Juliakaldy – Egyedi cipők Budapestről a nagy világba

Káldy Júlia 2011-ben diplomázott a MOME textil szakának bőr szakirányán. Példájából tökéletesen látszik, milyen jelentősége van egy tervező életében a jól sikerült diplomamunkának, hiszen a publikálástól kezdve a Unibody kollekció számtalan divat és design magazinban megjelent a világ minden táján. Julival a Unibody-hoz vezető útról, a kollekció sikeréről, és utóéletéről beszélgettünk.


Káldy Juli munkáit a tavalyi diplomaidőszakban ismertem meg. Természetes módon nyomban felfigyeltem Unibody elnevezésű diplomakollekciójára. Megdöbbentő volt számomra látni, hogy egy ennyire következetes és izgalmas formarendszerű, végtelenül koherens darabokból álló profi kollekció egy 25 éves lány diplomamunkája, mely az óta hatalmas sikerrel járta be a világot.

– Milyen utak, kísérletezések, előzmények vezettek a Unibody megszületéséhez?

– A Unibody kollekció tulajdonképpen az Urban Oasis továbbfejlesztésén, továbbgondolásán, tökéletesítésén keresztül született meg. 2010-ben fél évet töltöttem Koppenhágában, a Danish Design School intézetében. Ez alatt az idő alatt szinte teljesen egyedül voltam és csak a munkának szenteltem minden időmet. Kísérleteztem, kutattam és kerestem a tökéletes megoldásokat. Így született meg az Urban Oasis kollekció még Dániában.

– Hogyan fogadták a munkádat Koppenhágában?

– Náluk az itthoni gyakorlathoz képest alapvető különbség az, hogy a tervezési folyamat során hagyják a hallgatók fantáziáját és elképzeléseit maximálisan kiteljesedni, értékelés szinte csak a szemeszter végi kipakoláson van. A kipakolás náluk leginkább egy diplomavédéshez hasonlít – a hallgató prezentálja a munkáját, a 4-5 fős bizottság meghallgatja, konzultál és végül értékeli a munkát. Rám korábban jellemző volt egy fajta bizonytalanság, fontos volt a visszaigazolás. A koppenhágai tapasztalat és siker – hihetetlenül pozitív visszajelzéseket kaptam – nagyon sokat segített abban, hogy magabiztosabbá váljak.

 – Akkor végülis elmondható, hogy a Koppenhágai élmények és tapasztalatok inspirálták a Unibody kollekcióját?

– Igen, az ott megszületett formavilágot vittem tovább. Természetesen jelentősen finomodtak az anyagok, a kivitelezés módja, letisztult a koncepció. Míg Koppenhágában műhelykörülmények között dolgoztam, itthon már a Cango & Rinaldi cég gyártásban tudtak elkészülni a cipők.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a Cango & Rinaldi-val? Gondolom nem minden végzős tervezőnek van lehetősége professzionális gyártásban elkészíteni a diplomakollekcióját?

– Én a diploma előtt már hosszú ideje dolgoztam gyakornokként ennél a cégnél. A korábbi sikeres közös munkának köszönhető, hogy segítségemre voltak a diplománál, rendelkezésemre bocsátották a technológiát és lehetőséget kaptam tőlük a diplomakollekció legyártására. Így tudtam gyakorlatilag kész kollekcióval diplomázni.

Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva
Fotó: Szombat Éva

–  És mi történt a diploma után? Népszerűsítetted a kollekciót, vagy magától jött az áttörés?

–  Én igazából nem csináltam semmit. Felkerült a kollekcióm a Not Just a Label-re, innen ismerte meg a szakma. Eztán kaptam egy megkeresést egy angol divattervező lánytól, Eleanor Amorosotól, hogy tervezzek cipőket a 2011-es londoni divathéten bemutatásra kerülő kollekciójához. Egy hónap közös munka után készültek el az egyedi cipők, és igen nagy sikert arattak Londonban.

Video: Oliver Huber  Music: Caribou – Sun (Huess Remix)

– A közelmúltban pedig Zola Jesus amerikai énekesnő – akit április elején láthatunk Budapesten fellépni – kért fel, hogy tervezz neki…

Igen, Zola egy hat darabos egyedi kollekció tervezésére kért fel. A neten találta meg a munkáimat és kinézte az egyik cipőt, azzal keresett fel, hogy hol tudna ilyet rendelni. Az én fejemből pattant ki az ötlet, hogy mi lenne, ha meglévő darab helyett egyedi cipőket terveznék Neki, aminek ő nagyon örült. Így kezdtünk el végül is együtt dolgozni.

 

– És továbbra is a Cango & Rinaldi gyártja a terveidet?

– Nem, a közelmúltban egy új gyártóval dolgozom, ez egy jelentősen kisebb cég, de minden egyes darab kézi munkával készül, így a kivitelezés szebb, igényesebb, persze hosszabb ideig is tart.

És gondolom drárább is…

– Igen, drágább, ez óhatatlan, hiszen a kézi munkából adódóan jóval lassabb ütemben, kisebb mennyiségben tudnak gyártani, de az ebből adódó odafigyelés és aprólékosabb, részletekre nagyobb hangsúlyt fektető kivitelezés az az irány, amit követni szeretnék a jövőben.

-Készültök egyébként Zola budapesti koncertje kapcsán valamivel?

– Igen, a koncert napján forgatunk közösen egy kisvideót az A38-on, melyet Merényi Dávid rendez majd. Közös munka lesz, Dávid, Zola és én közösen találjuk majd ki a koncepciót Dávid forgatókönyve alapján.

– Hol kaphatóak jelenleg a munkáid?

– Pillanatnyilag az amszterdami Saint Germain Conceptstore-ban, illetve egy kanadai cég kért tőlem mintadarabokat a 2012-es őszi kollekcióból. Ezen kívül megkeresett egy New York-i márka, hogy tervezzek a meglévő ruháikhoz cipőket, de velük egyelőre még folynak a tárgyalások. Hazai érdeklődéseket pedig a contact@juliakaldy.com email címen várok sok szeretettel!

Hogyan fogalmaznád meg, mi a célod, illetve hogyan szeretnél dolgozni a jövőben?

– Számomra az a legizgalmasabb, amikor a papírra rajzolt tervek életre kelnek. Akkor vagyok a legboldogabb, ha egyedi terveket, személyre szabott ötleteket valósíthatok meg, ezért a kis szériás kollekciókra és az  egyedi megrendelésekre helyezném a hangsúlyt, mert ezzel foglalkozom a legszívesebben. Nagyon sokat jelent számomra, amikor azt látom, mint Zola esetében, hogy megbecsülik a munkámat, tetszést aratnak és szeretettel viselik őket.

Mik a tervid a közeljövőre?

– Szeptemberben kezdtem a MOMÉ-n a DLA képzést, ami nagyon izgalmas. Főképp, hogy a doktori képzés keretében tanítani is fogok, amitől kicsit tartok, hiszen sosem álltam még az iskolapad másik oldalán, de nagyon várom. Ezen kívül részt veszek éppen egy pályázaton, de erről babonából nem beszélnék egyelőre.

www.juliakaldy.com

Comments are closed.