Flamand kreatív stúdiók prezentációja és kiállítása a MOME-n: válaszok az elöregedő európai társadalmak problémáira

A flamand 51N4E építésziroda és a Chevalier-Masson textiltervezői 2013. március 18-án, hétfőn, 18:00 órai kezdettel nyilvános előadással egybekötött kiállításmegnyitót tartanak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen.

Az angol nyelvű előadáson a két kreatív műhely vezető szakemberei az öregedés és a gondozási környezet, a népesség szerkezetének átalakulása kapcsán felmerülő társadalmi változásokra adható válaszokat járják körül.

 

A nyilvános előadás és a kiállítás egy, a MOME hallgatóinak részvételével zajló workshophoz kapcsolódva kerül megrendezésre. Az 51N4E és a Chevalier-Masson szakembereinek vezetésével megvalósuló, egy hetes közös munka keretében megkísérlik kitágítani azt a szemléletet, mely a népesség, egész Európára jellemző elöregedése kapcsán annak (disz-)funkcionális és orvosi szempontjait emeli ki. Az öregedés sajátosságainak vizsgálatával keresi annak módját, hogy átlépje ezen belénk kövesedett nézeteknek a kereteit és hogy miként bővíthetné ezeket a megközelítési szempontokat: szociális oldalról, az életmód szemszögéből, a költészet alapján … Cél az integrált környezet kidolgozása beleértve annak lényegi, elvi, szervezeti és kulturális vonatkozásait: az öregedés forradalmát.

 

Az 51N4E brüsszeli székhelyű, nemzetközi színtéren is tevékenykedő, 20 fős csapattal működő építész és tervező irodát jelenleg hárman vezetik, Johan Anrys, Freek Persyn és Peter Swinnen. Az 1998-ban alakult iroda az évek során olyan kulcsfontosságú projektekkel szerzett magának elismerést, mint például a Lamot (2005), a TID Tower Tirana (2004), a C-Mine (2006) és a Skanderbeg tér (2008). 2010-ben Peter Swinnen megkapta a Flamand Kormány Építésze címet.
Az 51N4E több nemzetközi díjban is részesült; a közelmúltban számos nemzetközi építészeti projektben is részt vett: 50.000 lakás tervezése Bordeaux városában, Brüsszel (Bruxelles Metropole 2040) és Isztambul városának fejlesztése.
Tervezési projektjeivel az 51N4E célja, hozzájárulni a társadalmi és a városi átalakulás progresszív fejlődéséhez.

51N4E – OCMW Nevele, Seniors’ campus
51N4E – OCMW Nevele, Seniors’ campus
51N4E – OCMW Nevele, Seniors’ campus

A Chevalier-Masson stúdió vezetői, Anne Masson és Eric Chevalier 2006 óta dolgoznak együtt. Mindketten képzett textil designerek, munkájukat leginkább a különböző textilkísérletek jellemzik. A páros a textíliákkal végezhető munkák lehetséges szintjeit vizsgálja, a nyersanyagtól egészen a késztermékig: van, hogy a fonalat, vagy a mintát, esetleg a szerkezetet veszik alapul. Radikális és precíz munkájukkal használatban lévő vagy elhasznált elemeknek adnak új formát, új funkciót. Mindketten a brüsszeli ENSAV La Cambre textiltervező tanszékének tanárai.

Nyilvános előadás és kiállításmegnyitó: 2013. március 18. (hétfő), 18:00
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Zugligeti út 9-25., 1121 Budapest

Az 51N4E és a Chevalier-Masson irodák munkáiból berendezett kiállítás 2013. március 18. és 22. között tekinthető meg a MOME I. emeleti aulájában.