Adamcsik Anita bútorékszerei

Adamcsik Anita bútorfogantyúkat készít: azaz tervez, önt, sorjáz, szárít, tisztít, csiszol, éget és végül fest… hogy egy bútor még közelebb kerülhessen tulajdonosához. Anitával mesés otthonában beszélgettem, műhelyében pedig megcsodálhattam, hogyan születnek a szépséges kis fogantyúk…

Hogyan lettél bútorékszer készítő? Minek a szeretete alakult ki előbb, a bútoroké vagy a díszítésé, festésé?

A kezdeti vágy a fazekasság volt. Főleg a korongozás bűvölt el, varázslásnak tetszett a korongon kialakítani egy formát. A maga egyszerűségével, letisztultságával nyűgözött le! Aztán az élet picit  másfelé vitt és porcelánfestőként végeztem. De nem bánom, mert itt ismerhettem meg alaposan a díszítés, festés technikáit, anyagait… Az egyéb technikákat: üvegfestést, gipszformakészítést, öntést az évek során autodidakta módon sajátítottam el.

Korábban mivel foglalkoztál?

Mindig festettem, bár nem mindig a saját tárgyaimat. Sokáig dolgoztam az  Iparművészeti Múzeumban, ahol műtárgyakról készítettünk másolatokat. Én habán kerámiákat festettem. Itt kaptam betekintést a gyártás teljes folyamatába.

Az otthonodban, a saját bútorokon nincs is hagyományos, üzletben kapható fogantyú? 🙂

De van! A kevesebb több elvét vallom! Nem szereltem fel az egész lakásomat kerámia fogikkal, ahová fém fogantyú illik, oda azt raktam, amiket vettem, bár természetesen a sajátjaim dominálnak.

Leírnád, hogy festett életed első bútorékszere?

Pontosan emlékszem rá: Blaskovits Katalin lakberendező kérésére készült egy ráckevei házba. Sokszínű esernyőre emlékeztető, gömbölyded formája igazi bútorékszer volt! Azóta is sokat készítem ezt a típust különféle színekkel…

A formát, vagy a motívumot tervezed meg először? Mi a kiindulópont?

A kiindulópont mindig a forma, ami meghatározza  a ráfesthető motívumot.

Nagy vonalakban elmesélnéd a bútorékszer készítés lépéseit?

Ezek a tárgyak öntéssel készülnek. A folyékony masszát az előkészített, letisztított gipszformába öntöm. Megvárom, amíg a gipsz elszívja a felesleges vizet, majd kiveszem belőle a darabot.

Letisztítom, sorjázom, és szárítom. (Száradáskor figyelni kell az egyenletes hőmérsékletre.)

A csontszáraz kerámiákat méretre csiszolom,újra letisztítom, szivacsolom, majd következik az első égetés 1020 °C fokon.

A kerámiaégető kemence izzásában a szappantartók, névtáblák, bútorgombok mind a kültérre, mind a beltérre szánt elemek kellő szilárdságot kapnak (a kültéri épületkerámiák magasabb hőfokon való égetésével biztosítható a tökéletes fagyállás).

A második fázis a munkám kreatívabb része, ekkor következik ugyanis a mázak, színek, tervezése, kiválasztása és megfestése. Ebben a szakaszban nyerik el a kerámiatárgyak végleges megjelenésüket. A második égetés 940-1060 °C fokon történik (az égetési hőmérsékletnek alkalmazkodnia kell a kerámia festékek, mázak típusához, igényeihez), a cél az optimális hőmérséklet megtalálása, amiben a kerámia máz, illetve a kerámia festék elnyeri a vágyott színt és fényt.

Milyen anyagokkal, színekkel dolgozol?

Speciális kerámia-, illetve üvegfestékekkel dolgozom. Szeretem az erős, élénk, ragyogó színeket, de a megrendelő kívánsága és a befogadó környezet a döntő a színválasztásban.

Hol vásárolhatók meg a termékeid? S hol csodálhatjuk meg egy-egy elkészült remekművedet?

A honlapomon keresztül lehet velem kapcsolatba lépni, itt képet is kaphat a látogató a munkáimról. Szeretem személyesen megismerni a megrendelőket, főleg nagyobb munka esetén. Úgy gondolom, a személyes találkozás segíti a legjobban az egymásra hangolódást, az igények megismerését és így a kielégítését is. Mivel a bútorékszereim főleg lakásokba, privát otthonokba kerülnek és így a nagyközönség számára nem láthatók, törekszem rá, hogy a honlapomon minél több ilyen enteriőrt bemutassak a referenciák menüpont alatt. De a Dérynébe készített, hagyományőrző csempéimet bárki megcsodálhatja.

 

Egyedi megrendeléseket is teljesítesz?

Természetesen! Igazi kihívást jelentenek a különleges kérések, a teljesítésükkel magam is sokat fejlődök!

Általában konyhabútorokra vásárolnak? Mi volt az eddigi legmeglepőbb kérés, vagy bútordarab, amire kérték a díszítést?

Igen, a kerámiagombokat leginkább konyhabútorra kérik, de készítettem már babaszobába, hálószobai komódra, sőt kályhára is! Tulajdonképpen bármilyen bútoron szépek lehetnek, ízlés kérdése. Az én feladatom megtalálni a legjobb színű mázat, festéket és formát az adott környezethez. Ha innen nézzük, akár minimalista vagy monokróm lakásban is helye lehet ezeknek a tárgyaknak…

Mit díszítesz még, ha nem éppen bútort?

Mindent! Térelválasztó antik paravánba festettem szecessziós hangulatú üveget, falra virágindát, padlóburkolóra arab mintát, vidékies, provanszi konyhába falicsempét, lámpaburát, fényáteresztő üveglapot egzotikus indiai motívummal és persze bútorfogantyút: fehéret, aranyat, mintásat, egyszínűt, virágosat…

Otthonod minden szegletén megtapad a tekintetem, varázslatos! Néha olyan érzésem támad, mintha Gaudí birodalmában járnék, aztán pedig mintha egy mesebeli erdei kunyhóban! Nem mehetek el szó (és kattintás 🙂 nélkül a bútorok mellett… Ki készítette őket?

A legtöbb bútorunkat, egyebeket (pl. kovácsoltvas takarás a konvektor elé) a Párom készítette… Van, amit csak felújít, mást pedig teljes egészében megvalósít. Nézelődünk az Ecserin, meglát két szép öntöttvas kerek lapot, meg akarja venni, elképzelni sem tudom minek?! De Ő már látja benne egy kínai szekrény vasalatát… Aztán eltelik néhány hónap és a szépség bekerül az otthonunkba!

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

A kereskedelemben kapható vaskályhákra szeretnék kerámia burkolatot készíteni.