Hangzavar

Az imént kaptunk egy bemutatkozó levelet Tarcali Dávidtól, a Nomad csapat egyik tervezőjétől, melyben a stúdió Hangzavar elnevezésű új projektjét mutatja be. Izgalmas, nézzétek meg!

A Nomad egy baráti társaságból álló építészműhely. Tagjai, Pásztor Bence, Pongor Soma és Tarcali Dávid régóta ismerik egymást, több építészeti és kreatív munkán is dolgoztak közösen. A stúdió tagjainak érdeklődési köre igen szerteágazó, így az építészet mellett egyéb kreatív projektekben is részt vesznek, legyen az fotó, grafika, video, installáció. Legutóbbi munkájukkal, a Hangzavarral, melyet most mutatunk be, 2011-ben elnyerték a Műszaki Egyetem TDK (Tudományos Diákkör) megosztott első helyét. Munkájukban más is meglátta a fantáziát, nem régiben a projekt megjelent a Notcot.org-on is!

Ez a hanginstalláció az információ áramlásának a lehetséges problémáit modellezi le. Az emberi félrehallásokra, az információ elévülésére és az ezekből adódó társadalmi problémákra próbál reflektálni. A kivitelezés letisztult és átlátható vonalvezetése, az analóg technika alkalmazása és a bonyolult technika mellőzése mind-mind az installáció kifejezőerejének erősítésére szolgál.

A walkmanek bekapcsolása után a szalag elindul. Mindegyik walkman más ponton játssza a szalagon levő hangot, ezáltal – bár a hang ugyanaz -, az összhangzat mégis kaotikus. A leolvasási pontok nem egyenlő távolságra helyezkednek el egymástól. Némelyik walkman hangosabb, másik halkabb lejátszásra képes, ezért az összhangzat nem homogén. A hangszóróhoz közel hajolva jobban kivehető, hogy egy-egy walkman hol tart a lejátszásban.

studio-nomad.tumblr.com