Illusion project 2010

Felkeltette az éredklődésünket Séllei Lilla cikke a  HG.hu-n, olvassátok alább!

Villámgyorsan bejárta a Facebookot egy Youtube-ra feltöltött, magyar alkotók által jegyzett, Illusion project 2010 névre keresztelt videó. Mivel több hazai divatiparban dolgozó felhasználó is kitette az oldalára, nem csoda, hogy pár nap alatt több mint 4000 nézték meg a kisfilmet, ami valljuk be itthon hatalmas teljesítmény.

A videó a MOME két hallgatójának, Tomcsányi Dóri, Szabó Ági és Samaras Daphne nevéhez fűződik. A filmet Samaras Daphne rendezte és Tomcsányi Dóri 2010-es tavasz-nyári kollekciójának ruhái láthatóak benne, valamint Szabó Ági diplomakollekciója.

Illusion Project 2010

A két tervezőlány a félév során egy közös inspiráción alapuló, de két különálló gyűjteményt tervezett – a filmben a ruhák alatt felvillanó kódokból derül ki, kié is az adott öltözék. A közös téma az illúzió volt – és hogy ez hogyan jelenik meg a ruhákban? Tomcsányi Dóri 14 öltözékből álló gyűjteményében például a zakó hajtókája csak annak látszik, mert valójában az a hajtóka csak rá van nyomva a zakóra. De érzéki csalódást okoznak a fából készült kihajtók mellett a csak fa mintásra nyomott textilek is – utóbbi Szabó Ági kreációja. A tervezés során a k e p p showroom tagja, Dóri szem előtt tartotta, hogy csak természetes anyagok kerüljenek felhasználásra, így organikus pamutból és például lenből készültek a ruhák.

Illusion Project 2010

A videó rendezőjének, Samaras Daphne-nak is a természetesség volt a koncepciója, éppen ezért nincs a film alatti stáblistában sem fodrász, se sminkes – nem voltak. De a kisfilmben nem is modellek szerepelnek, mivel hétköznapi embereken szerették volna bemutatni a ruhákat, ezzel bizonyítva, hogy mindenkinek jól állnak. A modell szerepet betöltő építész lány és a fodrász fiú közreműködésével készült anyagon jól látszik, hogy a gyűjteményben számos uniszex darab is helyet kapott, amit mindkét szereplő felvesz. A filmen a reggeli felkelést és öltözködést szerették volna bemutatni, ehhez passzol a zene is: Scratch Massive – In the dressing room.

Illusion Project 2010

Ahogyan Dóri elmondta a filmmel nem a kollekcióját szerették volna népszerűsíteni, hiszen arra már korábban elkészültek a kampány illetve lookbook fotók. “Teljesen meglepett minket, hogy ilyen sokan nézték meg a videót pár nap alatt. Nem ez volt a célunk, ez csak egy speciális projekt volt, amit a szabadidőnkben készítettünk el.” – mondta Tomcsányi Dóri.

Illusion Project 2010

www.doritomcsanyi.com

Szabó Ági @ Notjustalabel

www.keppshowroom.com

Cikk eredeti címe: Illúzió az öltözőben

hgVia