Idén is vár a Mesterségek ünnepe!

Bevált recepten, negyedszázada sikeres, minden létező elismerést bezsebelő fesztiválon nem szabad változtatni – vallja a sikersztorit 25 éve gondozó Népművészeti Egyesületek Szövetsége. De frissíteni, újítani igenis kell, így az idei, 26. Mesterségek Ünnepe 4 napján számos újdonság várja majd a rendezvény közel 80 000 látogatóját.

Kézművesség, zene, tánc – minden, ami hagyomány. Immár 26. alkalommal népesül be a Budavári Palota és környéke a népművészet legkiválóbb mestereivel, a régi szakmák tradícióinak őrzőivel 2012-ben augusztus 17-én nyitja meg kapuit a rendezvény, és 4 napon keresztül várja a látogatókat színvonalas és változatos programjaival. A fesztivál csúcspontja augusztus 20-a, ezúttal az esemény zárónapja is, így aznap egészen biztosan rekord látogatószámra is számítanak a szervezők.

Az idei program kiemelt témája: Régi, ritka mesterségek, melyhez kötődően számos különleges mesterséghez kapcsolódóan, mint a halászháló-kötő, pintér, kötélverő, vagy a szappanfőző lesznek kiállítók. Természetesen a közel 800 résztvevő mester által nem csak a kiemelt, de minden más szakma is képviselteti majd magát, így senki ne ijedjen meg, hogy nem talál szemet gyönyörködtető hímzéseket, fonott kosarakat, kerámiákat, és ugyanúgy megcsodálhatjuk idén is a szövés-fonás, kovácsolás, vagy éppen a tojásdíszítés mestereit is.

Természetesen az idei Mesterségek Ünnepe is számos újdonságot tartogat. Ahogy lenni szokott, idén is van vendég ország, ezúttal Szlovénia vendégeskedik négy napig Budapest fellegvárában. Tojásdíszítő, mézeskalács készítő, fafaragó, kovács, fazekas, szalma-és csuhéfonó, csipkeverő, fajáték- és hangszerkészítő mester egyaránt vendégünk lesz a 26. Mesterségek Ünnepén, hogy elkápráztassa a látogatókat.

A látogatók betérhetnek a Sajtudvarba is, ahol a magyarországi Sajtkészítők Céhének legkiválóbb mesterei mutatják be finomságaikat. A svájci vagy éppen a francia sajtokról lehet, hogy többet tudunk, mint a hazai termékekről, pedig a magyar kézműves sajtipar képviselői nagyban hozzájárulnak a gasztronómiai kultúra fejlődéséhez, nagyszerű minőségű, változatos termékeikkel. Ők a napjainkban folyamatosan növekvő érdeklődést a kézműves élelmiszerek iránt örömmel veszik, és egyre magasabb színvonalon igyekeznek kiszolgálni fogyasztóikat. A termékek, azaz a finom sajtok mellett pedig a készítéshez szükséges eszközöket is bemutatják, sőt a hírek szerint a legszebb magyar tehén díját elnyert jószág is vendégünk lesz a Budai Várban a Sajtudvaron.

A helyszín és a szellemiség a régi: a Budavári Palota körül 4 nap tisztelgés az élő népművészeti kultúra előtt, a töki pompos és a kürtőskalács is számít hűséges látogatóira, a programok között azonban számos izgalmas újdonság található, amelyekért érdemes lesz ellátogatni a nyár kedvenc családi fesztiváljára. Jegyek már elővételben is vásárolhatóak, sőt idén első alkalommal kedvezményes családi jegy is kapható 2 felnőtt és 2 gyermek részére 4000 Ft-os áron. A belépőjegyek ára idén egyébként felnőttek részére 1800 Ft, gyermekek és nyugdíjasok számára pedig 800 Ft.

Részletes információk és program itt: www.mestersegekunnepe.hu és itt: www.facebook.com/mestersegekunnepe

Jegyvásárlás elővételben: www.ticketportal.hu