Design Meetup a Millenárison

2010. július 2-án, most pénteken Design Meetup a Millenárison.

Budapest Design Meetup - 2010 július

Az előadók:

Újirány – Szohr Gábor – tájépítészet
Tihanyi Dominika – köztér
Garten Studio – Szloszjár György – tájépítészet
4D táj – Balogh Andrea, Majoros Csaba – tájépítészet
Kétfarkú Kutya Párt – Kovács Gergely – köztér

Az előadások témája:

Újirány – Szohr Gábor – tájépítészet
A Ganz Villamossági Művek gyárterület rehabilitációjára a millenniumi ünnepségsorozat keretében került sor 2001-ben. A park koncepciójának alapját a Millennium, az állam és a nemzet fennállásának évfordulója képezi, melynek legfontosabb üzenete az alkotás, mely összeköti a múltat és a jövőt. Az alkotás a múlt eredménye és a jövő feltétele, melyek együtt határozzák meg jelenünket. A park az alkotás folyamatának térbeli leképezése, a látogató a tereken végighaladva tapasztalhatja meg az alkotás élményét.

Tihanyi Dominika – köztér
A köztéri művészet szerepe a rehabilitációs folyamatokban – Az előadásban az „Ön itt áll” c. köztéri művészeti munka, valamint a palotanegyedi akciósor akcióelemei kerülnek bemutatásra. A városi környezetben megjelenő művészeti projektek mindegyike a társadalom és az épített környezet viszonyrendszerének értelmezése és kérdésfelvetései mentén születnek. Az adott problémakörre megfogalmazott gondolati reflexiók térbeli vetületei aktívan szerepet kívánnak vállalni a város élhetőbbé tételében, alternatívát kínálva a szabadidő minőségi, szabad térben való közösségi eltöltésére. Céljuk rekonstruálni azokat a kommunikációs tereket, amik folyamatosan tűnnek el, melynek hozadékaként az emberi kapcsolatok találkozási felületei egyre csökkenek, és egyre személytelenebbé válnak. Olyan szituációkat hivatottak teremteni, melyek a viszonyok terét fogalmazzák újra és kötik össze.

Garten Studio – Szloszjár György – tájépítészet
A tájépítész szerepe a tervező team-ben az Újbuda Városközpont (ALLEE és környéke) példáján
Az előadás arról a folyamatról szól, hogy mely tervfázisban milyen összetettségű feladatot kellett megoldanunk a projektben, milyen viszonyrendszerben juthattak érvényre a tájépítészeti szempontok (beruházó – építész – közlekedéstervező- belsőépítész – hatóság – kivitelező). A 3 évig tartó projekt kapcsán bemutatjuk azokat a területeket, ahol tájépítészként kötetlenül alkothattunk és azokat is, ahol számtalan műszaki, szabályozási, vagy építészeti szempont miatt erős kötöttségek között kellett “gúzsba kötve táncolnunk”.

4D táj – Balogh Andrea, Majoros Csaba – tájépítészet
A Nemzeti Múzeum épülete kertjének egyedülálló méretű zöldfelülete zárványként ékelődik a városszövetbe. A történelmi városmag mellett egykor kialakított kert kerítéssel körbevett szabadterei elsősorban az évtizedes fák felnőtt lombkoronáinak látványával kommunikál a környezete felé.
A tervezés során célunk modern téralakítás a történelmi jelentőségű helyszín szellemének megőrzésével, az új funkciók befogadásával korszerű, rugalmas funkciók megjelenése és kiszolgálása, ill. a múzeumkert és az azt övező városszövet kapcsolatában mutatkozó idő- és térbeli rétegződés megjelenítése volt.

Kétfarkú Kutya Párt – Kovács Gergely – köztér
Madárváros Miskolcon – Építőanyag-lerakat import sárral és norvég fecskenyállal, óriásplakát a 12 százalék amőbát tartalmazó Pocsolya üdítőről és a Madárijesztoőcímű horrorfilm posztere. A Miskolcon létrehozott Madárváros elfér egy lombkoronában, de annyi zsenialitás van belegyömöszölve, mint a Pécs 2010 projektbe. (forrás: urbanista.blog.hu)