PLACCC Fesztivál – Rejtett dimenziók

Az idei PLACCC Fesztivált szeptember 23. és október 2. között rendezi meg az Artopolis Egyesület Budapesten. Rendhagyó helyszíneken szokatlan produkciókkal jelentkeznek a magyar és külföldi színházi társulatok, városi játéktervezők, képzőművészek és építészek.

Virtuális utazás Budapestről a Déli-sarkra, láthatatlan játszótér a Nyugati téren, mini-jeleneteket árusító bolt, elfeledett lottónyertesek és nano-invázió az utcákon. Az ötödik PLACCC Fesztivál szeptember 23. és október 2. között a valóságon túlra, Budapest rejtett dimenzióiba repíti a közönséget. PLACCC – Művészet máshogy, máshol.

Premiere Terra Nova, Crew, Budascoop, Kortrijk

 A brüsszeli CREW társulat előadása a valós térben és a virtuális térben kínál szokatlan színházi élményt. A Terra Nova nézői egy rendhagyó helyszínen fedezhetik a Déli-sarkot és a saját elméjük működését. A legújabb immerzív technológia megtréfálja az agyat és becsapja az érzékszerveket. A kibertérben még abban sem lehet biztos az ember, hogy amit a saját testének vél, az tényleg az övé-e.

Invisible Playground - Fotó: Merlin Nadj-Torma

 A Nyugati pályaudvar környéke egyetlen hatalmas játszótérré alakul át az idei PLACCC Fesztiválon. A berlini Invisible Playground nevű alkotócsoport a vállalkozó szellemű városlakókkal közösen fejleszt Budapestre szabott, interaktív utcai játékokat. A szabályokat csak a beavatottak ismerik, de a járókelőkből is lehet akár földönkívüli anélkül, hogy tudnának róla.

Michikazu Matsune & David Subal (AUT): Store_Photo_Nick Scando

Helyben fogyasztható kulturális élményeket árul egy budapesti üzlethelyiségben a Matsune & Subal nevű bécsi művészpáros. A Store (Bolt) című produkció nézői mini-jeleneteket vehetnek maguknak, a kreatív alkotásokat pedig elvitelre vagy házhozszállítással is kérhetik.

A könnyűzene klasszikusaival és a városi térrel játszik legújabb koncertelőadásában a HOPPartklub. Párhuzamos szólamok, színészek és sétáló nézők találkozása a szövevényes, mégis szabályos utcákon és passzázsokban. Váratlanság és kiszámíthatóság a zenében és a városban – ez a Scale 1:5 című előadás. A HOPPart Társulat folyamatosan kísérletezik a zenés színházi formákkal, a PLACCC Fesztivál felkérésére készült sétáló előadás ennek az alkotófolyamatnak az egyik állomását jelenti.

Szakács István - Szentirmai Tamás - Vági János (HUN) Nano-invázió_Photo_Joseph Nicephore (1827)

Rendhagyó helyszíneken szokatlan produkciókkal készülnek a képzőművészek is a PLACCC Fesztiválra. Laki Eszter és Nagy Szilvia felpezsdíti az életet az egyik budapesti lottóházban, ahol egykoron a szerencsejáték nyertesei kaptak öröklakásokat. Szakács István, Szentirmai Tamás és Vági János nano-inváziót indít a városban: jól ismert helyszíneken apró beavatkozásokat hajtanak végre, amelyeket GPS vagy térkép segítségével lehet megkeresni. A cseh Tomáš Moravec és a szlovák Matěj Al-Ali pedig egy üresen kongó, modern belvárosi passzázsban kezd különös építési munkálatokba, hogy megmutassa, milyen gyakran használjuk „vakon“ a várost.

 Az idei fesztivál két kísérőprogramja a Néprajzi Múzeum MaDok programjának Etnomobil 2.0 nevű mobil kiállítása, és a VaLyo Csoport rendhagyó sétatúra útvonala, a Duna Tanösvény.

 PLACCC Fesztivál – Budapest, 2011. szeptember 23.- október 2.

Részletek és hírlevél: www.placcc.hu