A megújult Groninger Múzeum

December 19-én 8 hónapos felújítási munkálat után  újra megnyitotta kapuit az 1894-ben alapított Groninger Múzeum, Európa egyik legfontosabb kortárs designnal és művészettel foglalkozó kacsalábon forgó palotája. Az épület mai formája 1994-ben jött létre Philippe Starck, Alessandro Mendini és a Coop Himmelb(l)au tervei alapján. Az újragondolt belső térkialaktások Maarten Baas, Jaime Hayón és a Studio Job nevéhez fűződnek…

groninger museum

 

A felújtást követően a múzeum egésze eredeti pompájában tündököl, színei élénkebbek, mint valaha.  A múzeum néhány fontos helyisége, úgy mint a Mendini étterem, a Job Lounge és az Info Center, egy ultramodern digitális információs centrum teljesen új formát öltött. Az átalaktás teljes költségvetése mintegy 6 millió Euróra rúg.

groninger museum

A múzeumba lépve a Studio Job által tervezett előtér fogadja a látogatót, a festett üveg ablakok és a csontvázberakásos bútorzat a Studio Job világára jellemző atmoszfárát teremt.  Ezt a vonalat követi a Job Lounge, azaz a múzeum vendéglátó funkciót betöltő tere.

groninger museum

groninger museum

Az Info Center nagyszerű belsőépítészeti terve és bútorai Jaime Hayón, egyik kedvenc kortárs designerünk munkája. Az infocenterben a látogatók saját kis monitorukba burkolózva ismerkedhetnek meg a múzeum gyűjteményével, az alkotások történetével.

groninger museum

A kifejezetten a múzeum számára tervezett számítógép-asztalkomplexum mellett a helyiségben Hayón a BD Barcelona számára tervezett Showtime fotelje és székei is láthatóak.

groninger museum

A múzeum talán legizgalmasabb tere a Maarten Baas által újragondolt Mendini étterem. Az étterem bútorai és kiegészítői Baas Clay sorozatának bútorai, újragondolva a helyi igények mentén, néhány darab kifejezetten a múzeum számára tervezve.  A Clay bútorok egy erős fém vázra felvitt ipari gyurmaréteget kapnak. Érdekességük, hogy minden bútordarab kézi gyártással készül, így nincs belőlük két ugyan olyan.

groninger museum

groninger museum

Ahhoz, hogy egy kortárs múzeum valóban kortárs szellemiséget képviseljen, elengedhetetlen a megújulás. A Groninger múzeum vezetősége ebben a felfogásban terveztette újra a múzeum legmeghatározóbb és leglátványosabb tereit. A kortárs designerek bevonása, a számukra biztosított alkotói szabadság azt eredményezi, hogy a látogató átfogó és élet közeli képet kap arról, merre halad és hol is tart a kortárs design. Szép munka!

www.groningermuseum.nl