Ross Lovegrove díjnyertes fénycsatornája a Veluxnak

Ross Lovegrove ismét sikerszériában – a Velux tetőréti ablakokat gyártó cég számára tervezte a képen látható fantasztikus fénycsatornát, ami tulajdonképpen a tetőtéri ablak és világító test határán mozog.

Lovegrove Fénycsatorna Velux

Nyilván senkinek sem kell bemutatnunk Lovegrove munkásságát, Captain Organic a kortárs design egyik leginnovatívabb és legkedvesebb figurája. Sosem fog mellé. Aktuális design csodája a Veluxnak tervezett fénycsatorna, ami valójában nem más, mint egy beltéri világító test, mely a napfényt hihetetlen ötletes módon juttatja az enteriőrbe.

Lovegrove Fénycsatorna Velux

A fénycsatorna önmagában is gyönyörű, maradandó értéket képviselő termék, az általam tervezett dizájn egyszerűen csak elegánsan és univerzálisan kiemeli ezeket a tulajdonságokat.” Ross Lovegrove

A VELUX tetőtéri ablakok alapvető tulajdonsága, hogy természetes fényt visznek az emberek életébe, így a fénycsatorna termékcsalád magától értetődő módon született meg 2005-ben. Ross Lovegrove alkotása teljesen újszerű módon részesít a természetes fény élményében. Ez a standard fénycsatorna választékot kiegészítő dizájn termék olyan, mint egy természetes fényt adó lámpa, amelyben a nap a villanykörte. Az új szórótest a helyiségben különleges fényjátékot alakít ki, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy a felhasználó önmaga állítsa be a fény irányát.

Lovegrove Fénycsatorna Velux

Lovegrove Fénycsatorna Velux

A világhírű dizájner arról híres, hogy új anyagokkal dolgozik, és a legmodernebb technológiákat alkalmazza. Emellett a zöld és a fenntartható tervezés népszerűsítésével is foglalkozik. A VELUX fénycsatorna by Lovegrove is ezt az irányt képviseli.

Az új termék 2010 júniusában került forgalomba, azonban már most két díjat is megáénak tudhat. A prototípust 2009 novemberében mutatták be a legnagyobb nemzetközi építőipari kiállításon, a párizsi Batimaton, ahol a formatervezési versenyen bronzérmet kapott. A díjat olyan vállalatok kapják, ahol a termékfejlesztés dizájnerek bevonásával történik.

A 2010-es Red Dot nemzetközi formatervezési díjra 57 ország 1636 cége nevezett 4252 pályaművel, amelyeket nemzetközi zsűri bírált el három kategóriában. Ebben a mezőnyben szerepelt kiválóan a Ross Lovegrove tervezte fénycsatorna. A VELUX Cégcsoport nagy örömmel fogadta az elismerést, különösen azért, mert ez azon kevés eset egyikében történt, amikor külsős formatervezővel működött együtt.

Lovegrove Fénycsatorna Velux

A harmadik elismerés, a most elnyert Magyar Formatervezési Díj. A nemzetközi bírálóbizottság indoklása szerint az volt a leginkább figyelemreméltó a termékben, hogy a tervezők a dizájnt további funkcionalitással egészítették ki, melynek köszönhetően az acélhuzalra függesztett, állítható magasságú szórótest lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy igényeik szerint alakítsák a fény játékát.

„A napfény használatának koncepciója, és az, hogy azt az otthonokba vigyük, inspirálóan hatott rám. Úgy gondolom, hogy a formaterv igazán egyszerű és letisztult, így a társadalom széles rétegeihez juthat el. A fénycsatorna önmagában is gyönyörű, maradandó értéket képviselő termék, az általam tervezett dizájn egyszerűen csak elegánsan és univerzálisan kiemeli ezeket a tulajdonságokat.” – mondta az együttműködésről Ross Lovegrove.

www.rosslovegrove.com

www.velux.hu