Puma Social X Faun Project

A Faun Project kis manufaktúrája egyedi longboardokat készít. A Fenyvesi Zsófi a.k.a Miss Margrin (graphic art/design), Trellay Levente (graphic art/formatervezés), Somoskői Gábor (fotó/design) és Gelencsér Zoltán (formatervezés/gyártás) alkotta csapat a magyar longboard színtér zászlóvivőjének számít.

 Ahogy azonban interjúnkból is kiderül, a longboardozást nem kell túlmagyarázni, a lényege a szabadság. Úgy tűnik egyre többen látnak fantáziát ebben a sportban. A PUMA SOCIAL felkérte a Faun Project alkotóit, hogy Az Éjszaka Bajnokai kampány kapcsán tervezzenek és készítsenek el egy hat darabos limitált szériát. Az Orion kollekció nyáron debütált egy kiállítás keretén belül az Ankertben, most pedig Pécsre költözik egy este erejéig. November 23-án lesz látható A Szobában, ahol a longboardok mellett fotókiállítással, videóvetítéssel és zenével is készülnek a szervezők. Arról, hogy mi is valójában a Faun Project, hogyan működik, és mi várható még tőlük a közeljövőben, Fenyvesi Zsófi és Trellay Levente mesélt nekünk.

 

– Mikor habarodtatok bele a longboardozásba?

 – Zsófi: Külön-külön, de olyan 2003 környékén, amikor a longboard már minden rendes óceán parti helyen régóta egy szeretett közlekedési- és sporteszköz volt. Egyértelmű meghosszabítása a hullámsurfnek, csak kint az aszfalton.

 – Milyen indíttatásból alapítottátok meg a Faun Projectet?

 – Zsófi: A Faun Project sok szerencsés egybeesés eredménye. Szerettünk volna egy márkát, ami olyan szabad, izgalmas és sokszínű, mint ez a sport maga. Hiszünk abban, hogy nincsenek határok, csak amiket te szabsz magadnak. Mindeközben az is fontos a Faun Projectben, hogy ez itt az alkotásról szól, a semmiből a valami létrehozásáról, tehát alapvetően más irányból közelítünk a fogyasztói szokásokhoz. A célunk, hogy azt tegyük bele egy-egy deszkába, ami a legdrágább, az időnket. Legyen szó a fa megmunkálásáról, a grafikai tervezésről, vagy a festésről. Az idő az, amiből a legkevesebbet adunk és kapunk ebben a világban, főleg, ha tárgyakról van szó.  A Faun Project egy lehetőség, nekünk is, hogy megmutassuk mit tudunk, hogy versenyképesek legyünk, jó minőséget készítsünk és tetszenek a deszkáink az embereknek, és azt hiszem egy lehetőség azoknak is, akik ma Magyarországon a longboard, vagy bármilyen board szerelmesei, hiszen a Faun deszkák itt készülnek, alakíthatók, változtathatók, minden munkafolyamat átlátható, tehát rengeteg lehetőség rejlik benne. Mint lassan egyre több hazai márka, mi is hisszük, hogy jók, sőt jobban tudunk lenni a külföldről behozott cuccoknál. Ez az önbizalom elengedhetetlen, ha valaki ilyesmibe kezd.

 – Van a deszkakészítésben  számotokra különösen kedvelt fázis?

 – Zsófi: Persze! Sok ilyen van. De talán a legnagyobb megelégedést nyújtó két fázis az utolsó csiszolás, a sima fa végigsimítása és az utolsó grafikai elem. Ezek a pillanatok mindig jutalmak.

 – Hogy jellemeznétek deszkáitokat?

 – Zsófi: Sok színűek, változatosak. Jelenleg 6 db formánk van, ami mind-mind másban erős.

 – Hogy jött létre a Pumával való együttműködés? Mitől különleges az Orion kollekció?

 – Zsófi: Az Orion, mint minden jó dolog egy kósza ötletből indult, amit sok-sok munka, megbeszélés, tervezés és egyeztetés követett. Ehhez elengedhetetlen volt, hogy maximális szabadságot kapjunk a tervezésben és hogy nagyon profi legyen az együttműködés minden fél részéről, ami így is történt. Köszönet érte a Stylewalker csapatának és a Pumának. A tervekben törekedtünk a változatosságra, hogy minden deszka a saját karakteréhez méltó design-t kapjon, de mégis egymás mellé téve őket egységet alkossanak. Inspirációként az illúzió geometria volt a legfontosabb és a rikító, neon színek a Puma kampányához illeszkedve.

