Nyári vendégtervezők a Mono Fashionben

Három kollekció mutatkozik be júliusban és augusztusban a Mono Fashion-ben – ebből kettő kifejezetten a Mono számára készült, a harmadik pedig a férfi öltözékek világát színesíti.

KEPP for mono kapszula kollekció


A forró nyár elengedhetetlen darabjait álmodta meg a KEPP négy tervezője a Mono Fashion kortárs divatüzlet számára. Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra és Kovács Adél nemrég fejezték be sikeres diplomaprojektjüket – ami egyben a KEPP közös őszi-téli kollekciója – máris új kihívásokat keresnek. Folytatva a névjegyükké váló természetközeli jelenségekből merítő utazást, a nyári kapszula kollekció az út mellett elsuhanó virágmezők és búzatáblák hangulatát ragadja meg. Az élénk színek keveredése és ütköztetése a természetes anyagokkal egyfajta kellemes kontrasztot hoz létre, ami sajátos jegyet kölcsönöz a kollekciónak. Ezúttal a kényelem, a hordhatóság és a vásárlóbarát ár volt a fókuszban, hogy a márka szélesebb közönség számára is elérhető legyen.

A KEPP showroom Hajdú Anett, Havancsák Teréz, Hofstädter Szandra és Kovács Adél közös bemutatóterme, ahol egyéni tervezőként, de különböző szakterületeiket egyesítve hozzák létre saját és közös kollekcióikat. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen nemrég diplomát szerzett négy fiatal tehetség szezonálisan komplex kollekciókat mutat be, melyben közös inspirációból kiindulva Anett és Szandra a táskákért és cipőkért, Adél és Teréz pedig a ruhadarabok tervezéséért felelős.

A showroom megnyitása óta eltelt közel két év alatt a tervezők rengeteg szerteágazó gyakorlati tapasztalatra tettek szert. Ki-ki a London College of Fashion és a bécsi Angewandte Kunst egyetemen folytatott tanulmányokat, emellett elismert magyar designereknél töltötték gyakorlataikat de Londonban és Los Angelesben is beleláttak a nemzetközi divatipar működésébe.

Munkáik rendszeresen szerepelnek a hazai divatmagazinokban, tavaly a Marie Claire Future Generation kategóriájában mutatták be nagysikerű kollekciójukat, amit a Superbrands rendezvényén is kiállítottak. A tervezők elhivatottak, hogy munkáikkal a divat művészeti oldalára fogékony közönséget szólítsák meg, akik a magas minőség mellett a szofisztikált különlegességet is igénylik.

Ruháik jelenleg Budapesten és New Yorkban elérhetőek.

www.keppshowroom.com
http://www.facebook.com/KEPPshowroom

 

DUCSAI for MONO

Ducsai Judit férfiaknak szánt kollekciójának gondolata már régóta foglalkoztatta, melyben a férfiak igényeinek megfelelően a legfontosabb alapdarabok szerepelnek, amikre egyre nagyobb igény van. A természetes anyagok és színek struktúrája, a fa, fém és bőr barnás és nyers színeinek változata, egymásra hatása és a férfiak tárgykultúrája alakította a kollekciót.

Az új kollekcióban egyszerű, egyes daraboknál 1db-ból készült formákból funkcionálisan kialakított táskák-és kiegészítők, karakteres elemekkel, megoldásokkal adnak hangsúlyt a férfiak hétköznapi megjelenésnek és képesek az öltözék meghatározó részévé válni. A darabok gondosan válogatott borjúbőrből, illetve masszív lenvászon párosításából születtek, barna-nyers-fekete, semleges színkombinációban. A notebooktok, a kártyatartó mellett a hátizsák illetve átvetős táska megerősített, zsebekkel kialakított részei mind a praktikumot szolgálják, egyedi stílusban.

A férfias, karakteres megjelenést a kézi varrás, illetve az ipari-csavar jellegű fémkellékek hangsúlyozzák, melyek egyben időtállóvá teszik a táskákat. Már a tervezés fázisaiban kialakult az az elképzelés, hogy minden darab az előző, már elkészült darab folytatása, újratervezése lesz. Így erősítik egymást az alapdarabok, és sorra alakulnak ki egymásból a változatok. A tervezés így a vásárlóra is hatással van, mivel egyedi megrendelésével folytathatja ezt a fajta metódust, így folytatva magát a kollekciót is.

Ducsai Judit a MOME 2010-ben végzett textiltervező-bőr szakirányú hallgatója egyetemi évei alatt Erasmus ösztöndíjjal tanult Prágában, sokat kísérletezett egyedi technikákkal, anyagokkal. Munkái megjelentek Milánóban, Norvégiában és legutóbb Csehországban. Gyakorlatot szerzett a Mandarina Duck sárvári gyárában és jelenleg új műhelyében tervezi és készíti kollekcióit. Az egyes kollekciók darabjai nem egy szezonra készülnek. A tervező egyik fontos szemlélete, hogy tárgyai az állandóság érzését, a funkcionalitást és a minőség érzését keltsék, amelyek éveken át ugyanazt az értéket közvetítik. Célja, az egyedi hangvételű, funkcióvezérelt tervezés és tárgyalkotás. Saját hangvételű, kisszériás termékei alkalmazkodnak a ma igényeihez, és kreatív módon szólítják meg a tudatos és fizetőképes vásárlókat.

