben, olyan boldog voltam.

bergoveczlaszlo_feszekreszek_hashtaglámpa_szek_magyardesign_2017_3

– Kik segítettek a márka életében és a munkádban?

– Rengeteg segítséget kaptam egy jó pár nagyon fontos embertől. Csak hogy néhányat említsek Valkó Zsuzsi, Ágoston László és csapata, Varsányi Kata, Szabó Domonkos, Rácz Anikó, természetesen meg kell említsem Szórádi Gábort, aztán jött Molnár Melinda és Füleki Zsófi akik segítettek a profizmus útján terelgetni engem és ekkor már a céget. Ezek az emberek segítettek formálni a vállalkozást és álltak mellettem, amikor a legnehezebb periódusokat éltem meg. Nem mindenki maradt a része ennek a nagyokat hullámzó, elképesztő utazásnak, de nélkülük ki tudja, hogy tudtam-e volna csinálni.

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Egy kis inspiráció után beljebb költözik a műhely a városba. Tovább szeretném bővíteni a portfóliót,  és mindenképpen szeretnék sokkal több lehetőséget biztosítani az érdeklődőknek, workshopok keretében.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Irtó izgalmas, dinamikus tárgy kidolgozását eszeltem ki, de erről csak ennyit mondok egyelőre. És ha ez nem lenne elég, egy másik előremutató alapanyag kidolgozásán sakkozunk az egyik lelkes segítségemmel, Szandrával. Ami most történik, olyan még nem volt.

md_banner_2017_628x96-01