My Name is Boffer Bings

Bemutatjuk Csáki László My Name is Boffer Bings című animációs filmjét, mely négy éven át készült és ezekben a napokban indul meghódítani a világot!

Kedves levelet kaptunk a minap Csáki László új animációs rövidfilmjének produkciós stúdiójának, az Umbrella Studionak munkatárástól, Zsuzsitól, melyben örömmel osztotta meg velünk a jó hírt, miszerint elkészült a My Name is Boffer Bings című animációs rövidfilm. A film különlegessége, hogy miden egyes kockáját krétával rajzolta meg Csáki László, majd később az utómunka során dolgozták át a háttereket. A film négy éven át készült, amin nem lesztek meglepve, ha a fentiek ismeretében megnézitek a lenyűgöző trailert:

A kisfilm az Umbrella Kreatív műhely produkciója és számtalan fesztiválra nevezték, többek között az Anilogue is vetíteni fogja, illetve bemutatják a közeljövőben New Yorkban is.

A My Name is Boffer Bings a „Keserű Bierce” néven elhíresült író, Ambrose Bierce Ebolaj című novellájának adaptációjaként készült Csáki László alkotói műhelyében négy éven át. A 18 perces krétafilm egyedi megoldásai a készítés folyamatában fejlődtek tovább a művész keze alatt.

 

A film sztorija a 20. század eleji amerikai irodalom groteszk és gyakran szadisztikus hangvételű Bierce írásán alapszik, aki a végletes borulátás, maró gúny és szarkazmus képviselője volt írott műveiben és életében egyaránt. Pengeéles stílusban megírt rémtörténetei szinte megkívánják a tömör éjszaka mélységeinek látványát a vásznon; az általa teremtett kíméletlenül sötét miliő az animációs film krétafehér elevenségében és tisztaságában, valamint letörölhető porhanyósságában oldódik fel vizuális válaszként.

A mű finoman hangolt abszurditása és fekete humora az alkotás egészét áthatja, a „film noir” stílusát idéző vonalvezetés a krétapor folyamatos játéka által páratlanul könnyű és illanó valóságban elevenedik meg: a formák elmosódnak, felbukkannak, kiegészülnek és átalakulnak. Csáki László táblakréta technikával készült filmjének premierjére a NextArt Galériában került sor, különlegessége, hogy az alkotás eredeti angol nyelvű szinkronnal látható, valamint a mozgóképet installatív környezet is kíséri, amely a kiállítótérben látható figura –és látványtervek együttesét jelenti, így teljes valóságában, az alkotás kellékeivel együtt lélegezve léphetünk be a Boffer Bings groteszk világába. A kiállítás november 21-ig még megtekinthető a NextArtban, semmiképp se hagyjátok ki!

„Szerintem ez egy abszurd tanmese, egy örökérvényű történet arról, hogy vannak dolgok, amelyek jobb, ha örökre titkok maradnak, mert egyébként kiszámíthatatlanul változtatják meg a jövőt.
(…) 2002 óta most jutottam el oda, hogy képes vagyok a technika adta lehetőséggel mindent elmesélni, mert megvan hozzá a teljes eszközrendszerem: az analóg és a digitális technika együttélése; valamint eljött az a pillanat, amikor tudatosodott, hogy a krétatechnika mennyi mindenre ad lehetőséget, amikor egy hasonló, abszolút fekete humorú történettel állunk szemben, amely történet meg is kívánta a sötét formát és az azt alátámasztó technikát.” – 
Csáki László

A film stábja jelenleg a fesztiválbemutatókra koncentrál, most például abban reménykednek, hogy bekerül és jól fog szerepelni a film a Berlinalén, amihez nagyon drukkolunk. A nemzetközi megmérettetéseket követően várható a hazai bemutató, tűkön ülünk! Sok szép sikert kívánunk az alkotáshoz Csáki László és az Umbrella Studio számára, a filmmel kapcsolatos hírekkel pedig rendszeresen jelentkezünk a jövőben!

www.csakilaszlo.com

www.umbrella.tv