Kőből rakva – Bodonyi Csaba mádi borászata

Úgy látszik erősen indulok a borászati épületekre –  a Laposa pincészet és a Gotberg borászat után Bodonyi Csaba mádi borászata immár a harmadik a sorban, amit első pillantásra nagyszerűnek tartok. A mádi borászat a korábban bemutatottakhoz képest jóval hagyományőrzőbb vonalakat követ, de épp úgy megállja a helyét a kortárs borászati épületek sorában, mint a Kis Péterék, vagy Martin Bukolsky munkája.

Bodonyi Csaba mádi borászat

Bodonyi Csaba mádi borászat

Bodonyi Csaba mádi borászat

Elhelyezkedés
A borfeldolgozó üzem a település főutcájáról közelíthető meg. Az utcavonalon álló régebbi épületek mögött található az új beépítés, amelynek látványa fokozatosan tárul fel. A tömegek a domboldalra felkúszó, kelet-nyugati hossztengelyű telek adottságait kihasználva – jelentős mértékben a földbe süllyesztve – ízesülnek a helyszínnel, léptékükkel nem bontják meg a kialakult struktúrákat.

Bodonyi Csaba mádi borászat

Bodonyi Csaba mádi borászat

Black and WTF

Telepítés, tömegalakítás
Az első ütemben elkészült hordós érlelő észak-déli irányú, kéttraktusos, oromfalakkal lezárt és intenzív zöldtetővel borított tömegéhez kapcsolódik a hűtőblokk alacsonyabb, fedett-nyitott tere. Hasonló elrendezésű a présháznak és a tartálytérnek helyet adó, második ütemben megépült szárny. A telek hossztengelyét követő épületet fa fedélszék és fémlemez fedésű tető zárja le. Az utcasorban álló meglévő házhoz nyaktaggal csatlakozik a palackozó – szintén zöldtetővel fedett – hosszan elnyúló, egytraktusos tömbje, mögötte-felette pedig az aszúbogyó tároló található.

Az üzemi épületek belső világára a nyersbeton felületek alkalmazása jellemző, amely a határoló falakon, a belső pilléreken, a közbenső födémeken és a tereket lezáró szegmensíves boltozatokon is megjelenik, őszintén megmutatva ezzel a monolit vasbeton teherhordó szerkezetet. A rozsdamentes anyagú acél korlátok és berendezések  jól illeszkednek a puritán ipari miliőbe.

Bodonyi Csaba mádi borászat

Bodonyi Csaba mádi borászat

Bodonyi Csaba mádi borászat

Anyaghasználat
A homlokzatok megjelenését a fűrészelt felületképzésű, helyben megtalálható zöldes-szürkés mádi riolitttufa és a szürke mészhomoktégla-sávok váltakozása határozza meg. A mélyen ülő vörösfenyő nyílászárókat hangsúlyos kőkeretek övezik. Az önhordó módon kialakított külső héj vastagságával, rakásmódjával anyagszerűséget és erőt sugároz. A hosszoldalakat ritmikusan elhelyezett támfalak tagolják, a zöldtetőket pedig enyhén kifelé dőlő, széles párkánysávok jelzik. A nagyméretű bejárati kapukat pilonokhoz hasonló támfalak szegélyezik, felül fémlemez „előtetőkkel” összekötve. A széles, erőteljes oromfalak az épületek hagyományokhoz kötődő alapkarakterét tükrözik. A fémlemez fedésű szárnyakon titáncink szegélyek és csatornák futnak végig. A boltozatokra került zöldtetők – számos jótékony hatásukon túl – az épületek környezetbe való ágyazódását erősítik.

Bodonyi Csaba mádi borászat

Mád, Borfeldolgozó üzem


vezető tervező: Bodonyi Csaba DLA
építész munkatársak: Kocsis Szilárd, Marjam Péter, Zielem Zita
szakági tervezők:
statika: Kerényi László
épületgépészet: Kádár Péter
elektromosság: Münnich Gábor
bortechnológia: Kovács András – Hagyó Kft.
generáltervező: Bodonyi Építész Kft.

tervezés éve: 2008-2009
építtető?: Royal Tokaji Borászati Zrt.

Via  

Fotó: Zsitva Tibor