A valódi sárkányeregetők

Jonathan Saruk és Benoit Faiveley megkereste a valódi sárkányeregetőket Afganisztánban.

Gyönyörű rövidfilmjükben a rendezők megszólaltatnak papírsárkány készítőket, és olyan férfiakat, akiknek családjuk már több generáción át ápolják a sárkányeregetés művészetét.


A 2007-es The Kite Runner (Papírsárkányok) című játékfilm által inspirálva indultak az országba, hogy utánajárjanak ennek a különleges szenvedélynek, melynek, ahogy a két filmből is megtudjuk, már több száz éves hagyománya van. Főleg Indiában, Pakisztánban és Afganisztánban vált széles körben elterjedtté. Az afgánoknak le kellett mondaniuk hőn szeretett játékos sportjukról, miután a tálibok 2006-ban elfoglalták Kabult, majd 2000 végére már majdnem egész Afganisztánt, és sok más tevékenység mellett, a papírsárkány eregetést is betiltották.

A sárkányeregetéshez kapcsolódik egyfajta verseny is. A cél, hogy a játékosok papírsárkányainak madzagját elvágják a saját sárkány madzagjával, miközben azok a levegőben repülnek. És az izgalom itt még nem ér véget! Miután lehullottak a sárkányok, azokat össze is kell szedni, és az győz, aki a leghamarabb találja azt meg.

 

The Real Kite Runners

The Kite Runner (Papírsárkányok)
http://www.youtube.com/watch?v=HW7aGiuKZaU&feature=related