Komida

 Őry Danival egy kedves barátom révén ismerkedtem meg.  A Castroban ülve éppen azt mesélte lelkesen, hogy most fotózta Csernák Janka diplomamunkáját, és feltétlenül meg kell néznünk, micsoda remek munka lett. Majd mutatott néhány képet is, az óta alig várjuk, hogy bemutathassuk Nektek Janka Komida uzsonnás dobozait! Íme!

Janka fémműves szakon diplomázott idén a MOME-n, és némileg szokatlan módon diplomamunkája nem egy “hagyományos” fémes remek lett, hanem egy alapvetően fából készült tárgycsoport, a Komida uzsonnás szett.

[wpcol_1half id=”” class=”” style=””]A munkát megelőző elméleti kutatás során Janka a nomád életmód városi formáival, az egyéni szokásokkal, személyes rítusokkal foglalkozott, azt vizsgálta, hogyan épülnek be ezek a szokásrendszerek a kollektív gyakorlatba. A városi életmód és a táplálkozás vizsgálatának alkalmával felmerült a gyorséttermek, illetve a gyors étkezés számos problémás momentuma, a mértéktelen szeméttermelés, az étel minőségi[/wpcol_1half] [wpcol_1half_end id=”” class=”” style=””] problémája, és az étkezésnek, mint közösségi élménynek a hiánya. Ezekre a kérdésekre keresett választ a Komida tárgycsoport formájában, melynek fából készült darabjai alkalmasak arra, hogy a saját magunk által gondosan elkészített ételt magunkkal vigyük, és nyugodt körülmények között elfogyasszuk, minőségi élménnyé varázsolva ezzel az étkezés rítusát.[/wpcol_1half_end]

 A tárgycsoport egy leveses és egy szilárd étel szállítására alkalmas dobozkából, speciális, a dobozok méreteihez illeszkedő étkészletből és egy textil kendőből áll, mely egyszerre szolgál az étkezéskor abroszként, szállításkor pedig praktikus batyuként fogja össze az edényeket, megidézve ezzel az aratóebéd tradicionális szokásrendszerét. A műgyanta réteggel kezelt juharfa remek hőtartó képességgel bír. A dobozok letisztult, puritán, természetes megjelenésüknek és ízléses praktikumuknak köszönhetően garantáltan nagy sikert aratnak majd, alig várjuk, hogy elkészüljenek az első darabok sorozatgyártásban és használhassuk őket a hagyományosan ízléstelen műanyagdobozaink alternatívájaként.

Fotók: Őry Dániel