Nonrelevant – Bartha Máté fotói

Bartha Máté fotóit egy pillantás alatt megszerettem. Jellegzetesen melankolikus hangulatuk, őszinteségük és az ábrázolás visszafogott egyszerűsége teszi számomra különlegessé munkáit, de ez természetesen csupán egy szubjektív olvasat. Máté fotóit egy közeli barátja közvetítésén keresztül ismerhetjük meg…

Azt gondolom, egy-egy művészeti alkotásnak, fotónak számtalan értelmezése lehet, éppen ezért szubjektív közvetítés helyett arra kértem Mátét, írjon néhány sort saját magáról és a fotográfiához fűződő viszonyáról. Így kaptuk meg egy közeli barát, Rádóczy Bálint bemutatóját, melyet Máté munkáiról ír, számomra pedig megmaradt a szubjektivitás a cikkben szereplő képek összeválogatásánál, ami szintén egy fajta olvasat.

“Ezek a képek engem első körben érzékileg érintenek. Tehát pornó, lélekpornó, lecsupaszított lélek, nézzétek el a bárdolatlanságomat. Én a Máté lelkét látom és kurvára elkapott a közvetlensége, az evidens létjogosultsága. Csak van. Nem szorul igazolásra. Nem ereje van, amit el kéne ismerni, hanem létezése, ami irrelevánssá teszi az interpretációt.

Aztán látom a jövő embereibe vetett hitemet is bennük, a jövő szelíd, gyerekszerű, szabad embereit látom itt reprezentálva, akiket elképzeltem magamnak. Aztán gondolhatom még, egy elméletibb síkon, hogy az “érték” fogalmának újraértelmezése vagy egészen konkrétan megkérdőjelezése, egyfajta egalizálás van a levegőben mostanában, és a szem, ha jól kinyitják, szolgálhatja ezt a demokráciát.”

“A Máté számolatlanul csinál képeket, sűrűbbeket, hígabbakat, mindenfélét, és ez nekem azt jelenti, hogy minden egyforma mértékben hordozza azt, amit aztán mi értéknek vagy értéktelennek nevezünk ki. És az ő olvasatában mindez inkább a “minden egyformán érték” irányába (mintsem az értéktelen felé) mutat, ami szintén példamutató magatartás. Valóban könnyen válhat modorossá az ilyesmi, de ez itt valódi, romlatlan emberi lélek.”

Bartha Máté képei egy kedves barátjának ajánlásában jutott el hozzánk. Ez úton is nagyon köszönjük Deannek, hogy bemutatott minket egymásnak!

nonrelevant.tumblr.com

Comments are closed.