A Sugar! design cukrászatról biztosan hallottatok már. Az egyedülálló berendezés és a mesés sütemények mindenkit becsalogatnak az utcáról, képtelenség ellenállni a kísértésnek. A vibráló színek azonban a cukrászda falai mögött sem halványulnak, ott áll ugyanis Horváth Eszter, a Sugar! megálmodója és tulajdonosa. Rettentő kíváncsiak voltunk, milyen ember Eszter, milyen a lakása, a saját stílusa, ezért otthonában beszélgettünk vele.
[question]A Sugar! nem hagyományos cukrászda, mesevilágba repíti a vendégeket. Otthon is vidám színekkel veszed körbe magad?[/question]
[answer]Nagyon szeretem a színeket, ez a lakásomban is megnyilvánul. Kedvelem továbbá a nagy tereket is, ami az üzletre és az otthonomra egyaránt jellemző. Pici lakásban élek, de minden falat kiverettem, hogy egy légterű legyen az egész. Sohasem a hagyományos felé húztam, nem követtem senkit, mindig próbáltam megtalálni a saját stílusomat, nemcsak a lakás és az üzlet terén, hanem az öltözködésben is. Mindent a saját elképzeléseim köré építettem. A cukrászda esetében is tudtam, hogy valami olyat szeretnék, amit még soha senki nem csinált. Nagyon sokat segített, és segít a mai napig mindenben a legjobb barátom, Lábady Gergő, valamint sikerült egy olyan belsőépítészt találnom (Rakonczai Gábor – Muzsai-Ficzere Művészeti és Építészeti Stúdió), aki tökéletesen értette, mit szeretnék. Az új lakásomat is ő fogja tervezni, nagyon jól kijövök vele.[/answer]
[question]A lakásod mely helyiségében tartózkodsz legszívesebben?[/question]
[answer]Rengeteget vagyok a konyhában, nagyon szeretek főzni, tökéletesen megnyugtat. Egy hosszú munkanap után sem heveredek le a tévé elé, inkább főzök, s közben kiengedem a gőzt. Emellett a nappaliban tartózkodom még sokat. Ha nem az üzletben vagyok, hanem például süteményeket találok ki, akkor leülök valamelyik kanapéra és rengeteg könyvvel veszem körül magam.[/answer]
[question]Hamarosan másik lakásba költözöl. Mi volt a fő szempont a kiválasztásánál?[/question]
[answer]Hogy sokkal nagyobb legyen, mint ez, és hogy a VI. kerületben legyen. Nagyon szeretem a belvárost. Elsődleges szempont volt, hogy nagy konyhát szeretnék, a másik pedig, hogy legyen öltözőszobám, hogy minden egyes cipőnek, táskának, ruhának meglegyen a helye. Ez mindig is nagy álmom volt. Vágyam volt még a tetőterasz is, s most ez is összejön.[/answer]
[question]Általában milyen zene szól a kuckód falai közt? Mi volt a legnagyobb koncertélményed?[/question]
[answer]Nagyon szeretem a rock zenét, általában azt hallgatok, vagy alternatív zenét. A legnagyobb koncertélmény még az általános iskolás barátnőimhez kötődik, Guns n’ Rosesra mentünk el. Emlékszem, lógtunk aznap a suliból és életünk első koncertjére mentünk, nagyon jó volt.[/answer]
[question]Melyik a kedvenc tárgyad?[/question]
[answer]Nem vagyok tárgyfüggő. Szeretem a giccses dolgokat, a hógömböket.[/answer]
[question]Van esetleg olyan bútor, vagy tárgy, ami a Sugar!-t is díszíti, de annyira megtetszett, hogy az otthonodba is kellett belőle?[/question]
[answer]Csak a lámpabúrák és a székek. Itthon inkább a kényelmi szempontok a fontosak, míg az üzletben mindennek van funkcionalitása.[/answer]
[question]A parfümöd is édes illatú?[/question]
[answer]Igen. (Nevet.) Az édes illatokat szeretem. Azt hiszem ez jobban is illik hozzám.[/answer]
[question]Számos tanulmányúton jártál külföldön. Melyik városba szerettél bele?[/question]
