Ökodesign hűtőszekrény helyett

Jihyun Ryou koreai designer a hagyományos tradicionális népi hagyományokat felhasználva alternatív, esztétikus és természetbarát módszert fejlesztett ki zöldségeink és gyümölcseink tárolására.

Jihyun Ryou “Save Food From the Fridge” projektje olyan tartósítási megoldásokat hoz vissza a köztudatba, melyek egyáltalán nem újdonságok, nagyszüleink és az ő nagyszüleik természetes módon alkalmazták őket, aztán a hűtőszekrény megjelenésével ezek a tudások feledésbe merültek. Ezeket a hagyományos népi bölcsességeket újraélesztve, a nedvesség, szárazság természetes előidézőit alkalmazza letisztult, ízléses és nagyon szerethető design formájában.

Répa és újhagyma tárolására született a képen látható, homokkal megtöltött fa tároló. A homok megtartja a megfelelő nedvességet a növények számára, természetes függőleges pozíciójuk pedig abban segít, minél tovább frissek maradjanak.

 Jihyum konyhai tárolói felidézik a kisiskolás kísérletezések hangulatát, ugyanakkor esztétikus, izgalmas kiegészítői a konyhának, melyek segítségével szem előtt van, amit megeszünk és emlékeztet a zöldségeink természetes eredetére, egészséges voltukra. Felhívják a figyelmet arra, milyen könnyedén tudunk többszázéves ismeretekről megfeletkezni, kiszolgáltatva magunkat a technológiai megoldásoknak, melyek nélkül ma már ki tudja, mihez kezdenénk.

Az általunk is jól ismert bölcsességre, a rízs nedvszívó képességére épül a kis fűszertartó működése. Minden üvegcsében található egy kis rízstároló, mely gondoskodik a fűszerek szárazságáról.
A polc peremébe süllyesztet kis kémcsővel annyi vizet önthetünk a növények alatt található víztartó tálcába, amyely egy napra elegendő a növények frissentartásához.
A polc tetején almát, zárt sötét részében krumplit tárolhatunk. A polc kivágásainak köszönhetően az alma etilén kipárolgása az alsó tárolóba jut, mely lassítja a krumpli kicsírázását.
A tojás héján található, szemmel láthatatlan több ezer luk lehetővé teszi, hogy a tojások könnyen átvegyék a hűtőszekrény kellemetlen illatát. Ezen a polcon a tojások tárolásán kívül frissességük ellenőrzése is megoldott - a polc közepén elhelyezett üveg tárolóban víz van. A hagyomány szerint ugyanis minél frissebb a tojás, annál inkább lesüllyed a vízben.

Az alábbi videón Jihyum mesél saját fejlesztésű konyhai tárolóiról:

 Ez pedig már Jihyun legújabb tervezése, egy egészen egyszerű gyümölcstartó, melynek alsó tárolójában víz van, hogy a kipárolgás frissen tartsa a ráhelyezett gyümölcsöket.

www.savefoodfromthefridge.com