Helyi színek az idei Design Héten

Európa kortárs designkultúrája költözik be több mint egy hónapra a Design Terminál Erzsébet téri épületébe. A Design Hét Budapest COULEUR LOCALE – Európa színei tárgyakban című nemzetközi nyitókiállítása közel harminc ország tárgyait hozza testközelbe a magyar közönség számára. Kilencven designalkotáson, tárgyon keresztül mutatja meg a kortárs tendenciákat miközben arra a kérdésre keresi a választ, hogy van-e értelme a globalizálódott világban nemzeti karakterről beszélni.

Co&Co: COCODICE gyerekjáték, 2010 (Magyarország)

A Design Hét Budapest fesztivál saját szervezésben megvalósuló nyitókiállításnak a tematikája és a címe azonos az esemény idei hívószavával (couleur locale, azaz helyi szín, helyi árnyalat). A kurátorok közel harminc ország designszakértőinek bevonásával az elmúlt három év friss szemléletű alkotásait gyűjtötték össze és mutatják be a 2011. szeptember 30-án nyíló kiállításon. A tárgyak kiválasztása neves, véleményformáló designszakemberek, fesztiválszervezők és nemzeti designközpontok ajánlásával történt. A tárlat széleskörű szakmai kooperáció és együttgondolkodás eredménye, ahol az adott ország önreprezentációs szándékára esik a hangsúly.

Velichko Velikov: Lastika szék, 2011 (Bulgária)

Még szakmai berkekben is komoly kihívás arra választ adni, hogy milyen Izland vagy Görögország kortárs designkultúrája; hogy órán és bicskán túl mire lehet büszke a svájci design; hogy a francia konyha vajon inspirációs forrás-e a helyi designerek életében, és hogy mi jut eszébe a brit tervezőknek a királyi esküvőről.

Glimpt: Forbiden Fruit lámpakollekció (Svédország)

Jo Meesters: Pulp kollekció, 2010 (Hollandia)

Úna Burke: RE.TREAT kollekció, 2010 (Írország)

 A Design Hét nemzetközi nyitókiállításának közönsége eldöntheti, hogy a kulturális és földrajzi háttér, a történelem, a lokális színek és a hagyomány vajon olyan inspirációs források-e, amelyek ténylegesen megjelennek a kortárs designerek munkáiban.

Tisza: Uniszex cipő kollekció, 2010 (Magyarország)

A rendhagyó installációt meghívásos pályázat útján Ágh Márton látványtervező és a LabControl csapata tervezte és kivitelezte. A grafikai arculatot Balogh Balázs médiadesigner jegyzi. A kiállítás kurátorai: Szépvölgyi Viktória és Halasi Rita Mária.

A COULEUR LOCALE KIÁLLÍTÁS 2011. október 1-30. között ingyenesen látogatható.

Helyszín: Design Terminál (volt buszpályaudvar épülete), 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.

Nyitva tartás: H-V 12:00-20:00