[answer]Az első nagy szerelmem London volt. Négy hónapig éltem ott és imádtam. De tavaly hat hetet töltöttem Tokióban és az magasan verte a londoni élményeimet. Ott mindent megtaláltam. Cukrászati szempontból a fellegvár! Többször jártam Párizsban és Amerikában is, de Tokió mindent ver. Régen minden tehetős szakács New Yorkban nyitott éttermet vagy cukrászdát, de most minden áttevődött Tokióba. Mindenki, aki számít, ott van egy csomópontban. Rengeteg inspirációt kaptam a várostól. Elképesztő! Nem csupán új látványvilág fogadott, hanem az ízek is nagyon érdekesek voltak. Hat héten keresztül csak édességet ettem. Kint döntöttem el, hogy az új kollekció Tokió köré fog épülni.[/answer]
[question]Honnan importálsz még hozzávalókat Tokión kívül?[/question]
[answer]A legjobb minőségű csokoládét használom, ami egy francia csokoládé. A legnagyobb cukrászok csak ezzel dolgoznak. Amikor elkezdtem ezt az egészet tanulni és tervezni, tudtam, hogy nem csak a látványelemek fontosak, hanem hogy a legjobb alapanyagokból készült, finom sütemények várják a vendégeket. Angliából is sok mindent importálunk, például formákat és csokifóliákat. Továbbá háromféle vaníliát használunk – mexikóit, madagaszkárit és tahitit –, ezeket különböző helyekről lehet beszerezni. Vanília és vanília közt óriási különbség van.[/answer]
[question]Netán Tokióban található a kedvenc cukrászdád is? Mesélnél róla?[/question]
[answer]Tokióban és Franciaországban. Tokióban kétféle cukrászat van. Egyrészt van a hagyományos japán cukrászat, másrészt van egy western style típusú. Mindkettőbe belekóstoltam. A hagyományosban például babpüréből, rengeteg cukorral, zöldteával készülnek a sütemények, nekem ez nem annyira ízlett. A nyugati típusú cukrászat pedig olyan, mint bárhol máshol.[/answer]
[question]Gondolom nem csupán a sütemények szépségére, hanem a saját megjelenésedre is figyelsz, főleg, hogy hét évig stylistként is dolgoztál. Milyen ruhákban érzed magad a legjobban?[/question]
[answer]Soha nem követtem a divatot. Nagyon szeretem a ’60-as éveket, ez elég sokszor visszaköszön a megjelenésemben. Általában keverem ezt a stílust az aktuális divattal. Nagyon szeretem a rock vonalat, imádom a színeket, de rengeteg fekete ruhám is van. Attól függ, hogyan kelek fel reggel és éppen mi akarok lenni, kislány vagy dög!? Szeretem a pöttyöset, a kockásat, most talán a piros ruháim a legkedvesebbek. Kiegészítők közül a feltűnő, extravagáns darabokat kedvelem, nem az eltörpülő, finom dolgokat. Inkább nyakláncos vagyok, utána jön a fülbevaló, végül a gyűrű és a karkötő. Szívesen emelem ki valamivel a ruhámat, amihez egy ékszer kiváló eszköz.[/answer]
[question]A divatvilágban már megszokhattuk az évszakokhoz és különböző témákhoz kötődő kollekciókat. A sütemények is hasonló szisztéma szerint születnek? Mi inspirál?[/question]
[answer]A kollekciók témához kötődnek. Most a nagyvárosok inspirálnak. Egy évben többször is kimegyek külföldre, tanfolyamra vagy tanulmányi útra. Ilyenkor egy csomó dolog ér, új süteményeket tanulok, ilyenkor bármi inspirálhat. Évente egy kollekciót tervezek, s általában szeptemberben történik a kollekcióváltás. Vannak szezonális sütemények, amelyek csak nyáron, illetve csak télen kaphatók.[/answer]
[question]Most már tudjuk, milyen lakás, ruha, sütemény tetszik neked. De milyen számodra egy szép nap? Mivel töltöd a szabadidődet?[/question]
[answer]Általában inspirációgyűjtéssel. Rengeteget internetezek, illetve könyveket olvasok. Ha tehetem, a barátaimmal töltöm az időt és persze főzőcskézek.[/answer]
[question]Ha nem épp süteményes könyvet bújsz, milyen köteteket olvasol?[/question]
