Kisemberek – Little people by Slinkachu

A Little People egy egészen sajátos streetart projekt, mely a londoni Slinkachu nevéhez fűződik. Miniatűr figurák hétköznapi élethelyzetekben London és más nagyvárosok utcáin. Nagyító nem árt!

little people

little people

little people

Background noise – Háttérzaj (Homomonument area, Amsterdam, Hollandia)

 

A “Little People” projekt ötlete 2006-ban született meg, miniatűr hősei a makettasztalról egészen London utcáira utaznak el. Természetesen a nagy utazást komoly átalakulás előzi meg, új ruhát, felszerelést, karaktert kapnak. Slinkachu, a koncepció ötletgazdája egészen a porondig kíséri a figurákat, helyzetbe hozza őket, de ez után övék a nagy feladat, hogy élethűen játsszák el a rájuk rótt szerepeket.

little people

little people

little people

Local Authority – Helyi hatóság (Grottaglie, Olaszország)

 

A miniatűr installációk egyszerre valósítanak meg egy fajta street art művészeti koncepciót és egy folyamatosan bővülő fotósorozat tematikáját. Slinkachu nem titkolt szándéka, hogy figuráival meglepetést okozzon az utca emberének, és fel hívja  a figyelmet a környezet apró, szinte láthatatlan részleteire is, melyek miatt érdemes nyitott szemmel járni az utcán.

little people

little people

little people

Sights – Látnivalók (Athén, Acropolis)

 

Az installációk erőteljesen hangsúlyozzák a nagyvárosi élet magányát és melankóliáját, a figurák sokszor az elveszettség, legyőzöttség érzetét keltik. Mégsem egy szomorú attrakció ez, hiszen a jelenetek mindegyikére jellemző Slinkachu sajátos humora, ami erősen tompítja a felvetett társadalmi kérdések élét, ugyanakkor el is gondolkoztatja a szemlélőt.

little people

little people

little people

little people

Wish you were here – Bárcsak ittlennél (Belsay Hall, Northumberland)


Gyakran ismétlődő kérdések:

– Honnan vannak a figurák?

– A kisemberek legtöbbje az ágyam alatt lakik, egyébként a német Preiser cég gyártja őket, modellboltokban és  a neten lehet őket megszerezni.

 

-A figurák késztermékek?

– Bizonyos mértékig igen, de a legtöbb eredetileg festetlen. Általában alaposan átalakítom őket, új vonásokat kapnak, például megváltoztatom a karok vagy lábak pozícióját, esetleg kapucnit készítek nekik modellező gyurmából. Eztán lefestem őket és készítek nekik támasztékot, ha szükséges.

 

-A támasztékot honnan szerzed?

– Sokféle helyről, főleg az Ebay-ről.

– Hivatásos fotós vagy?

-Nem.

– Készítettél installációkat külföldön is?

– Dolgoztam eddig Londonban, Manchesterben, Stavangerben (Norvégia), Amszterdamban, Barcelonában, Olaszországban és Görögországban is.

– Elvállalsz reklámmunkát is?

– Általában nem engedem, hogy munkáim kereskedelmi célú hirdetésekben jelenjenek meg, de amennyiben a cél, vagy a téma jó, elgondolkozom esetleges együttműködéseken.

– Csinálnál lemez, könyv, vagy magazinborítót?

– Elképzelhető, persze ez attól függ, hogy hogyan használnák fel a munkámat, illetve hogy tetszik-e az adott könyv, vagy lemez.

little people

little people

little people

Wet ‘n Wild (Grottaglie, Olaszország)

A Little People projekt nyomon követhető Slinkachu blogján, ahol megrendelhetitek az eddig elkészült projektek könyv változatát, illetve a kisemberek hétköznapjait bemutató kitűzőket is!

www.slinkachu.com