A mexikói Sunset Chapel

Kettős feladattal kellett megbirkóznia a mexikói Bunker Arquitectura építészstúdiónak az mexikói Acapulcoban található kápolna megtervezésekor. Olyan spirituális teret kellett megalkotniuk, amely hangulatában, funkciójában és térképzésében egyaránt alkalmas egy fiatal pár egybekelésének megünneplésére és a szerettektől való búcsúzkodásra is.

Bunker Arquitectura

Fotó © Esteban Suárez

Az élet ünneplésének és az elmúlás fájdalmának kettőssége, ezek természetes ellentéte egyszerre jelenik meg a kápolna spirituális terében. Ez a kontraszt határozza meg a kápolna jellegét mind anyaghasználat, mind a felületek kialakítása, mind hangulatának szempontjából. Masszív betonfelületek találkoznak légiesen könnyed üveg részletekkel, a finomság és az erőt sugárzó részletek váltakozása reflektál a kettős funkcióra.

Bunker Arquitectura

A feladatkiírásban egy olyan kápolna elképzelése fogalmazódott meg, ahol a csodálatos környezet érvényesülhet az épületen belül is, és ahol a nap (igaz, hogy egy évben ugyan csak kétszer) az oltár mögött nyugszik le. Az épületben és a környező területen helyet kellett kapniuk a kriptáknak is. A kápolna a  természetes környezet meghatározó elemeihez alkalmazkodva jött létre – hatalmas fák és a burjánzó növényzet, illetve az épület előtt elhelyezkedő óriási szikla alapvetően befolyásolta a térképzést,a végső forma kialakulását.

Bunker Arquitectura

Bunker Arquitectura

Bunker Arquitectura

Bunker Arquitectura

A természetes környezet tiszteletben tartása szülte kényszernek köszönhetően (a kápolna előtti hatalmas sziklatömb elmozdítása etikai, spirituális, és ökonómiai szempontból sem volt lehetséges) a kápolna öt méterre emelkedett a föld fölé, lehetőleg minél kisebb felületen érintkezve a természettel. Így született ez a  furcsa, földből kiálló sziklára emlékeztető, a környezetéhez tökéletesen illeszkedő lenyűgöző épület.

Bunker Arquitectura

Bunker Arquitectura

Bunker Arquitectura

Bunker Arquitectura

Fotó © Esteban Suárez

Design: BNKR Arquitectura
Partners: Esteban Suárez (Founding Partner) y Sebastián Suárez
Project Leaders: Mario Gottfried, Javier González & Roberto Ampudia

Bunker Arquitectura

Project Team: Mario Gottfried, Rodrigo Gil, Roberto Ampudia, Javier González, Óscar Flores, David Sánchez, Diego Eumir, Guillermo Bastian & Adrian Aguilar
Collaborators: Jorge Arteaga y Zaida Montañana