Velodrome [ˈviːləˌdrəʊm ˈvɛl-]

A Velodrom nem más, mint döntött pálya, ahol többnyire kerékpárversenyeket tartanak. Kevesen tudják, de Budapest is büszkélkedhet ilyennel – a több, mint száz esztendős Millenáris Velodrom a Népstadion közelében a mai napig várja a látogatókat. Május elsején az Oldtimer Events szervezésében valódi időutazásban volt részünk.

A Millenáris Velodrom, bár kerékpáros körökön kívül kevesen tudnak egyáltalán a létezéséről, Európa legrégebbi kerékpárpályája, melyet Hajós Alfréd tervei alapján építettek 1896-ban, a Millenáris Sporttelep részeként. Itt rendezték hazánkban az első nyilvános futballmérkőzést, 1928-ban pedig kerékpáros világbajnokságnak adott otthont a pálya. Sajnos mára egészen lehangoló állapotban van, 2006-ban elindult a folyamat az épület védetté nyilvánítása érdekében, de ezzel kapcsolatban – ha jól értesültem – a mai napig nem született végleges határozat.

Pedig a hely atmoszférája és adottságai is varázslatosak, az Oldtimer Events szervezőgárdája, akik rendszeresen itt tartják Velodrom Millenáris elnevezésű örömünnepüket, sokat tesznek a hely népszerűsítéséért és a korabeli hangulat életre keltéséért. A Velodrom Millenáris egy veterán autós, motoros és kerékpáros találkozó, ahol a résztvevők korhű ruhákban idéznek századeleji hangulatot, a pályán pedig egész nap zajlanak a versenyek különböző kategóriákban és járműtípusokkal.

A rendezvény előzményéül a brit Goodwood Revival elnevezésű, oldtimer fesztivál szolgált, melyet évek óta szeretnénk meglátogatni, de sosem sikerült még. Éppen ezért értesültem nagy örömmel arról, hogy hazánkban is működik egy elkötelezett, lelkes, veterán autós-motoros közösség, akik évente összegyűlnek, meg adják a módját, és betekintést engednek az érdeklődőknek ebbe a világba, melynek hagyományait gondosan őrzik és ápolják.

“A Velodrom Millenáris született klasszikusként vonult be az eseménynaptárba, rögtön jöttek is külföldi részvevők. A legnagyobb megtiszteltetés Svájcból érkezett, Kurt Hasler hozta azt a Maseratit, mellyel a háború előtt Gróf Festetics Ernő versenyzett, de az osztrák Bugatti Club elnöke is egy eredeti állapotú kocsival jött.” – meséli Noszvai András, az esemény szervezője a tavaly megrendezett első találkozóról.

Őszintén rajongok a régi dolgokért, épp úgy az autókért, mint az épületekért, vagy tárgyakért, ezért nem volt kérdés, hogy május elsején itt a helyem. A gyönyörű autók, motorbiciklik és kerékpárok lenyűgözőek – kézzelfoghatóan látszik rajtuk, hogy tulajdonosaik időt, energiát, pénzt nem kímélve legjobb tudásuk szerint igyekeznek visszavarázsolni a veterán csodák eredeti pompáját. Az egyik legizgalmasabb jármű, melyhez hasonlót sem láttam még, egy Amphicar, azaz kétéltű autó volt. Ezt a fantasztikus, német gyártmányú, ’60-as évekből származó autócsodát például olyan kifogástalan, gyönyörű minőségben újította fel a tulajdonosa, hogy nem túlzás azt állítani, szebb, mint újkorában.

A Millenáris Velodrom nagyszerű látványosságán már csak a résztvevők kedvessége tesz túl – mind a szervezők, mind a látogatók és a járműtulajdonosok barátságos vendégszeretete élménnyé varázsolta ezt a napot, melyet egészen bizonyos, hogy ezen túl rendszeresen látogatunk majd, és szeretettel ajánljuk nektek is!

Még több kép a galériában, a cikk alatt!

www.velodrom-millenaris.eu

www.velodrom.hu