Találkozzunk az Óra alatt!

Január 8-ától 20-áig az Erzsébet téri Design Terminálban mutatja be a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a Széll Kálmán tér átépítése kapcsán született terveket. A fontos budai csomópont 2015-ig újulhat meg. A tér átépítésének részleteit dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója ismertette, a BKK és a Design Terminál között létrejött és a közösen rendezett tárlattal induló együttműködésről pedig Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója beszélt az esemény sajtótájékoztatóján.

forrás: BKK

A Főváros és a Budapesti Közlekedési Központ által kiírt tervpályázat célja a Széll Kálmán tér korszerűvé és esztétikusabbá tétele volt, természetesen megtartva a közép-budai közlekedésben betöltött központi szerepét. A pályázati kiírást 63 tervezőcsapat és egyéni építész vette ki; a 2012. november 13-i határidőig 23 pályamű érkezett be. Az I., II. és XII. kerület főépítészei, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építőművészek Szövetsége, a Magyar Mérnök Kamara, valamint a Főváros és a BKK szakértőiből álló 11 tagú bírálóbizottság, Finta Sándor fővárosi főépítész elnökletével, és Vitézy Dávid BKK-vezérigazgató részvétele mellett döntött a nyertes pályázóról, aki elvégezheti a tér építészeti tervezési feladatait, együttműködve a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt.-vel, mint a közlekedéstervezésért felelős generáltervezővel.

A projekt részeként megújulnak és kényelmesebbé válnak a teret érintő gyalogos kapcsolatok; akadálymentes kapcsolatok épülnek ki valamennyi irányban, ehhez kapcsolódva pedig új mozgólépcső és lift épül a Várfok utcai autóbuszmegállók irányába. Az utasok szempontjait figyelembe véve átépítik a mai autóbusz-végállomást és a villamosmegállókat is. A téren ma található, jelentős területet elfoglaló autóbusz-tároló területe csökken, valamint átépül az észak-nyugati részen elhelyezkedő közúti csomópont.  Javulnak a kerékpáros közlekedési feltételek is. A tér építészeti arculata megváltozik, egységesedik, növekszik a zöldfelület aránya.

forrás: BKK
forrás: BKK
forrás: BKK

 Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a kiállítást megnyitóját megelőző sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a Széll Kálmán térnek az átalakítást követően is annak kell maradnia, ami. Meg kell őriznie a jellegzetességeit, de meg kell szabadulnia attól, ami nem odavaló, ami áttekinthetetlenné teszi azt. A tér továbbra is betölti Közép-Buda legfontosabb csomópontjának szerepét, de emellett vonzó városi köztérré is kell válnia. Az átalakítása mintegy négymilliárd forint áll rendelkezésre, amelynek egy része fővárosi forrás, más része a központi költségvetésből biztosított támogatás, harmadik elemét a pedig a budai fonódó villamos projekt uniós forrásai jelentik.

forrás: BKK

2011-ben elkészült a tér átalakítására vonatkozó koncepcióterv, amelyet még 2011 augusztusán el is fogadott a Fővárosi Közgyűlés. 2012-ben építészeti tervpályázatot hirdettek, majd 2012 decemberében szakmai zsűri választotta ki a nyertes pályázót. A tér végleges kialakítása során több díjazott terv elemeit is felhasználják. A kivitelezés 2014-ben indulhat és a tervek szerint 2015-ben fejeződik be teljesen a Széll Kálmán tér átalakítása – mondta dr. Szeneczey Balázs.

forrás: BKK

 

A nyertes Építész Stúdió Kft. és a Lépték-terv Kft. a többi díjazott, vagy megvásárolt pályamű egyes elemeit felhasználva, a Főmterv Mérnöki tervező Zrt.-vel együttműködve készíti el a Széll Kálmán tér részletes engedélyezési és kiviteli terveit. Az építészeti és a közlekedési tervek együttes leszállítása 2013 végén várható az engedélyek és hozzájárulások kiadásától függően, így 2014 tavaszán kezdődhet meg az építkezés.

forrás: BKK

Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója kiemelte: a városról való közös gondolkodásnak logikus helyszíne az Erzsébet téri intézmény.  A Design Terminál az állam kreatív iparágakért felelős intézménye, ezen a területen pedig elsősorban városok versenyeznek egymással a legtehetségesebb munkaerőért. Az a város nyer, amely jövőbeni arculatát intelligens eszközökkel, párbeszéd útján alakítja ki. Az igazgató hozzátette: a következő napokban a kiállításhoz kapcsolódóan a Design Terminál számos szakmai programnak ad helyet. A terveket bemutatásával és a kísérőprogramokkal a szervezők lehetőséget kívánnak teremteni a találkozásra, kötetlen eszmecserére, barátságos vitára és a továbbgondolásra szakmabéliek és az érdeklődő civil közönség számára.

A kísérőprogramokkal kapcsolatban itt találtok részletes infót: facebook.com/events/121287448037833/

Az Erzsébet téri Design Terminál földszintjén látható kiállítás az öt díjazott pályaművet, valamit a beérkezett további terveteket vonultatja fel, emellett a látogatók megtekinthetik Móricz Simon fotóit „MOSZKVA TÉR 2004-2005” címmel. A Széll Kálmán tér átépítésével kapcsolatos kiállítás január 8. és 20. között naponta 12-20h-ig látogatható a Design Terminálban. (1051 Budapest Erzsébet tér 13.)

forrás: BKK

forrás: sajtóanyag