A Design Hét Budapest 2012 keretében bemutatkozik Izrael

Eddig keveset hallhattunk az izraeli designról, pedig az elmúlt években jelentős fejlődésnek indult az ország kreatív iparága és számos design stúdió alkot a fenntartható fejlődés jegyében. Ennek is köszönhető, hogy az idei Design Héten, szeptember 28. és október 7. között végre közelebbről is megismerhetjük Izrael kreatív arcának sokszínűségét: izraeli animációs filmek, izraeli design tárgyak és előadások szerepelnek a 10 napos rendezvény kínálatában. A programok a Design Hét kiemelt együttműködő partnereinek, az Izraeli Kulturális Intézetnek és Izrael Állam budapesti Nagykövetségének támogatásával valósulnak meg.

Wake ülőke tervező: Ori Ben-Zvi

Az idén kilencedik alkalommal megrendezésre kerülő Design Hét programjai a Slow Design fogalma köré épülnek. Élj lassabban, koncentrálj a design hosszú távú hatásaira, tartsd szem előtt a fenntartható fejlődést – ezek a szempontok vezérelték a szeptember 28-tól október 28-ig látogatható Élj lassabban! – Slow Design kiállításon bemutatott tárgyak alkotóit is. A kiállításon több izraeli designer és design stúdió is bemutatkozik: a Kulla Design Studio; a Studio Ubico és alapítója, Ori Ben-Zvi; a Studio Ami Drach and Dov Ganchrow; Shir Atar designer, illetve az S-Sense Design és alapítója, Adital Ela.

Terra – ülőke tervező:Adital Ela fotó:Hila Mizrahi
Terra – ülőke tervező: Adital Ela fotó:Hila Mizrahi

A kiállított izraeli tárgyak között szerepel egy 100%-ban újrahasznosított anyagból készült szék, egy, az ősi kőeszközök újragondolásából született szerszám, és – nem utolsósorban – egy fűrészporból készített asztali lámpa is.

BC-AD pattintott kőszerszámok tervezők:Ami Drach & Dov Ganchrow
BC-AD pattintott kőszerszámok tervezők:Ami Drach & Dov Ganchrow
50% Sawdust asztali lámpa tervező: Kulla design
50% Sawdust asztali lámpa tervező: Kulla design
50% Sawdust asztali lámpa tervező: Kulla design

A kiállított tárgyak tervezői közül Ori Ben-Zvi és Adital Ela előadói is lesznek az október 3-án megrendezett Pecha Kucha Night-nak, ami speciális slow design kiadásban zajlik majd a Dobozban.

Sticks váza tervező: Shir Atar
Elevation puff tervező: Shir Atar
Elevation puff tervező: Shir Atar

A Design Hét keretén belül kerül megrendezésre október 4. és 6. között az 5. KISKAKAS Animációs Filmnapok is, mely most is az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő alkotásaiból nyújt ízelítőt. A Filmnapokon idén válogatás látható az izraeli Bezalel Academy animációs tanszékének legfrissebb munkáiból, valamint látogatást tesz az iskola animációs tanszékének vezetője, Mr Hanan Kaminski is.

A Design Hét programjától függetlenül, egészen október végéig látogatható a 15 legjobb izraeli gyermekkönyv- illusztrátor munkáiból összeállított kiállítás az Izraeli Kulturális Intézetben. A kiállítás Izrael Állam budapesti Nagykövetségének támogatásával jött létre.

www.designhet.hu