Munkáiban megtalálhatók női vonalon a praktikus, variálható méretű táskák, kézi csomózású alkalmakra szánt egyedi textilékszerek, illetve letisztult formavilágú filc táskák-és tárolók, amit legutóbb Kozma Lajos ösztöndíjjal jutalmaztak.

www.ducsaijudit.hu

MEI KAWA – 2011 tavaszi-nyári férfi kollekció


A Mei Kawa 2011-es tavaszi-nyári kollekciója férfiaknak szól. Reagálva az egyre növekvő igényekre egy olyan réteget céloz meg, amellyel ez idáig a divatszakma egyáltalán vagy csak mellékesen foglalkozott. A férfiak számára az egyedüli hazai kínálatot a különböző nemzetközi divathálózatok konfekció-osztályai jelentették, vagy a hivatali öltönyös eleganciát megcélzó üzletek. A fiatalok körében inkább népszerű streetwear, azaz utcai, főként sportosabb viselet némi alternatívát nyújthat, de ezek inkább az utcai extrém sportok jellemző öltözködési stílusát emelték át a mindennapi viseletbe. A nem öltönyös és nem a laza inkább teenagerek által preferált irányzatokat követő férfiak nem igen találnak hazánkban olyan öltözködési alternatívát, amely a konfekción túl mutatna. A Mei Kawa az ő igényeiknek igyekszik eleget tenni egyedi, kisszériás ruhadarabjaival, amelyek a mindennapokba csempésznek némi eleganciát a kényelmi, valamint funkcionális szempontokat mindvégig szem előtt tartva.

A századforduló öltözködési kultúráját megidézve, ugyanakkor a jelen meghatározó divat irányzatait figyelemmel követve egységes utcai viseletet kínál mindazok számára, akik nem érik be a tömeggyártás kínálta lehetőségekkel, akik az egyedit és a minőséget keresik, akik a hétköznapokban is szeretnek stílusosan öltözködni.

A ruhák kialakításánál fontos szempont volt, hogy különböző területről érkező, más-más fizikumú férfiak próbálják a ruhadarabokat: megfigyelni, hogyan érzik magukat, hogyan viselkednek bennük, megvizsgálni a modell és a ruha között kibontakozó egymásra hatást, ahogy a forma életre kell és jelentéssel telítődik. A tervezési folyamat során fokozatosan épültek be az így szerzett tapasztalatok.

A színházban (jelmeztervezőként) folytatott kísérletek, merészebb anyagtársítások, a ruházkodástól némileg eltérő kiegészítők használata a kollekció egyes darabjaiban visszaköszönnek, természetesen visszafogottabb formában. A pántokkal, hevederekkel kombinált mellények előképe is táncszínházi darabban jelent meg először. A színpadi- főként táncos előadásoknál nagyon fontos, hogy a ruha együtt tudjon mozogni, lélegezni a viselőjével. Ez az analógia a hétköznapi ruházkodásra legalább annyira érvényes kell, legyen főként a funkció, praktikum, kényelem, valamint a jó közérzet megteremtésében.

A másik lényeges tervezési aspektus az volt, hogy csakúgy, mint ahogy a színházban a jelmezek nem dominálják a darabot, mégis az atmoszféra akár miliő vagy egy adott hangulat megteremtésében fontos szerepet töltenek be, az utcai viselet is képes visszafogottan mégis jelentőségteljesen létezni a maga világában anélkül, hogy provokatív, sokkoló vagy öncélú lenne. A ruhadarabok ezáltal sokkal inkább egy adott közeg részeivé válnak, mintsem önmagukban, kontextusból kiragadva nyerjenek értelmet.

A Mei Kawa név a tervező, Kasza Emese nevének betűiből egy játékos szóösszetétel, amely ráadásul szingapúri -mandarin- nyelven azt jelenti: „ne sírj utánam többé.” A név első része a kellemes csengésű MEIKA a női vonalat erősíti, amelyben benne van minden olyan női minőség, amely számunkra fontos. Egyszerre lágy és kecses ugyanakkor pajkosan eleven, visszafogottan érzéki és rafináltan ötletes. Megidézi az észak letisztultságát, apró részleteiben viszont eredetiség és finom irónia bujkál.

A KAWA a férfi oldalról szól. Határozott, lendületes, karakteres és átgondolt. A férfit véve alapul, aki nem elégszik meg a középszerűséggel, aki a konfekción túl akar érvényesülni. A szigorúan strukturált vonalvezetés helyett itt a lazaság megengedett, amely az anyagválasztásban, a hétköznapi hordhatóságban jut kifejezésre. A mindennapok szürkeségéből kívánja viselőjét kiemelni visszafogottan, ugyanakkor jelentőségteljesen.

MEI KAWA a férfi és a női minőség egyszeri találkozása. Hatással vannak egymásra, kiegészülnek, egybeolvadnak, összemosódnak. A férfi kollekció könnyedséget, stílust és kényelmet kap; a női játékosságot, praktikumot és variálhatóságot. Tudatosan a természetesség felé tart. Formájában hordoz némi absztrakciót, de mindvégig a funkcionalitás jegyében teszi ezt. Letisztult formavilág, amelyet finom humor jár át; gondosan összeválogatott kelmék, amelyeket egyedi szabászati megoldások tesznek izgalmassá.

 

www.meikawa.com

www.facebook.com/meikawa

www.meikawa.tumblr.com