Jurčkova

Ljubljana kertes házas övezetében, a Jurčkova utcában épült meg ez az ötven lakásos sorház, az Enota Architects munkája, melynek érdekessége, hogy szokatlan, mozgalmas homlokzata elegánsan teremt kapcsolatot a környék egy szintes családi házai és a két szintes épület tömbje között.

A helyi előírásoknak megfelelően a társasház két tömbje az utcával párhuzamosan fut, néhol 3, néhol 4 emelet magasságban. Mivel a környéken az egy szintes családi ház típusa uralkodik, a tervezők egyik fontos megoldandó feladata az volt, hogy a 3-4 emeletes sorházak magasságuk ellenére illeszkedjenek a környezetükhöz. A sorház homlokzata lakásonként különböző színt és mélységet kapott, így tagolták a hosszú tömeget, melynek köszönhetően az épület illeszkedését remekül sikerült megoldani.

A házsor megjelenést alapvetően az ablaknyílások kiugró betonkerete határozza meg, mely mind látványban, mind funkcionálisan egyszerre szeparál és egységesít – a kiugró kockák a homlokzaton végigvonulva egységes megjelenést adnak, ugyanakkor biztosítják a szomszédos lakások belső terének elkülönülő privát szféráját.

Az épületben beton elemei anyagukban festetettek, felületkezelésük biztosítja az időtállóságot és az időjárás körülményeivel szembeni védelmet. Az erkélyek kocka-keretének nyers festése izgalmassá teszi a felületet, távolról nézve a kockák a játékos könnyedség látványát nyújtják, ugyanakkor elég meghatározóak ahhoz, hogy a lakók egyedi dekorációjának, sajátos térhasználati szokásainak ellenére meghatározzák az épület alapvető megjelenését.

Alapterület: 4.620 M2
Beruházás: 3.800.000 EUR
Megrendelő: LIZ Inženiring
Helyszín: Ljubljana, Slovenia
Építészet: Enota
Munkatársak: Dean Lah, Milan Tomac, Jernej Živic, Polona Ruparčič, Matjaž Drinovec, Eva Matjašič, Nataša Mrkonjič, Maruša Zupančič

Fotó: Miran Kambič

 

www.enota.si