Moritz Eis, Belgrad

Belgrád tartogat meglepetéseket! Megérkezésünk Szerbia fővárosába némileg körülményes volt, mivel helyismerettel sem rendelkeztünk, és a cirill betűs térképen sem igazodtunk ki valami fényesen. Az autópályáról bevezető út szürke gyárépületei, szedettvedett házai és a meglehetősen sivár hangulat nem hozza meg feltétlenül az ember kedvét a városhoz, szóval ittartózkodásunk kétesélyesen indult. Egy masszív vacsora után nyakunkba vettük a belvárost, ahol azonban számos meglepetés fogadott. A kulturális értékeket most nem említeném, mivel az esti vak sötét nem feltétlenül segíti a befogadás élményét, az azonban bizonyos, hogy számos izgalmas kezdeményezés és színvonalas színes folt várja az idelátogatót. Kedvencünk (eddig) mind közül a Moritz Eis fagyizó.

Az utca másik oldaláról szaladtam át a visszafogottan hívogató portált megpillantva. Tudtam én, hogy ez valami különleges lesz, de – ki tudja miért – magunktól valószínűleg be sem megyünk. Az első fotó elkészítése után azonban a fagyizó kedvesen vehemens munkatársa közölte velem, hogy fényképért fagyi jár cserébe.

ű

A fagyizóba lépve az ember zavarba jön, mert figyelmét épp olyan intenzíven ragadja meg a csodálatosan kivitelezett belsőépítészet, mint a fergeteges fagyicsodák. A kérdést a mosolygós kollegína persze azon nyomban eldönti, aki 3 perc alatt végigkóstoltatja az emberrel a teljes kínálatot, aminek végén sokkos állapotban bambulunk, hogy hogyan lehet ebből egyáltalán választani?

A Moritz Eis mögött egy elhivatott csapat áll azzal az eltökélt szándékkal, hogy a 100%-ban természetes összetevőkből készülő fagylalt fogyasztását különleges élménnyé varázsolják. A fagyik alapanyagai szerb gyümölcsösökből és fair trade forrásokból származnak, a tulajdonosok hisznek a fenntartható, kis gazdaságokban, alaposan kiválogatott gyümölcseik kizárólag ilyen forrásból érkeznek. Ezekből az alapanyagokból készítik minden nap frissen a tejes és sorbet-jellegű fagyikat, melyek között tradicionális és meglepően extravangáns  ízeket is találunk.

A Moritz Eis belsőépítészete a szerb FLUID:ARCHITECTURE munkáját dícséri, és nem is akárhogyan. Az ötlet tulajdonképpen rendkívül egyszerű, a keskeny hosszú üzlethelyiségbe építőkockaszerűen kisebb-nagyobb fehér színű kubusok és téglatestek kerültek, így alakultak ki a tárolórendszer, a pult és a galéria funkcionális terei. Hely szűkében szükség volt saját bútorok és rendszerek tervezésére is, melyek visszafogott fehér és nyersfa kombinációjukkal a cég szellemiségét és termékeik minőségét képviselik.

Az ötletes belsőépítészet részletgazdag kidolgozással és finom stílusérzékkel párosul a Moritz Eis belső tereiben. A galéria bútorai és a funkcionális kiegészítők mind figyelmesen lettek összeválogatva annak érdekében, hogy a fagyizó téri világa koherens, elragadó hangulatot közvetítsen. Ennek sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint a vasárnap esti órán is telt házas galéria.

A klasszikus minőséghez designklasszikusok dukálnak, csakhogy itt minden kiegészítő elsődleges funkciója a használhatóság és a hangulatteremtés. Egyébként szuper ötlet, hogy az alsó tér nem kapott asztalokat-székeket, így a letisztult rend és a termék kiválóan érvényesül, a galérián pedig a vendéglátás kényelme az elsődleges.

A gyönyörködés után almás-körtés sorbet-t és erdeigyümölcsöt választottunk, de egészen biztos, hogy maholnap visszamegyünk, mert a fehércsoki és az aszaltszilva íze nem hagy nyugodni. Ha Belgrádban jártok, semmi esetre se hagyjátok ki ezt intenzív vizuális és ízélményt!

YBC- Bulevar Mihaila Pupina 10/Ž and Vuka Karadzica 9, 11070 Beograd, Serbia

facebook.com/MoritzEis