Joel Benjamin illusztrációi

Joel Benjamin fiatal brit illusztrátor, nagyon jó munkái vannak. Többnyire vegyes technikát alkalmaz, kézi rajzait számítógéppel színezi, véglegesíti. Az alábbiakban megmutatjuk jó pár munkáját és közlünk egy rövid interjút, mely a spanyol Calle20 blogon jelent meg Mr. Benjaminról!

– Tapasztalataid alapján mi a különbség egy portré és bármilyen más illusztráció között?

– Azt mondanám, hogy a legfőbb különbség a szükséges pontosságban rejlik, és a személyes kifejezőeszközök használatában, melyeket alkalmaz az ember. Egy portré esetében a legnehezebb a hasonlóság elérése. Ráadásul ha azt szeretnéd, hogy a modell kifejezzen valamit, és nincs előtted egy fotó segítségképp, a kihívás még nagyobb. A kép lényege, hogy az ábrázolt személy könnyen felismerhető legyen. Minden más jellegű illusztráció esetén a képzelet szabad teret kaphat, és megnyilvánulhat a művészeti tapasztalatokon keresztül.

– Mit gondolsz, mi az oka annak, hogy a portré illusztrációk csak az utóbbi években kezdték meghódítani a múzeumokat és művészeti galériákat?

– Elkezdték? Őszintén szólva nem vettem észre.

– Photoshopot használsz a képeid elkészítéséhez, igaz? Kérlek, mondj pár pozitív és negatív dolgot ezzel kapcsolatban!

– Igen, Phoposhoppal színezem és véglegesítem a képeimet. Minden tintával húzott ecsetvonás örök, de a Photoshop segítségével bérmilyen kis hiba kijavítható, kapok ez által egy második lehetőséget. Gyakran csinálom azt, hogy megfordítom a képet, amit készítek éppen és a tükörképen ellenőrzöm, hogy minden egyensúlyban van-e. Ezt egyébként minden művésznek és illusztrátornak nagyon ajánlom. A Photoshoppal kapcsolatos egyetlen negatívum, a kompjuterizált fény, melyet a képed kaphat általa. És hát egy monitort bámulni hosszú ideig meglehetősen lélekölő.

– Amikor portrét készítesz, melyek azok a fizikai és pszichológiai részletek, melyeknek a legtöbb figyelmet szentelsz?

– Fizikailak úgy gondolom minden egyes részletre figyelnem kell. Általában igyekszem megragadni az emberek általános karakterét, felfedezni a stílusukat. Általában zenészekről készítek portrét, ilyenkor zenéjük pszichológiai karakterét próbálom megrajzolni, legyen az játékos, ünnepélyes, mágikus, vagy mélyen kifejező.

– Inspiráció?

– Képregények, klasszikus festmények, a gördeszkázás, filmek, a természet, igazából minden inspirál.

www.joelbenjamin.co.uk