A technológia megmenti az emberiséget

Kaptunk ajándékba egy izgalmas beszámolót Lőrincz Gergő barátunktól, aki Londonban él és dolgozik immáron öt éve. Szakterülete a tech-design, a fenntartható értékeket zászlajára tűző Technology Will Save Us mozgalom munkatársa, szabad idejében szintetizátorokat épít. Fogadjátok szeretettel Gergely beszámolóját az idei londoni design hétről, ahol vendégeként volt jelen a kiállítás előadójaként. Hihetetlen büszkék vagyunk Gergőre, és nagyon köszönjük!

Érdekes és izgalmas az egyik legismertebb brit formatervező bemutatótermében kikötni a londoni design fesztivál idejére. Ez már csak azért is különleges számomra,  mert a lakberendezés nálam az IKEA katalógusnál kezdődik és ér véget. Tartozom némi magyarázattal…

 Egy éve dolgozom egy kis cégnek. A Technology Will Save Us filozófiája az, hogy a mindennapokban használt technológia megértése fenntarthatóbb és kreatívabb életvitelt eredményez. Magyarán, aki érti a technológiát és tudja hogy működnek a mindennapokban használt tárgyak és gépek, hajlamosabb lesz arra hogy megjavítsa, vagy meghekkelje azokat, ahelyett hogy kidobná. Hívjanak minket idealistának, de egy friss brit kormány felmérés szerint az ország több, mint 200 millió tonna szemetet termel évente. A piacra kerülő termékek 80 százaléka hat hónapon belül a szemétben köt ki.  Épp ezért az országban elsőként workshopokat szervezünk, ahol a résztvevők azt tanulják, hogyan működnek a minket körülvevő gépek.

Mindehhez semmiféle előzetes tapasztalat, vagy tudás nem szükséges. A workshopok résztvevői kütyüket építenek, és az elektronikáról tanulnak. Az egyik legnépszerűbb kit-ünk például jelzi, ha a cserepes növény földje száraz, és ráadásul az eszköz napelemes. Egy másik készletünkkel egyszerű szintetizátort lehet építeni. Hadd tegyem hozzá, célközönségünk nem a geek-ek táborából verbuválódik, bárkit tárt karokkal fogadunk, akit érdekel a technológia, de nincs tech háttere (magyarán, nem mérnök vagy programozó). Még valami: a DIY (csináld magad) és a kézművesség egyre népszerűbb az Egyesült Királyságban. Sőt, a felső-középosztályt célzó londoni luxus áruházak komoly érdeklődést mutatnak a DIY szektor iránt.

 

Talán pont a filozófiánk miatt Tom Dixon, szupersztár designer megkeresett minket, hogy a fesztivál idején rezidensek legyünk, más design arcokkal együtt. Tom bemutatóterme egy 19. században épített hajódokkból lett kialakítva. A rezidensek a jail-make.co.uk által tervezett fakunyhókban mutatták be munkáikat. Talán az egyik legnagyobb kedvencem szomszédunk, a Traces ócskás boltja. A Traces arcok elhagyatott viktoriánus épületek történetét kutatják, majd tárgyakkal narratívát képeznek. Olyan ez, mintha újrateremtenék az épületek, és az anno bennük elő emberek történetét.

Az egyik nagy kedvencem Tim és Mike antik iróasztala. Ahhoz, hogy a fiókok kinyíljanak, a látogatónak rejtvényeket kell megfejtenie, például egy meghatározott ritmusban kell kopognia. A bútor egy régi pub történetét eleveníti fel: a tulajdonosnő egy jómódú családból származó dáma, aki egy bordélyt üzemeltetett. A legenda szerint egy olyan íróasztalt rendelt egy asztalostól, amit csak ő tudott kinyitni.

Yemi Awosile textiltervező szokatlan módon, parafával dolgozik. Yemi hónapokat töltött Portugáliában, ahol parafatermelőkkel és feldolgozókkal találkozott. Munkáit színek és egyszerű geometrikus formák jellemzik.

 Faye Toogood belsőépítész a fesztivál idejére egy alkalmi műhelyt hozott létre, ahol cipők készülnek. A cipőket Toogood munkatársai készítik filcből. A talpát folyékony szilikonhoz hasonló anyaggal vonják be. Az elkészült művek egyszerűek és hihetetlenül kényelmesek. Vettem is egy párat az aszonynak!

A műhely a kézművesség előtt tiszteleg, ami igenis létezik és létezhet a nagyvárosban, és arra hívja fel a figyelmet hogy van élet az ipari mennyiségben és minőségben készülő termékeken túl is. Toogood műhelye saját állítása szerint “átlátszó”: a potenciális vevő végignézheti a termék készítésének minden mozzanatát.

 A Tikau egy finn cég, akik a skandináv designt boronálták össze az indiai kézműves hagyományokkal. A Tikau 120 indiai kaszton kívüli kézművessel dolgozik. A cég nem alkalmaz közvetítőket, a kézműveseket tisztességesen megfizetik a munkájukért. A Tikau termékei gyönyörűek. Nagy kedvenceim a banánrostból készült kosarak.

A beszámoló nem lenne teljes a csokoládéból készült műtárgyak bemutatása nélkül. A Dokk designerei csokiból készítettek csodás tárgyakat. A QR gyönyörű, de sajnos nem nagyon működött mobillal. Faye Toogood egy hatalmas csokigolyót csinált növesztett kristályokkal. Észbontó.

Comments are closed.