Blind Chic.

A közelmúltban fedeztem fel a Blind Chic táskáit. Azonnal megszerettem őket egyszerű vonalvezetésük, praktikus funkcionalizmusuk és kifejezetten vagány stílusuk miatt. Kíváncsi voltam, ki áll a táskák mögött, így jutottam el Julcsihoz és Nezához, akik készségesen válaszoltak nekünk néhány kérdésre és igent mondtak a Best of Stilblog felkérésére is, így hamarosan élőben is megismerhetitek a lányokat és munkáikat.

Hogyan ismertétek meg egymást?

– A Cycle Me home kalandtúrán ismerkedtünk meg Ljubljanában, a Blind Chic. születése ehhez kötődik. Mi voltunk az egyedüli csajok a Ljubljana–Budapest távon, ahol megküzdöttünk a szlovén hegyekkel, a Balaton–Felvidékkel és a srácok által diktált kemény tempóval. A küzdelem később folytatódott egy másfajta formában: létrehoztuk a márkát.

– Mutatkozzatok be röviden, honnan jöttök, hányan vagytok, mivel foglalkoztatok korábban?

– Egy magyar-szlovén tandemet alkotunk, közös az érdeklődési körünk, mindketten a biciklizés és a design megszállottjai vagyunk.

Neza: 2011 szeptemberében végeztem alkalmazott grafikusként Ljubljanában. Mivel az iskola textilre szakosodott, hamar megismerkedtem a különféle textiltechnológiákkal, a szabadidőmben pedig a varrógépet csépeltem. Kisebb kiegészítőket varrtam, illetve építgetni kezdtem a saját márkámat, az “Embrace”-t, amire jelenleg nem jut sok idő.

Julcsi: Mindig is a kreatív szakmák felé vonzódtam. Szegeden tanultam spanyol és rajztanár szakon. Ezután elhatároztam, hogy Dániában fogom kitanulni azt, ami igazán érdekel: a textil/ruhatervezést. Jó döntésnek bizonyult, mert a szakmai dolgok mellett rengeteg olyan naprakész és gyakorlatias tudást sajátítottam el, amit máshol nem lehettt volna, pédául az üzleti és grafikus ismereteket, ami nyugaton már nékülözhetetlen a szakmában. A dán iskola végeztével Madridba költöztem, ahol egy spanyol divatcégnél dolgoztam.

Mikor kezdtetek el táskákon gondolkodni? Hogyan született meg a Blind Chic. ötlete?

– Miután Neza 2011 szeptemberében Budapestre költözött, közösen dolgozni kezdtünk a mostani műhelyünkben, miközben rengeteget ötleteltünk. Elég gyorsan kiderült, hogy nagyon egy irányba jár az agyunk és az ízlésünk. A design és a biciklizés iránti függőségünknek köszönhetően azon gondolkodtunk, hogyan lehetne létrehozni egy olyan táskát, ami természetesen elsősorban a biciklis közösségeket célozza meg, de bárki viselheti a városon belül, azon kívül, akárhol. A táska praktikus, kényelmes, mérete a letekerhető felsőrésznek köszönhetően alakítható. Semmiképp sem akartuk a sportos vonalat vagy a technikai részleteket erőltetni. Egy minimál, és természetesebb stílust képviselünk, és ezt az anyaghasználat is tükrözi. Az alapmodellünk, a “Big Bag Wolf” számos prototípus, kísérletezgetés, és tesztelgetés után született meg.

A Blind Chic. márka születése jött magától. Személyes tapasztalaink alapján automatikusan jött, hogy ha van egy termék, akkor nélkülözhetetlen az “egész csomag” kialakítása, vagyis a márka felépítése. A logó egy korábbi póló-terv továbbfejlesztése.

– Mire utal a név?

A Blind Chic., vagyis a “vak tyúk”  kifejezés plusz jelentéssel töltődik fel a magyar vásárlók számára, gondolom ez nem szorul magyarázatra. Az inspirációt kettőnk véletlenszerű találkozása és ötleteink egymásra találása adta. A név jelentése többrétegű, ami jelentheti a divatra, a “chic”-re adott fricskát, illetve hogy reményeink szerint olyan örök darabokat tervezünk, amelyek a trendeken felül állnak. De mindenki megalkothatja a saját értelmezését

Gondokoztok a kollekció bővítésén? Milyen tervek születtek már?

– Egyelőre limitált szériákat készítünk elő, illetve különböző kollaborációs projekteken dolgozunk helyi és külföldi kreatív csapatokkal. Az eredményt a honlapunkon lehet majd látni. A jövőben szeretnénk ruhadarabokat is piacra dobni.

Ti is kerékpáron télen-nyáron?

– Fú, hogyne.

Nekem óriás kedvencem a futártáskátok, leginkább azt szeretem benne, hogy praktikus, vagány, ugyanakkor klassz városi viselet és nem kötődik nekem olyan szorosan a bringázáshoz. Hogyan született meg a táska formája?

– Ennek nagyon örülünk. A tervezést saját igényeink vezérelték, biciklisekként tudtuk, hogy nekünk mire van szükségünk és bíztunk abban, hogy ez másoknak is tetszeni fog. Mindkettőnk próbálkozott korábban különböző biciklistáskák fejlesztésével, és ezeket a tapasztalatokat gyúrtuk egybe. Az első modellt saját magunk teszteltük, és számos fejlesztést igényelt míg elnyerte a mostani formáját.

– Min dolgoztok éppen, mi jár a fejetekben?

– Egy német kreatív csapattal készülünk egy közös projektre, ami előre láthatóan nyár elejére valósul meg. De emellett számos kollaborációs projekt fut. Az új fekete “Bat bag” már elkészült. A Best of Stilblogra szintén készülünk egy-két új termékkel.

– Hol kaphatóak a táskák?

– Az alapdarabokat már megvásárolhatjátok a Lokál Skateshop-ban (Bp, Dob utca 18.), és velünk is találkozhattok a Best of Stilblogon.

www.blind-chic.com