Vendégváró madáretetők a Gerlóczy teraszán

Lezárult a Gerlóczy Madáretető Design Pályázata, melynek zsűrijében nagy örömmel vettünk részt Tornyánszky Éva – Kultúrgorilla, Martinkó József – Octogon,  és Orbán Zoltán – Magyar Madártani Egyesület kedves társaságában.

A Gerlóczyban már hagyománnyá vált, hogy a hideg tél kezdetekor madáretetőket helyeznek a terasz nagy fájának ágaira, hogy a cinkék, a vendégekhez hasonlóan mindig jót egyenek és szívesen visszatérjenek. Idén a Gerlóczy fáján függő madáretetőket pályázat keretében választották ki, illetve választottuk, ugyanis megtisztelő felkérést kaptam a zsűriben való részvételre, aminek nagy örömmel tettem eleget!

A zsűrizésben Tornyánszky Évával, az egyik Kultúrgorillával, Martinkó Józseffel, az főszerkesztőjével,  és Orbán Zoltán ornitológussal közösen vettünk részt és mondhatom, hogy egyáltalán nem volt könnyű dolgunk a számos nagyszerű, alapos, igényes és ízléses alkotást látva! A beérkezett pályázati alkotások mindegyikéről elmondható, hogy odaadó, minden apró részletre kiterjedő alapossággal készültek, a jövőbeni lakók és éhes madarak nem csupán funkcionális, de esztétikai igényeit is szem előtt tartva.

A döntés sárga falevél eső, gesztenyés macaron és kedves emberek társasága mellett született, és a következőképpen alakult: Az első helyen Cséffai Györgyi és Sándor Dominika közös munkájában született fehér teáskanna végzett. Nagyon szerettük a teáskanna, mint árkádos épület átértelmezésének eredeti ötletét és a kanna kettős funkcionalitását, hiszen a hasába helyezhető magok mellett a lefelé fordított tető itatóként is szolgál.

A második helyezett a legfiatalabb pályázó, Pfiszter Lilien Táskarádiója lett, munkája kreatív ötvözése a madáretető funkcionalitásának és a táskarádió vidám megjelenésének. A Táskarádió kivitelezése is végtelen ötletességről tanúskodott, a természetes hatás érdekében mohaborítást kapott, ráadásul az ornitológus szakember felvilágosított minket arról is, hogy az etető átlátszó hátfala különlegesen jó obszervációs lehetőséget biztosít, amennyiben az ablakba helyezve használjuk!

Harmadik helyezést ért el  Szentpétery Annamária és Baróthy Anna “Vállfa” etetője, melynek bohém megjelenésében és sokszínű funkcionalitásában a klasszikus polgári otthon és a popkultúra világa találkozik. Míg a felső etető részen Obi-Wan ellenőrzi, hogy szépen esznek-e a madarak az alsó tányérban Lassie unokaöccse őrzi a rendet. Aki pedig szalonnára, vagy zöldségre vágyik, a földszinten függő esztétikus villák irányába orientálódva szintén nem távozik csalódottan a vállfáról!

Ezzel azonban még koránt sem ért véget az elismerések sora, a Kultúrgorilla külön meglepetés díjakkal is készült, melyekben
Kiss Dávid „Tányérok” című alkotása – melyről azóta már tudjuk,hogy a cinkék első helyezettje -, Palkó Szilvia „Télifagyi”-ja és Dobi Ferencné „Újrahasznosított PET palack”-ja részesült!

Ezúton is nagyon köszönjük a lelkes résztvevőknek a sok szép etetőt, a Gerlóczynak pedig a kedves-kellemes délutánt! Nem kizárt, hogy jövőre megismétlődik a pályázat, addig is, aki a Gerlóczy teraszán jár, nézzen felfelé!