Ördögkatlan Fesztivál

Hogy ne csak az időjárás, hanem a Stilblog is a nyarat idézze, visszarepülök néhány hetet az idő szárnyán… Leszállópályám a Villányi Borvidék, megállóhelyem pedig az Ördögkatlan Fesztivál, melynek nyitónapján vettem részt még augusztus derekán.

Hegyek között mosolygó napraforgótáblák, kígyózó pincesorok, udvarokban megbúvó művésztelepek, zamatos borok – ez a Villányi Borvidék, ahol negyedik alkalommal rendezték meg az Ördögkatlan Fesztivált. A rendezvénynek Kisharsány, Nagyharsány és Palkonya adott otthont, mely falvak lakói szerint itt egy hétig van élet: a fesztivál idején. A programoknak és a fesztiválnépnek köszönhetően ilyenkor tán még a bor is pezsegni kezd. A helyi kisboltok fel sem készültek a vendégseregre, tüstént kiürültek a polcok, de sebaj, senki sem maradt éhen, hiszen kürtőskalács édes illata szállt versenyt a kolbász és langalló füstösebb bukéjával.

A helyiek és a gyüttmentek két pohár szőlőnedű között számos program között válogathattak. A kisharsányi pajta vályogfalai között fotókiállítás, játékszobrok, színházi előadás, kézműves foglalkozás, mozi és koncert jelentett kikapcsolódást, a palkonyai pincesorok mögött pedig kézműves vásár és kerámia kiállítás rejtőzött.

No de suhanjunk tovább Nagyharsányba, ahol a tücskök mellett a Quimby hangolt, hiszen ezen a fesztiválon hagyomány, hogy az első dallamokat rendre Kiss Tibiék szólaltatják meg, az utolsó nótát pedig a Kiscsillag húzza.

Kezemben portugieser, fogam között rétes mákja… kellemes. Árnyékomban vörös kölyökmacska, körülöttem festői táj, orromban friss illat… szintén kellemes. Törőcsik Mari, Scherer Péter, Mucsi Zoltán, no meg az utcákat díszítő, napraforgókkal megpakolt ladikok mellett elsétálni… szintúgy kellemes. Narancsliget füvén hömbölögve Bérczes László meséit hallgatni… igen, az!

Aztán elérkezett a nyitókoncert ideje. Családias Quimby koncert volt ez, ráadásul a csillagos ég alatt. A zenekar színpada mellett állt még egy pódium, amit egy francia festő, Matt B vett birtokba. Mattet nemcsak a festői táj ihlette meg, hanem a zenekar muzsikája is, s a koncert közben szorgosan pingált kivilágított vásznára a fiatal művész.

Az Ördögkatlan nem egy bándzsi dzsámpingos fesztivál, ahogy Kiss Tibi mondta vala. Ez a fesztivál egy barátságos esemény mesés környezetben, épp megfelelő létszámmal. Jövőre nézzétek meg Ti is!