Két sztárdesigner érkezik Budapestre az idei Design Hét keretében!

A tíz nap múlva, szeptember 28-án kezdődő és október 7-ig tartó Design Hét Budapestre idén két nagynevű, a nemzetközi design legizgalmasabb, leginnovatívabb alakjai között számon tartott alkotó is ellátogat. Ineke Hans, a kortárs holland designszcéna összetéveszthetetlenül egyéni hanggal és nyelvezettel bíró szereplője, míg Fabio Novembre a kortárs olasz design legfigyelemreméltóbb, sokszor provokatív tervezője, amolyan fenegyereke.

Ineke Hans – Extra Ordinairy Furniture – Swing

A sztárdesigner vendégek október 4-én, csütörtökön 14:00 órai kezdettel tartanak előadást a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Auditóriumában (1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.). Ineke Hans előadására 14:00 órai, Fabio Novembre előadására 16:00 órai kezdettel kerül sor. (Az angol nyelvű előadásokon a részvétel ingyenes.)

Ineke Hans – White Lounge

A Design Hét Budapest különböző programjain a sztárvendégek munkáival is lehet találkozni. Ineke Hans környezettudatos tárgyai a design fesztivál nemzetközi nyitókiállításán láthatóak (Élj lassabban! – Slow Design, Design Terminál), míg Fabio Novembrének a neves olasz Driade cég számára tervezett tálcakollekcióját az Olasz Kultúrintézet Xenia Galériájában állítják ki, mely tárlatot a tervező személyesen nyitja meg október 3-án 18:00 órakor.

Ineke Hans for Magis – My Storage

Ineke Hans 1998-ban alapította saját irodáját Arnhemben. Az eredetileg szobrásznak készülő tervező 1995-ben a Royal College of Art-on szerzett diplomát, majd három évig a Habitatnak dolgozott, amely alapjaiban változtatta meg alkotói szemléletét. Egyre jobban foglalkoztatta a tárgyak vizuális ereje és pszichológiai gyökere, a bennük rejlő költőiség és az emberhez fűződő bonyolult kapcsolatuk. A kisszériás, saját bútorkollekciókat 2005-től kiegészíti egy klasszikus ipari formatervezői vonal is. Ineke Hans nevét felfedezték a világcégek is; olyan nemzetközi márkákat találunk a megrendelői között, mint az Ahrend, az Arco, a Cappellini, a Magis, az SCP vagy a Swarovski. Alkotói gyakorlata maximálisan környezettudatos, újrahasznosított, illetve új generációs anyagokban és korszerű technológiákban gondolkodik, miközben tárgyai gyakran archetipikusak, illetve komplex módon kapcsolódnak a vizuális és kulturális tradíciókhoz. Hitvallása szerint a designer munkája olyan, mintha egy sudokut alkotna: mennél komplexebb a feladat, annál szebb a végeredmény.

Ineke Hans – Ahrend chair
Ineke Hans – Ahrend chair

Fabio Novembre 2009-ben a milánói Triennale Design Múzeumban egy lélegzetelállító one-man show keretében mutatta be két évtizedes pályája „virágait”, Il Fiore di Novembre címmel. Neve összefonódott a vezető olasz designmárkákéval. A Cappellini, a Driade, a Meritalia, a Flaminia és a Casamania kollekcióiban egyaránt találhatunk figyelemre méltó, olykor provokatív Novembre darabokat.

Belsőépítészeti, építészeti megbízásai szintén jelentősek; olyan magas presztízsű divatmárkák üzleteit jegyzi, mint a Blumarine (London, Szingapúr, Taipei), a Tardini (New York) vagy a Stuart Weitzman (Rómától egészen Pekingig). Az építészdiplomával rendelkező, de New York-ban filmrendezést is tanuló Novembre az utóbbi években számos nagylélegzetű kiállítás art directora és kurátora.

2010-ben a Shanghai Expón Milánó városa számára készített installációt (Olasz Pavilon), 2012-ben pedig a milánói Triennale Design Múzeum felkérésére megtervezte az új állandó kiállítás enteriőrjeit. Munkái erős érzelmi, s gyakran szexuális töltettel rendelkeznek, és olyan kulturális utalásrendszert használnak, amely mindenki számára dekódolható: női akt, álarc, rózsa, kígyó, vörös szín stb. www.novembre.it

Ineke Hans látogatása a Holland Királyság budapesti nagykövetsége, Fabio Novembre látogatása pedig az Olasz Kultúrintézet támogatásával valósul meg.