 – Mi lesz a következő dobásotok?

 – Zsófi: Tavaszra nagyon sok tervünk van, további izgalmas kollaborációkat szeretnénk művészekkel és márkákkal, kísérleteket különböző technikákkal, és persze új deszkaformák is készülnek.

 Most pedig szeretnénk, ha válaszolnátok Leventével pár személyesebb kérdésre is:

 – Milyen vidékeket hódítanátok meg longboarddal a talpatok alatt?

 – Zsófi: Vízparti lankákat! Legyen az a Balatonfelvidék, vagy Costa Rica partjai.

 – Levente: A Káli medence környékét barangolnám be a deszkámmal, már ki is néztem pár lejtőt amin előbb vagy utóbb biztos gurulni fogok!

 – Milyen gondolatok cikáznak a fejetekben, amikor gurultok?

 – Zsófi: A gurulásnak ez is a lényege, hogy nem cikáznak gondolatok. Amíg az ember fizikai komfortzónáján belül van, tehát rutinosan mozog megszokott élethelyzetekben, a gondolatok kétségtelenül cikáznak, viszont amint egy deszka billeg alattad, szabadesel, vagy például lebegsz a vízben, a testérzeteid átveszik az éberséged és nincs lehetőséged a megszokott dolgokon kattogni. Szerintem ez az egyik legfontosabb, amiért az emberek szeretik ezeket a különleges helyzeteket és sportokat.

 – Levente: Gurulás közben teljesen belefeledkezem abba az élménybe, hogy eggyé válhatok a természet adta külvilággal, a szél átjárja az egész testemet belülröl, beledőlök a kanyarba, egyre gyorsulok…eufórikus érzés a legjavából.

– Legemlékezetesebb “bukta”? A legemlékezetesebb esések?

 – Zsófi: Amikor a kicsi kavics felpördül a kerekeddel és elakasztja azt a deszkában, az mindig emlékezetes, mert te méterekkel arrébb landolsz.

 – Levente: A legemlékezetesebb esés, egyben a legnevetségesebb. Ezerrel gyűröm az aszfaltot a Király utcában amikor a deszka első kereke hirtelen leakad egy kátyúban  Óriási perec, arcos. 10 percre rá már ülök az sos dentistnél, mert mozognak a fogaim. Aztán baleseti, ott helyre rakták a karomat. Aztán éjszakai ügyelet a szájsebészeten. Flegma orvos összevarrja a szám belülről. Két tanulság! Zsebredugott kézzel ne deszkázz! Fölöslegesen magyarázod, hogy csak elcsúsztál a fürdőszobában, úgysem hiszik el. Ja és mindez karácsony előtt pár nappal…

 – Melyik az az egy szó, amely leírhatná a longboardozás élményét?

– Zsófi: Flow.

– Levente: Nekem csak a suhanás!

 – Milyen egy tökéletes nap?

– Zsófi: Olyan, amiben sok a mozgás, legyen az longboardozás, motorozás, repülés, astanga jóga.

– Kikkel longboardoztok a leggyakrabban? Szerettek egyedül gurulni?

 – Zsófi: Szeretek egyedül gurulni, megnyugtató. Legtöbbet a Faun csapattal gurulunk, mert azt hiszem ez egy olyan dolog, amit kevesen lehet jól csinálni együtt, nem célunk hatalmas társaságok közös longboard programszervezése. Bár a deszkáspikniket nagyon szeretjük, de az más.

 – Levente: Én sokat gurulok egyedül. A “pályán” is, és csak úgy a városban is, ha mégis úgy adódik akkor meg a Gáborral és a Zsófival szeretek pörögni akárhol.

 – Longboardos példakép?

 – Zsófi: A fekete lány, aki táncol a longboardon egy parkolóban a tengerparton. A tánc itt azt jelenti, hogy gurulás közben keresztbe lépegetsz, ami könnyűnek tűnik, de nem az.

 – Levente: Nem teszek különbséget deszkások között, nincs külön longboardos példaképem.

 – A zene, ami a legnagyobb löketet adja a deszkán?

– Zsófi: The Roots.

– Levente: Nekem a Rolling Stones, habár most pont MT Warning szól…