Botanika – A természetes színek alkímiája

Természetes árnyalatok, növényekkel festett textilek, finom színharmóniák és tudatos lelassulás jellemzi Hajgató Sára divatmárkáját a Botanikát, melynek vizuális világa és szellemisége már első pillantásra olyannyira szimpatikus volt, hogy azonnal szerettünk volna minél többet megtudni róla.

botanika01

Hajgató Sára eredetileg angol szakos bölcsész, az ékszerek és a divat világába azonban már idestova tíz éve belépett, dolgozott stylist és divatszerkesztőként, és az ő nevéhez főződik a BudapestFashion divatoldal létrejötte is, melynek egyik társalapítója volt.

botanika14botanika15

Sári 2008-ban hozta létre Mimóza elnevezésű ékszermárkáját, melynek vidám, színes bojtos nyakláncai designvásárok népszerű résztvevői. Az ékszerkészítés lehetőséget teremtett számára, hogy kiélje benne a színek és szép tárgyak iránti lelkesedését és az alkotás örömét. Aztán ahogy teltek-múltak az évek, sokmindenből túl sok lett – meséli Sári.

botanika16

“Elkezdtem érezni, hogy telítődöm: a rohanó tempóval, a nagyvárosi élettel, a szaturált, színes-hangos, gyakran felszínes világgal, amiben élünk. Egyre inkább éreztem magamon, hogy visszább kell nyúlni, a természethez, ahhoz a nyugtató bizonyossághoz, amit az évszakok rendíthetetlensége, a növények éves újraéledése, és ez a tisztább, organikus körforgás nyújt.”

botanika0402

Ebből a természetességhez való egyre határozottabb vonzódásból született meg végül a Botanika, ahogy Sára felfedezte a  természetes növényi színek lenyűgöző gazdagságát, és nyomban rabul ejtette őt a természetből nyert színanyagok tökéletes harmóniája, a módszer kiszámíthatatlan esetlegessége és az újabb és újabb meglepetés, ami egy-egy festés során létrejön.

botanika03 botanika10 botanika11

A tervezési metódus fontos elemévé vált a természetközeli lassúság, a megújuló források használata, és a környezet alázatos tisztelete. A Botanika által használt alapanyagok helyi forrásból származnak, nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat (a bőr például a növényi cserzésnek köszönhetően mentes mindenféle toxikus anyagtól, krómtól és nehézfémektől), a festőnövények pedig Sára saját termesztései, melyeket otthon, illetve egy belvárosi közösségi kertben nevel.

botanika06

“Nagyon élvezem az alkotás lassú, meditatív folyamatát, hiszen a növényi festés egy aprólékos, hosszadalmas, időigényes, de rendkívül szép és megnyugtató folyamat.”

A bemutatkozó kollekcióban kisebb textil-kiegészítőket, neszesszereket, sálakat és ékszereket találunk, majd a későbbi évek folyamán táskákkal, ruhákkal is bővült a Botanika színes világa, melyekkel Sára egy tudatosabb, természetközelibb szemléletmód közvetítéséhez igyekszik hozzájárulni.

botanika09

facebook.com/hellobotanika