[answer]Legutóbb Munkácsy Mihály életrajzát olvastam, most pedig az orosz irodalomba csaptam bele Dosztojevszkij segítségével.[/answer]
[question]Érdekelnek a gasztronómiával kapcsolatos filmek? Nem is olyan régen vetítették a mozik például az Ízek, imák, szerelmek, a Soul kitchen vagy a Julie & Julia című filmeket… láttad őket? Vagy egészen más típusú filmek vonzanak?[/question]
[answer]Ezek nem igazán érdekelnek. Annyi inspiráció ér a világban, hogy a gasztronómiai filmek nem kötnek le. De A csirke, a hal és a királyrák című dokumentumfilm igazán érdekes volt. Legutóbb egyébként a Fekete hattyút néztem meg, nagyon tetszett.[/answer]
[question]Napjaid szó szerint édesen telnek. A privát életedben is szoktál sütni, vagy otthonra inkább már „csak” a sósabb főzés marad?[/question]
[answer]Miután állandóan desszerteket készítek, itthon inkább az előételt, levest, főételt helyezem előtérbe. Persze, ha vacsorát adunk, akkor mindig készül desszert is.[/answer]
[question]Melyek a kedvenc ételeid, süteményeid?[/question]
[answer]Most a medvehagymáért vagyok meghalva. Egyébként nagyon szeretem az olasz, indiai, japán és a magyar konyhát. Nemrég pedig épp marokkói szakácskönyveket rendeltem. Sütemények közül nagyon szeretem a csokoládés, karamellás, mogyorós ízeket, nyáron viszont inkább a gyümölcsöket kívánom.[/answer]
[question]Nap mint nap szerzel óriási örömet a születésnaposoknak. De ha Te vagy az ünnepelt, milyen tortával kedveskednek a barátaid?[/question]
[answer]Legtöbbször sütnek valamit, ez mindig nagyon fura. Legutóbb sütőtökös tortát készítettek, pedig a sütőtököt nem is nagyon szeretem, de finom volt.[/answer]
[question]Most éppen milyen tortát tervezel?[/question]
[answer]Legutóbb három ember születésnapjára kellett egy közös tortát tervezni – egy kisfiú, egy apuka és egy nagypapa számára. Az volt a kérésük, hogy minden szint különböző stílusú legyen. Erre küldtem most variációkat és várom a választ.[/answer]
[question]Hol és várhatóan mikor nyílik a következő Sugar!?[/question]
[answer]Szeretnénk elindítani a franchise hálózatot. De vidéken és Budán is szándékozunk üzletet nyitni. Úgy néz ki, öt éven belül külföldön is elindul egy cukrászda, már folynak a tárgyalások.[/answer]
[question]Tanfolyamok indítását nem tervezed? Nem csak cukrászoknak, átlagembereknek is…[/question]
[answer]De, szeretnénk. Pont most alakítunk ki e célból egy szobát Újpesten. Ha minden jól megy, jövőre már indítunk kurzust. Tervezünk egy professzionális vonalat, külföldi cukrászokkal, akiktől én is tanultam, másrészt háziasszonyos fortélyokat is szeretnénk oktatni, ha valaki a pasiját vagy a barátait szeretné meglepni.[/answer]
[question]Mit tanácsolsz azoknak, akik most ismerkednek a cukrász szakma rejtelmeivel?[/question]
[answer]Nekem itthon nem voltak jó tapasztalataim iskolák terén. Nem csak a tanárok, hanem az anyag miatt is. De úgy hallottam, megreformálják a cukrászati oktatást, nagyon ráfér.
A legfontosabb, hogy tanuljanak franciául! Én például emiatt vagyok hátrányban, nem tudok bármilyen tanfolyamra elmenni, a legeslegjobb kurzusok mind francia nyelven szólnak ugyanis. Legyenek bátrak, menjenek ki Franciaországba! Ott olyan iskolák vannak, amiket ki is lehet fizetni, s ha valaki jó akar lenni, akkor ott kell megtanulni az alapokat. Olyan vizuális világot adnak, amivel el lehet kezdeni dolgozni. Ha van rá lehetőség és pénz, érdemes először külföldön elhelyezkedni és csak utána nyitni itthon üzletet.[/answer]