Flatlab:Newborns

Péntek este nagy örömmel és kíváncsisággal indultunk el a FLATLAB Newborns elnevezésű eseményére, melynek keretében bemutatkoztak az alkotóműhely állandó új, és ideiglenes vendégtervezői. Mondanom sem kell, ezúttal sem kellett csalódnunk…

Új fejezet nyílt meg hivatalosan pénteken a FLATLAB lakásműhely fél éve nagy sikerrel működő életében,  melynek kezdetét a csapatban lezajló változások, a friss vendégtervezők letelepedése, és a szezonális megújulások jelölik ki. Az állandó tagok között természetszerűleg lezajló csere konzisztens alkotógárdát eredményezett – Abe Han és Laki Eszter csatlakozásával, illetve a kezdetektől jelen lévő Szőke Gergellyel masszív vizuális különítmény sorakozott fel a ruhatervezők mellett.

Az újak

A vancouveri származású Abe Han az interakció tervezés (interaction design), és a felhasználói élmény tervezés (user experience design) összetett eszköztárával dolgozik, elsősorban magyar és kanadai induló vállalkozásoknak készít mobil, illetve webes alkalmazásokat. A programozói és grafikusi jártasságot egyaránt igénylő terület a számítógépes felületek, applikációk zavartalan működtetését, élményszerű, intuitívan kezelhető technológiák térnyerését biztosítja.

Laki Eszter arculatterve Dobos Zsófi számára

Laki Eszter jó pár budapesti szórakoztató egységen rajta hagyta a kézjegyét –számos nagy reményekkel induló hely arculatát, többek között a Doboz, a Platz, vagy a nyitás előtt álló Kolor meghatározó grafikai elemeit köszönhetjük neki. Legyen szó egy komplett étterem arculati összetevőinek következetes, matériákon átívelő összeállításáról, vagy egy kis szériás házi lekvár csomagolásterveiről, Eszter ugyanazzal a manuális érzékenységgel, nagyvonalú gesztusokkal közelít. Munkáiban a szabadkezűség, az esetlegességben rejlő esztétikai lehetőségek játsszák a fő szerepet.

Régi kedvencek

A FLATLAB új időszámítása többek között az alapjairól újragondolt KNIFF bemutatkozó kollekciójával veszi kezdetét. Az OUT OF BLUE Bordács Andrea határozott visszatérését jelzi, a korábban filmes produkciókban állomásozó tervező figyelme ismét saját márkájára összpontosul. Az OUT OF BLUE a nyár felelős színeivel, az égkékek különböző árnyalataival jelentkezik, a KNIFF-től megszokott anyagelvűséggel, és a kényelmi maximum kutatásával. A légáteresztő, természetes anyagok a viselő bőrét gyengéden fedik, ám a szokatlan szabások folytán olykor radikálisan elemelkednek tőle. A kollekció látomásos kampányképeit az aura fotótörténeti fogalmával bűvészkedő Kóti Réka készítette.

A MEI KAWA férfikollekciója is új darabokkal frissül, óvatos szezonális átvezetés helyett azonban erőteljes nyári megoldásokat kapunk. Az új szabásvonalakat a gettó-romantika vezette, ám a suhancos ruhatár minden darabját elegáns, váratlan értelmezések írják át. Az emblematikus bomber-dzsekiből így lesz leheletfinom bomber ing – és mellény, ahogy a vászonanyagokra adaptált rövid mackónadrágok is a külvárosi lét kifordításai.

Az Urban Legend ruhakészlete az eddigi kollekciók ívén nyárasítást végez, ám a kerékpározásra berendezkedett öltözékek itt elsősorban nem az időjárást küszöbölik ki. A téli rétegek lehámlanak, a nyár a teljes védelmet jelentő burkok helyett a szabad mozgást, az anyagokkal való közvetlen érintkezést, az élénk színeket hívja elő. Könnyű, impregnált pamutszoknya, variálható lábhosszú nadrág, fényvisszaverő övvel elköthető ruhák idomulnak a nyáresti időjárási viszonyokhoz, dinnye, türkiz és mustár sárga árnyalatok találkoznak a jól variálható szettekben.

A vendégek

Az Absoloot nyomdai kivetelzést végző cég érdekessége, hogy pályakezdő tervezők támogatásával rendezi át a nyomdaipari termékek egyhangú piacát. Fiatal grafikusok tervezte füzeteket, papírárukat állítanak elő, melyet rendkívül barátságos áron kínálnak az egyeduralmú noteszek alternatívájaként. Az újrafelhasznált papírokon kívül a porcelán- illetve kerámiafelületek biztosítanak lehetőséget a folyton bővülő tervezői csapat grafikáinak megjelenítésére.

 

Csík Orsolya Kag néven tervezi variálható méretű hátizsákjait és oldaltáskáit, melyeket 2011-ben Moholy-Nagy ösztöndíjjal méltatták. A díjazott táskakollekciót eloőször a FLATLAB-ben árusítja. A teflonbevonatú, nagy szakítószilárdságú vászon, bőr, fém, és pamut együttese a jól nevelt formák kialakítását éppúgy lehetővé teszi, mint a bonyolultabb, alakváltó megoldásokat. Orsi táskáitól teljesen el vagyunk ájulva!

A frissen berendezkedő vendégtervezők termékeihez az üzlet belsőépítészeti profiljáért felelős Badhabit készített alakítható pakolófelületű posztamenst. A vendégtervezőként korábban is jelen lévő Tilka mostanra önálló sztenderdet kapott, az itt bemutatkozó kábelek, lámpák, hosszabbítók, foglalatok, illetve égőkön kívül a teljes termékpaletta megrendelhető a FLATLAB-ben.