A MOME Európa Top 100 design iskolája között

A világ egyik legelismertebb építészeti és design magazinja, a Domus decemberi száma mellékleteként megjelent, Európa 100 legjobb építészeti és design iskoláját bemutató kiadványában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetlen hazai intézményként jelent meg.

A Domus magazin „Europe’s Top 100 Schools of Architecture and Design 2013” című különszámában az európai intézményeket pedagógiai identitásuk, képzési fókuszuk, sajátos oktatási környezetük, illetve a kiemelkedő hallgatói/oktatói munka és hálózatrendszerük kiterjedtsége alapján vizsgálták.

Így az összetett értékelési szempontrendszer ismeretében a MOME által elért eredmény különösen kiemelkedő.  Hazai felsőoktatásban résztvevőként, illetve egészen pontosan a MOME hallgatójaként azonban meglehetősen ambivalens érzéseket kelt a hír az aktuális felsőoktatási helyzet ismeretében. A közeljövőben életbe lépő keretszámoknak és tandíj összegeknek köszönhetően ugyanis nagy a valószínűsége annak, hogy a jövőben jelentősen kevesebb hallgató lehet részese a MOME kiemelkedő képzésének. Furcsa, nem igaz? A világ egyik legjelentősebb magazinja az európai művészeti képzés legjobbjai közé sorolta alig néhány hete azt az intézményt, melynek eredményei állami szinten valójában nem igazán tűnnek kiemelkedőnek, illetve támogatandónak.

Tanműhelyek a negyvenes években

A formatervezés (Product Design) kategóriában külön is kiemelt MOME bemutatásában a szerkesztők hangsúlyozták, az egyetem egyik legnagyobb vonzereje, hogy a kortárs módszereket a hagyományos kézműves technikákkal ötvöző, a rajzolásra nagy hangsúlyt helyező képzésével azon készségeket fejleszti a diákokban, melyek alapvető fontosságúak a későbbi munkavállalás, illetve a más intézményekben való továbbtanulás során. A kiadvány megfogalmazása szerint „a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egy átfogó, az elmélet, a gyakorlat és technikai készségek fejlesztésének egyensúlyán alapuló design intézmény”.

Design Rafting 2012. november 13-14.
Design Rafting 2012. november 13-14.
Design Rafting 2012. november 13-14.

A hallgatókkal és a különböző iskolák/intézmények képviselőivel készített interjúkon, valamint iskolai/intézményi web site-okon alapuló válogatás a MOME kapcsán kiemeli még a színes egyetemi életet, melynek alapja a minden szükséges szolgáltatást egy helyen kínáló campus, ahol a diákok szoros együttműködésen alapuló közösségben élhetnek, dolgozhatnak, alkothatnak. A leírásban hangsúlyozzák még a különböző vállalatokkal (Mercedes-Benz, Electrolux, Philips, Braun) való együttműködés fontosságát, valamint a különböző pályázatokon (Braun Prize) és a Design Hét Budapesten való részvételt, illetve a világhírnévnek örvendő designerek jelenlétét, akiknek sorában az elmúlt években Peter Zumthor, Karim Rashid, vagy Marcel Wanders is járt és előadást, konzultációt tartott az egyetemen.

„Az elismerés annak a több mint 6 éve tartó koncepciózus munkának az eredménye, amely során a szellemi műhelyként is működő egyetem újradefiniálta szakmai küldetését, átalakította szervezeti és képzési struktúráját, meghonosította az integratív szemléletet.” mondta Kopek Gábor, a MOME rektora. „A tudatos építkezés következményeként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a magyar és európai design és művészeti szcéna legfontosabb intézményei közé emelkedett, nemzetközi szinten képes megjeleníteni a haza kreativitást, tud együttműködni a kreatív ipar kiemelkedő külföldi szereplőivel.”

A Domus magazin alkalmazása már ingyenesen letölthető az iTunes store-ból, ismerkedjetek meg Európa Top 100 művészeti képzésével a magazin lapjain keresztül!

 

 

www.mome.hu