Dombon a tanya

Remélem, emlékeztek még a Na-Ja interjúnkra, ha nem, tessék gyorsan elolvasni, egyrészt mert nagyszerű embereket ismerhettek meg általa, másrészt pedig a kedvenc interjúm, melyet nagyon szerettem csinálni, hát ezért. A Dombon a tanya a Na-Ja hölgyek új projektje Stibrányi Eszterrel kiegészülve. A projekt lényege hagyományos használati tárgyaink újraértelmezése, és ez által megőrzése, életben tartása. Mondanom sem kell, rajongok a dologért!

A locsolkodás magyar húsvéti hagyomány. Vízbevető, vízbehányó hétfőnek is nevezték, ugyanis elterjedt formájában a legények vödörnyi vízzel locsoltak, vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. A Dombon-a-tanya célja, hogy létrehozott tárgyain keresztül felélessze és ápolja a lassan feledésbe merülő hagyományainkat, melyben kitűnő partnerek Rajos István (www.rajosszikviz.hu) és Kiss László (061/ 322-0137) szikvíz készítők.

Húsvét előtt néhány nappal megjelent nálunk a bemutatóteremben (civil munkahelyem: Mobili Mania bútorstúdió) 3 ilyen, a képen látható szódavizes palack. Őszintén szólva sejtettem, honnan származik, hiszen a lányok rendszeresen meglepnek minket ajándékokkal és a palackok rájuk jellemző esztétikuma és a csomagoláson olvasható locsolóvers is sejtette, hogy Nagy Anna Nóra és Juhász Anikó ötletét dicséri az ajándék. Stibrányi Eszterről ekkor még nem tudtam. Az ajándéknak hatalmas sikere volt!

És hogy mi is valójában a Dombon-a-tanya? Nem más, mintegy játékból indult hagyományőrző projekt, melynek célja, hogy létrehozott tárgyain keresztül felélessze és ápolja a lassan feledésbe merülő hagyományainkat. Megmutatja, hogy mennyi érték, gondolat és tudás lehet egy jól kitalált és elkészített tárgyban, hogy a rutin feladatok is lehetnek kedvesek, elgondolkodtatóak vagy inspirálóak. Segít, hogy megtaláljuk a tárgyainkon és azok használatán keresztül a szépséget a mindennapi dolgokban, és ezáltal “megadjuk a dolgok módját”.

Befőttes üveg

 

A Dombon-a-tanya nem akar többet tenni a tárgyak újraértelmezésénél. Célja megtalálni azt a pontot, amikor a mesteremberek évszázados, apáról fiúra szálló hagyománya úgy találkozik a kortárs designnal, hogy az a tárgyakat még letisztultabbá, puritánabbá tegye. Célja lehetőséget adni arra, hogy saját kedvünkre kísérletezzünk az adott feladatokkal, hogy megtaláljuk a saját rendszerünket és örömünket bennük. Minden tárgy, ami a Dombon-a-tanya által készül, az autentikus magyar tárgykultúra továbbfejlesztése, újragondolása, ami a magyar szokásokat és hagyományokat veszi alapul. A kisiparosok, mesteremberek évszázados tudása párosul egy letisztult és kortárs design szemlélettel, ami az elfeledettnek, elavultnak gondolt tárgyakat újra izgalmassá teszi.

A játékház azon állandó tárgycsoportok tagja, melyek minden részét, időtálló tervezés és egyedi kivitelezés jellemez. A tárgyak esztétikailag közel állnak egymáshoz. Kerülik a felesleges sallangot, inkább puritán, mint díszes, de az autentikus magyar tárgykultúrát alapul vevő, kiváló használhatóságú darabok.

A Dombon-a-tanya összeköt múltat és jelent, mindennapit és egyedit. Egy friss és lendületes kezdeményezés, amely a magyar gasztronómiai- és tárgykultúrát kívánja kortárs, városi környezetbe adaptálni. Dombon-a-tanya egyik legfontosabb pontja a személyesség, a tárgyak története. A mesterember, akivel ilyen szoros együttműködés alakul ki, megérdemli, hogy a tárgyat majdan használó ugyanúgy megismerhesse a kézművest is, mint a tervezőt. A közösen jegyzett munka kölcsönös húzóerővé válhat mindannyiunk számára, ami a mesterembereknek megjelenési felületet és referenciát biztosít. Ez a nevesített, büszkén vállalt együttműködés a Dombon-a-tanya számára egyértelmű garancia, hogy a legjobb kézművesek legjobb tudásuk szerint készítik el a tárgyakat. A Dombon-a-tanya célja, hogy az általa képviselt értékek bárki által tovább gondolhatók legyenek, ezáltal fejlesztve a design iránti fogékonyságot.

www.dombon-a-tanya.hu